reede, 20. august 2021

Valides ühed saadakse ühes ka teised - Katsetus

 


Nii kergelt tuleb üle huulte – Tegin vea – see tõdemus tundub inimesele Maailma lõpuna. Kui seistakse katkises hetkes, mille algus ulatub ära olnud aega – hetke tagasi, eilsesse või ka aastate taha, siis jõutakse järelduseni – seal, alguses ja/ või sellel teel tegin vea(d). Enese poolt tehtud vigu on raske taluda, sest enese poolt tehtud sammude tulemust ei saa olematuks muuta – mäletatakse seda hetke, mil tajuti lõpplikkust.

Kui küpsetatud kook või hoole ja püüdmisega tehtud söök läheb aia taha, siis naerdakse enese üle või põetakse natuke – see läheb mööda – järgmine õnnestumine kustutab eelnenu – enesekindlus ja uhkus tõstavad jalgele seisma. Ise enda parim võimalik – leppida asja või tehtuga – leppida enese poolt elatud eluga.

Katsetus, katsetamine, kuidas õnnestub. Igapäevaselt tavalised tegemised on kord nii kord naa – need korduvad homme ja ülehomme ning on mitmeid võimalusi, kuidas lahendada, asendada või jätta hoopis tegemata. Kuid osade katsetuste kordamise jaoks ei näi ühe inimese eluajal aega jätkuvat. Mõned võimalused võivadki jääda ainsateks kordadeks ning just seetõttu kõlabki sõna – viga – sai tehtud see, mida ei saa uuesti teha - ei saa oma mälestust ära parandada.

Erinevate vaate nurkade pealt vaadatuna peaks ühe inimese elamise aeg olema üsna pikk aeg, kuid samas ka üürikene hetk ning sellesama aja sees olles tundub vahel, et sajandist pikem on just nimelt kestev hetk. Keeruline on elada seda aega kahetsusega, etteheidetega, süütundega – häbiga enese oskamatuse ja suutmatuse pärast. On tahtmine õnnestuda, olla edukas, tunda ennast võidukana ja enese üle uhkena. Kuidas olla, kui vigu teinuna ei ole justkui õigust st põhjust olla?

Elu on kogemuste kogemine – elukestevõpe ja see nn viga on õppetund, mille tulemus ei peagi olema inimese jaoks õige tulemuse omamine, vaid mõistmine. Mitte erinevais vormides kahetsemine, vaid enesega rahu tegemine ja olnul minna lubamine – edasi astumine. Kuid, inimene on üks huvitav mutukas, kes selle asemel, et tunda kergust enesele lähemale jõudmise üle, tahab TUNDA häid tundeid. Kuid, headel tunnetel on olemas vastaspool – need tunded, mida ei taheta kogeda - valides ühed saadakse ühes ka teised.

Marianne

20.08.2021.a

Kommentaare ei ole: