kolmapäev, 23. detsember 2020

Seni, kuni on võimalus, on olemas võimalus - tagasi vaadanuna edasi astudes

 


Soomekeelsena jagatud aasta kokkuvõte ja sisse vaatamine

„Minu Sauvoni” - inimeste lood Sauvost olid pandud ootele, et kui kunagi taas on olemas võimalus teha nii nagu oli mõeldud, siis saab teha ning inimeste poolt räägitud lugusid kuulates neid koguda ja aegu ühendada. Olid ju olnud olemas plaanid ja inimesed, kes mõtlesid kaasa ja ühes, kuid kui Maailm pandi esimest korda lukku, siis jäi tee pooleli, sest justkui kõik peatati ja inimesed tegelesid iseendi Maailmadega. Mõte ei ole mitte kuhugi kadunud, teadmine lugude olulisusest on alles, kuid ma ei astunud nähtavalt sellel teel edasi.

Istusin eelmisel teisipäeval teisel pool köögilauda ja rääkisin üle pika aja lugude kogumise mõttest ja nende olulisusest. Jagasin lugu – see oli jutustus sellest, miks ja mis oli olnud. Justkui oleks see, mis olemata jäi ja mida kätte ei saanud, juba ära olnud võimalus. Läks paar päeva mööda ja ma sain aru, et võimalus on ju endiselt alles. Mina ise oli endiselt olemas ja iseenda jaoks võimalus. Kui ma ka ei oska, suuda või ei saa tuua inimesi erinevatesse kohtadesse kokku, et lugusid kingitaks nähtavalt ja kuuldavalt inimeselt inimesele edasi, siis mina ise saan teel kohatud inimesi kuulata ja küsida luba lugu üles kirjutada. Kuigi mina ise ei saa suurelt unistatud arvu 1000 kokku, siis on ka ühe inimese lugu oluline samm – võimalus, mida kasutada ja ma otsustasin astuda. Senikaua, kuni on võimalus, seni on võimalus olemas. Mina saan kasutada võimalusi, mis minul on olemas ja anda oma osa, et Inimese lugu jääks alles – anda inimesele võimalus jagada oma lugu – olla olemas ja kuulamas.

Tegelikult ei jäänud ju lugude tee pooleli, sest juba astutud sammudest sündisid edasised sammud. Lugude kogumise-jagamise jaoks loodud lehele lisandus inimeste poolt jagatud lugude jagamise grupp, kus on olemas 12 Sauvo inimese lugu. Lugude lehe all sai inimestelt inimestele korraldatud „Ota tästä” päev ja alustatud „Pihakirppis ja Puutarha” päevaga. Kirppispäevale sai loodud lõpuks päris oma leht ja sündmusest kasvas välja mõte korraldada järgmisel aastal uus ning kahepäevane üritus. Nägin võimalus teha seda suuremalt, koos teistega, et ei oleks ainult Kirppis, vaid ka muud ja ka õhtul. Oleks teisi valikuid veel, et kui inimesed tulevad teisalt siia, Sauvosse, siis on neil rohkem valikuid ja ajaviidet - Sauvo inimesed saaksid pakkuda tulijatele erinevaid lisavõimalusi ja sauvolased saaksid ka ise enamast osa.

Ühise tee nägemisest kasvas välja mõte vahetada Kirppislehe nimi ja eesmärk. Nüüd on olemas inimestelt inimestele loodud ürituste, toimumiste, tegemiste kohta infot jagav avalik FB leht. Lihtsast reklaamimisest läks ka siin tee edasi – sügisel oli koostöö Peimari Arenaga. Reklaam on üks vilksatus teiste samasuguste seas, kuid lehe alt üritusi luues saavad huvilised ja osalejad enese jaoks toe – FB tuletab inimestele meelde, mida on plaanitud teha.

Täna on Sauvo inimesel võimalus lugeda ja jagada oma lugu FB lugude grupis. Täna on Sauvo inimesel võimalus jagada oma või vaadata teiste tegemisi, et anda edasi ja saada infot, mida, millest ja millal on võimalus osa saada. Olemas olevad lehed on inimeste võimalused ja need on täpselt sellised nagu inimesed ise neid loovad. Kui tullakse ja loetakse, siis saadakse osa, kui jagatakse oma lugu, siis ollakse teinud kingitus ja teised saavad sellest osa. Kui tullakse ja jagatakse oma tegemisi, siis saadakse teiste osa saades ise osa, kui tullakse ja loetakse, siis saadakse võimalus saada ja olla osa.

Mina ei küsinud miks teha, vaid kuidas teha, et oleks olemas ja seega olen astunud, kui on olnud võimalus. Senikaua, kuni on olemas inimene, on olemas võimalus küsida, kuulata, jagada, olla ühes. Nii lihtne see ongi – inimeste poolt astutud sammud jätavad jäljed ja loovad ühes teistega ühist teed – inimeselt inimesele inimene inimesega ühes – Sauvolaiselt Sauvolaisele.


Marianne

23.12.2020.a

Kommentaare ei ole: