reede, 8. jaanuar 2021

Jalad lahti maast

 


Unista. Unista suurelt ja värviliselt, et luua enesele oma tulevikust täpselt selline olevik, millisena vaid soovid seda kogeda. Nii kerge on sukelduda fantaasiamaailma, milles luua enese jaoks kõike seda, mida veel olemas ei ole. Kui oleks, siis teeksin ... Kui saaksin, siis võiksin ... Unistustes on olemas kõik võimalused ja vahendid, et ihaldatut eneses või enese ümber näha.

Unistatakse, sest ei ole seda, mida tahetakse. See, mis on olemas, ei ole see, mida tahetaks omada. Palju värvilisem ja maagilisem on unistada, kuid tegelikult on see reaalsuse juurest põgenemine. Kui inimene elab oma unistuste sees, siis ta ei tee ega astu, sest tema sees on sõnum – alles siis, kui on olemas see või teine, saan teha ja olla, sest siis on olemas see, mis on tänase päeva jaoks vajalik lahendus.

Unistades elab inimene kõige selle keskel, mis on nii nagu see on. Tavaelu argine hallus ja kättesaamatust olevikust tulenevad tunded vajutavad inimese kössi. Selles Maailmas ta ei lenda, vaid tardub masenduse sisse, apaatsus hoiab teda endas. Jalad on lahti maast ja inimesel ei ole tuge ega ühendust oleva ja iseenda vahel. Ollakse käega löönud, sest vajalik ja päästev muutus saab tulla peale vajamineva kättesaamist. Inimene ei otsi lahendust selles reaalsuses, kust ta päriselt saaks teha oma sammud. Siin ei ole mõtet proovida ega üritada, sest see, mida oodatakse ja vajatakse asub alles seal – helesiniste unistuste maal.

Seega, inimene ootab seda ja sellist Maailma, mille ta enese kujutlustes enese jaoks valmis maalis. Kuidas võtta ja tuua sellel pildil olev enda ellu, päriselt olemas olema? Suur mäng nimega Elu aitab. Ootav inimene lükatakse paigast või astub ta valusalt vastu seina – ta raputatakse unest üles – tee midagi, astu ise, sest see on nüüd see koht, kust edasi ei saa ja kus vanal moel edasi enam olla ei saa. Tegutse, ela oma elu siin ja kohe!

Mida saab teha siin ja praegu? Kuidas anda enesele vajaminev olevas hetkes reaalsena? Siin ei ole ju seda, mida vajatakse? Kui ei saa kohe ja kõike, kui unistused ei ole täitunud, siis mis on see, mida ja kuidas päriselt saadakse teha, et astuda reaalne samm olevas hetkes? Mis on võimalik selles kohas ja ajas, kus päriselt ollakse ja imetegevat lahendust oodatakse? Mis on see, mida inimene ise saab enese jaoks teha siin, kus ta on, et saada seda, mida ta enese jaoks vajab?

Üks pisike samm, ka väike muutus avab tee, millel käies loob inimene reaalselt enese elu sellisena nagu ta parimal võimalik moel seda saab ja oskab elada.


Marianne

08.01.2021.a

Kommentaare ei ole: