esmaspäev, 27. mai 2019

Mina ei saanud seda, mida tahtsin – Mina olin pettunud





Selles loos kõndimist alustasin sooviga mõista oma noorema poja tugevaid reaktsioone jonni ja viha kujul, kuid jõudsin taas iseendani, lähemale enese mõistmiseni. Järjest enam kogen, et ühe mustri, kui terviku nägemiseks ja mõistmiseks on väga olulised just pisikesed nüansid ja detailid, mis teevad selle minu näoliseks, sest mina ise olen selle mustri, iseendas, iseenda jaoks loonud.

Olles kohas, kus sain valida, et kogeda ja ma tegin oma valiku ning olin valmis vastuvõtma, kuid siis korraga selgus, et ma ei saagi oodatut. Minu sees olnud ja juba lukku pandud soov ei täitunud ning ma jäin sellest kogemusest ilma. Minul tuli hetkega ümberlülituda, et valida uuesti st mul tuli taas olla avatud ja vaadata üle oma võimalused. Kuid minus sündis vastuseis, ma ei tahtnud edasi astuda või teisale pöörduda, sest ma pidin saama selle, millest jäin ilma. Ma olin solvunud, tundsin viha ja jonnisin.

Ma olin valitud valikule andnud enda sees koha ja see oli juba minu oma, ma tõesti tundsin nii, kuid ilma jäädes mõistsin, et minul ei saa olema seda, mida ma ei omanud. Mul oli vaja viha, et tulla toime kaotusevaluga. Jonnisin, sest minu Mina sai haiget ja ma tahtsin teda jonnides suuremaks kasvatada, et suuta sundida Maailma enese ümber muutuma. Ma solvusin, peatasin aja ja ootasin Maailma tagasi, andma mulle täpselt seda, mille valisin. Ma olin pettunud, sest Maailm pakkus mulle uusi valikuid ja talle ei läinud korda see, et mina jäin ilma.

Ma ei osanud ennast kiiresti ümberlülitada, sest ma olin enese poolt loodud raamide sees. Mina ja minu Maailm olime õiged – väline Maailm võis olla vale või mitte, kuid ma teadsin, et oli valge ja oli must – kas oli või ei olnud – halli ja vahepealset maad ei olnud olemas. Kui ei olnud, siis minu jaoks tähendas see minu Maailma lõppu, sest ma kogesin kaotusevalu, kuna jäin ilma. Ma kaotasin usu, et suudan hoida oma Maailma muutumatuna paigas ja iseenda kontrolli all – mina ei olnud piisav, et kindlustada enesele see, mida tahtsin. Mina kartsin iseenda muutumist, sest minus oli hirm, et ilma raamideta ma kaon ja lahustun. Raamid olid minule endale vajalikud, sest nii ma teadsin, kus olen mina, kust algab Maailm.

Pettunud olemine tähendas ohvriks olemist, sest nii öeldes uskusin, et mind peteti ja veeti alt, sest kingitus, mille Maailm pidi minule andma, ei osutunud minu omaks. Asendus, st uued valikud olid valed, ma ei tahtnud neid, sest mina ei olnud neid valinud. Ma ei näinud võimalusi, sest sel hetkel ei korvanud mitte miski saamata jäänut. Mina ise ei lülitanud ennast ümber, sest ma ei astunud edasi. Pettumine muutis kindla maa haigutavaks kuristikuks, mille sisse kukkudes kartsin haiget saada ja kaduda.

Kaotusevalu tegi reaalselt haiget, sest minult võeti ära see, mida mul tegelikult küll ei olnud, kuid minu sees oli uskumus, et kohe ma ulatun selleni – see on just ja ainult minu, sest mina vajasin seda. Tundsin pettumust, sest teadsin, et järgmises hetkes mul ei ole minuga kaasas seda, mida uskusin end kohe omavat. Kuid nii tundes koosnes minu Maailm ettekujutustest mitte reaalsetest reaalsustest. Maailm moodustus minu poolt ettekujutatud piltidest, kuid pildid olid salvestunud ja paigal püsivalt muutumatud. Reaalsus oli muutuv ja ettearvamatu – see oli ohtlik, sest ma ei teadnud kunagi ette, mida kõike saab ja võib juhtuda ning, mida mina pean kogema, kui ma olen päriselt Maailma sees. Seni, kuni ma muutustega toime ei tulnud, elasin enda loodud Maailmas, mille piirid ulatusid minust palju kaugemale, hõlmates lähedal asuvaid territooriume, mida minul oli, et luua endale turvaline keskkond, sundus suuta kontrollida ja hoida muutumatutena.

Kui tajusin, et minust ei sõltu minu enese elu, siis lõin endale oma ettekujutustest koosneva ja minu Mina piiridega endast suurema Maailma, sest tundsin, et mina ise olin liiga väike selleks, et suuta anda ja hoida enesele koht, kus minul oleks hea ja turvaline elada – nii andsin endale koha, kus ma võisin vabalt olla mina ise, kus ma ei kartnud eksida ega vale olla, sest seal ei sõltunud sellest minu heaolu ega ellu jäämine. Minus oli vajadus hoida mind ümbritsev Maailm paigal, et suuta kontrollida tema püsimist ja muutumist mulle sobival moel. See oli see, millele pühendasin kogu oma tähelepanu ja suunasin oma jõu, sest ma olin Maailmast sõltuv, kui kogesin, et ei saanud ise anda endale seda, mida vajasin. Maailm pidi minu ümber alles jääma, et ma saaksin vajadusel seda, mida vajasin.

Pettumus oli kinnitus, et ma ei suutnud muuta Maailma, vaid mul tuli iseennast, oma vaatenurka vahetades, muuta. Kuid ma ei tahtnud Maailma vastu võtta sellisena nagu see oli. Oma raamide sees olles ei olnud ma vaba ja ma olin iseenda kontrolli all, sest kartsin, vabaks lastuna, iseenda muutmist Maailmas, sest ma ei teadnud, kuidas ja kas ma tulen toime ning kohanen, kui Maailm minu ümber muutub. Selles kohas ei olnud ma tegelikult enese sees, vaid minu Mina hõlmas laiema territooriumi minu ümber. Selles kohas oli minu sees hirm ja ma uskusin, et mul tuleb kaitsta ennast Maailma muutumiste eest. Laiemad piirid pidid kindlustama selle, et Maailma muutmine ei tule minu jaoks ootamatult.

Ma ei võtnud vastu teadmist, et Maailm ei muutu ega muuda ennast minu soovide järgi ega tahtmiste peale. Ma ei olnud seda teadmist endas vastu võtnud, sest minu sees oli hirm kogeda tundeid. Kartsin, et jään üha uuesti, endast sõltumata, ilma sellest, mida arvasin end juba omavat ja mul tuleb taas kohaneda ning uute valikute valimisele ümberlülituda. Seni, kuni hoidsin solvumisest kinni ja seisin peatatud ajas, ma ei saanudki kohaneda. Pettununa ohvri rolli kandes ja hoides kinni uskumusest, et minust ei sõltu see, kuidas mind ümbritsev Maailma muutumine minu elu mõjutab, püüdsin veel tugevamini oma Mina territooriumi kontrollida. Selleks lõin üha uuesti uued, veel tugevamad, kuid ometi näilised piirid ja tõkked enese ning Maailma vahele.

See on minu sees ammusest kaasas käiv muster, olles pärit ajast, mil Maailm ei küsinud minult, mida mina ise vajan, soovin ja millise elu mina tegelikult endale valiksin. Kogu elu tundus juhtuvat minust väljaspool ja nii kogesin tugevaid tundeid, kui sai selgeks, et Maailm ei muutu minu järgi ega jaoks. Ma olen jätkanud seda mustrit, sest minus oli hirm, juba ära olnud hetke, uuesti kogeda. Taas tunde ärkamist kogedes, tegelesin välise pealispinnaga, vastasin Maailmale sügavusest tulenevate tunnetega reageerides, vaatasin välja selle asemel, et vaadata enese sisse ja leida algus. Tegelesin tunnete maha surumise ja ärapeitmisega, mitte tundest läbi astudes sellest lahtilaskmisega. Ma elasin ja kohandusin üha uuesti tunde järgi, sest tunne oli märkamatult minuga üheks saanud.

Nüüd tean endas, et kui ei ole, sest ei saanud, siis ei lõppe minu Maailm otsa, vaid mina olen vaba uutele valikutele ja astun vastu sellele, mis minuni jõuab.


Marianne

27.05.2019.a

Seotud lood

Kas Sina oled proovinud merd muuta, aga teist inimest

Lapsena jonnime, täiskasvanuna vaidleme

Kommentaare ei ole: