reede, 11. detsember 2020

Mille või kelle nägu on Sauvo

 


Selles loos on kasutatud nime Sauvo, sest see lugu läks soomekeelsena lendu siin - Sauvos, kuid selle nime asemel võib vabalt olla mõne teise koha oma, sest samasugused kastid on üsna tavaline nähtus inimeste maailmade sees.


Oli üks õhtu, kui küsisin iseendalt – Kelle nägu on Sauvol? Kelle nägu on Sauvo? Oli päris pikk hetk hääletut vaikust ja siis tuli vastus – Sauvol on kastide nägu. Ühelt poolt on Sauvo loodus, mis on avatud ja olemas kõigile. Teisalt on Sauvo need inimesed, kes on sündinud, liitunud, sobitunud või asetatud kastidesse. Igal kastil on oma nimi. Igas kastis käib oma tegevus. Kastid on eraldi ja lahus – on ühed ja on teised. Kastide nimedes leiab ühendava – Sauvo ja kaste seob kokku üks Maa.

Igal kastil on oma lugu, aeg, koht ja nägu. Kes midagi tahab teha see astugu ja kuulugu kasti, et suuta ja saavutada. Kastide üleseid teid ei ole, sest kastid on kinnised ja suletud kõrvaliste ja väljastvaatajate eest. Aeg-ajalt kastid avanevad, sest seda, mis omaette tegutsedes valmis sai, jagada teistega – midagi müüakse, midagi näidatakse, midagi korraldatakse. Kas kast on turvaline? Kas kast on vajalik? Jah, inimene saab enesele ühe nime kaitsvaks katuseks. Jah, inimene saab, kuhugi kuuludes, loa olla ühes. Jah, inimest saadavad selged reeglid, tal on olemas koht ja võimalus tegutseda.

Kuuludes kasti on inimesel selle sees oluline tegevus olemas, kuid kõik ei mahu kasti ega saa kõike sulgeda kasti. On olemas armastus oma kodu ja maa vastu. On olemas vastutus oma kodu ja maa ees. See, mis on täna olemas, see jääb järel tulevatele. See, mida täna on võimalus teha, selle vilja lõikavad ka need inimesed, kes elavad täna Sauvos. Nimelistes kastides olles on piiratud vaade, sest seinad on ees, kuid Sauvo ei ole kast ega mahu ta ka kasti, mille saab vajadusel eest lükata ja kuhugi ära unustada, et summutada inimeste hääl ja vaigistada nende tahe. Sauvo on elus, see kasvab ja on – Sauvo on selle inimese nägu, kes täna elab siin. On selle inimese soovid, tegemised, igatsused ja reaalsed vajadused. On mõtted ja nägemused sellest, kuidas võib olla, kuidas saab olla, et Sauvos elaval inimesel on täna ja homme ja ülehomme hea oma kodus elada.

Inimeses on sügaval sees teadmine – selleks, et tema Kodu ja Maa oleks hoitud ja tema kodutalu oleks toimiv ja elujõuline, siis on sellel maal ja talul olemas peremees ja perenaine – vastutus ja armastus. Sauvol ei ole peremeest ega perenaist – on kastides ja kastidest väljas olevad inimesed, kellel on tuksuvad südamed ja omad näod. Südamed on soojad, sest inimesed on elus ja inimestel on oma nägu, sest inimesed on erinevad – neid kõiki liidab ühte Maa, mis on just nende inimeste kodu. Sauvo, kui Maa ja Kodu, ei mahu ära mitte ühtegi kasti ega peagi mahtuma, sest inimene Inimesena ei kuulu ega mahu kasti – Inimese Hing on vaba. Iga kast on kui erinev tuba ajas ja ruumis, kuid Sauvo on ühine Kodu Maa – Üks, Ühine ja Ülene.

Kusagil on inimesed, kes kuuluvad kasti nimega võim ja kusagil need, kelle peal kiri - valla rahvas. Inimene rahva seast astub ette ja räägib FB lehekülgedel või poetab oma kilde/ muresid Nasevates. Kui kusagil on olemas Sauvo pea, siis seda ei ole näha ega kuulda. Kui kuhugi on keeratud Sauvo kael, siis selle suunast ei ole selgelt ega üheselt aru saada. Kastide väliselt ega üleselt ei ole kedagi, kes seisaks sirge seljaga ja kõneleks selgel häälel oma näo ja nimega – „Mina olen see, kes seisab ja on Sauvo eest väljas – Mina olen, sest Sauvo on olemas!” Räägivad suurelt ja kaugelt need, kes kannavad katustena kastide nimesid – räägivad kastide keeles ja meeles. Tõsi, on olemas ka need inimesed, kelle südame sees on Sauvo, sest see on nende inimeste kodu ja see on Kodu Maa, kuid ometi on ka nemad oma kastide sees või kastidest välja jäetud.

Sauvolane on see, kelle südames on koht Sauvole. Selliseid inimesi ei ole siin ainult üks ega kaks, vaid palju, palju enam. Kasutan sõna Sauvo, kuigi tean, et siin on ka need, kelle südame sees on Karuna, Karjala või mõni muu nimi. See on nii, kuid see ei takista elamast, olemast ega loomast iseennast, et just selle kohas, kus inimene elab, oleks hea elada. On olemas ajaloolised, inimeste poolt märgitud nimed ja piirid – eile oli nii, täna naa ja kunagi homme ehk hoopis teisiti. Täna jooksevad kaartidel piirid, mille sisse mahtuva üle on kirjutatud üks ja ühine Sauvo, kuid ükski aja lugu ei muuda tõsiasja, et inimene on oma Kodu ja Maaga ühte seotud.

Inimeste sees on hirm, sest aja sees on kaotatud enese osasid – nimed, kohad, võimalused. Kusagil mujal, kaugemal ja eemal, kuid ka siinsamas kinnistes kastides on need, kes määravad kastidele piirid, ütlevad nimed, raha kulgemise suunad, vajalike teenuste-võimaluste asukohad. Ometi on Sauvos majad – sauvolaste kodud, on kool, lasteaed, raamatukogu, poed, tervisekeskus, kahes külas kirikud ja veel ühte koma teist. Ometi on Sauvos olemas inimesed, kelleta ei oleks kodumaju, kodukohti ega kodumaad. Ometi on Sauvos olemas inimesed, kes tunnevad ja näevad, kuidas oma Kodu Maad oleks vaja hoida, arendada, kasvatada, luua – inimesenäolisena inimeselt inimesele.

Inimestel, kastide sees, on olemas kasti nimi, mille nimel, piires ja raames oma samme seatakse, eesmärke täidetakse. Nii on, sest nii on olnud. Kastide väline ja ülene Maa on avarus ja seal olles on inimese sees hirm. Tõeliselt ja päriselt olemas olev hirm kaotada. See ei ole täpselt oluline, miks ja mida, sest hirmu tundev inimene kaitseb ise ennast teiste inimeste eest ja vastu. Inimene ei oska oma hirmu ära kaotada ja just sellepärast vajab ta enesele, endast väljaspoole, kasti, mis looks hoitud olemise ja annaks näilise turvatunde.

Elu väljaspool kasti või teise kasti kolimine tähendab muutust, olemas oleva muutmist, kuid inimene kardab muutust, sest see seostub kaotamisega. Kaotamine tähendab ära kaotamist, valu ja pisaraid, sest ära olnut ei saa enam tagasi. Inimene saab vahetada enese vaatenurka ja küsida – Mida on võita ühes olemisest kõigile ja see läbi iseendale? Ühes olemine on ühine jõud, sest tegelikult me ju olemegi ühes. Jääb üle arutada - Millise kasti nimi valida katuseks, kelle oma on see õigem ja parem, kes õnnestub kindlamini?

Meil on olemas üks ja ühine nimi – see on kastidest väljas olev Sauvo, mis on olemas kõigi jaoks. Kuidas saame meie, inimesed, olla olemas Sauvo jaoks? Kuidas olla olemas kastidest väljaspool oma Maa Inimestega ühes? See tähendab olemas olemist Sauvo inimese poolest, ei kastide loal ega kastide poolest ega ka kastide jaoks – vaid Inimese poolest ja jaoks – see on armastus ja vastutus oma Kodu, Maa ja Inimeste vastu ja ees.


Marianne

11.12.2020.a




Kommentaare ei ole: