kolmapäev, 12. veebruar 2020

Kuidas anda andeks sellele, kes pole vabandust palunud





Kui teel on olnud ja juhtunud, siis on inimene oodanud, sest on tahtnud, et see, kes tema mõõdupuu järgi temale ülekohut tegi ja pole vabandanud, saaks karistada. Inimene on juhtunut meeles hoidnud ja teise peale mõeldes või teda nähes, ennast ebamugavalt tundnud ja teist vaenulikult vaadates, haavatud iseennast kaitsnud. Inimene usub, et teine peab tema ees vabandama, sest on käitunud st olnud valesti - inimene on jäänud oma tundega üksi – see tunne tuli teise pärast.

Tunde kasvades tundis inimene, et on teisega ühteseotud, kuid vabanduseta jäetuna leidis ta, et oli jäänud üksinda ja eraldi seisma. See, mis tuli teisest jõudis inimese sisse, kuid ei saanud liikuda läbi inimese teisele, et lahenedes anda inimesele tagasi aega hingata – ring oli katkenud. Koos loodut ei lahendatud koos, sest igaüks astus, iseennast kaitsvate seinte varju.

Vabandamine ei lahenda lugu seni, kuni sein seisab inimeste ees ja vahel. Sein seisab, sest inimese sees on hirm, et teine teeb uuesti. Inimene usub, et ta laseb seinal vajuda, kui teine tuleks ja vabandaks – siis saaks inimene uuesti uskuda ja taas oleks olemas ühine ruum. Inimene tahaks uskuda, kuid ta ei usalda enam teist, sest koges, et teine lähtus oma sammudes iseenda heaolust. Teisele oli tema ise ja tema tahtmine tähtsamad, kui inimesega ühes ringis koos olemine. Kahe vahele tõmmati piir, kus teed ei läinud enam edasi – inimene oli soojadest tunnetest väljas - tal oli üksinda seistes hirmu sees külm – „Vajadusel ja võimalusel teeb teine uuesti!”

Küsimus on selles, kuhu loo algupunkt panna, kas sinna, kus inimene tundis või sinna, kus teine tundis või hoopis kuhugi mujale. Tegu oli sidemest sündinud ringiga, seega oli algus kusagil varem – iga uus samm on eelnevate sammude kaja. Inimene vaatas, et teine tegi temale, kuid teine astus oma sammu, sest temal oli seda vaja – see oli tema enese pärast valitud lahendus, loo sees, üheskoos seotud sõlmele.

Kui inimene tunneb, et teine tegi temale ülekohut, siis usub ta, et teine tegi valesti ja seega saab ning peabki inimene ise olema õige. Kui teine tegi valesti, siis peab too tulema ja vabandama oma tehtu eest. Kui ta ei tee seda, siis tuleb teda karistada, et taas valitseks tasakaal ja õiglus. Valesti olemine tähendab seda, et teine ei suutnud, inimese mõõdupuu järgi, iseennast õigesti kontrollida ja seega tuleb tal ennast ära parandada. Inimese tähelepanu on teisel, sest siis ei vaata ta oma osa selles loos. Mida suurem süü on teisel, seda õigemana saab inimene ennast tunda.

Tegelikult ei suuda inimene ise endale andeks anda, sest tema ei suutnud olla iseenda jaoks parim – tema astutud samm tõi kaasa tagajärjed, millega tema ei osanud toime tulla – kerguse asemel lõi ta Maailma sassi ja sai endale tunde, mida ta omada ei taha.

Kui ühises ringis ehk Meie sees on inimesel halb olla, sest teine tundub vale ja oma tunne on paha ning inimene tahab selle tunde seest välja ehk tunde käest pääseda, siis on teise vale olemine ja vabanduse ootamine hea põhjus, miks enam Meie sees olla ei saa. Inimese poolne karistus on see, et ta hoiab juhtunut meeles, et siis kui nähtav õigusemõistmine saab toimuma, saaks ta öelda – „Paras Sulle, said kätte selle, mida küsisid!” Mälestust elavana hoides karistab inimene iseennast – tema ise hoiab tunnet enese sees alles, sest see seob olnu olevikuga ühte. Inimene ei lase ise ennast vabaks – tema ootab karistuse täideminekut.

Mida tähendab sõna vabandamine? See on valiku küsimus, millise vaatenurga inimene enesele valib – kas see tähendab enese valeks tunnistamist või enese osa mõistmist loos - kuidas vaatab inimene iseennast, teist ja lugu. Inimene ootab, kui näeb musta ja valget ehk valet ja õiget. Inimene astub edasi, kui näeb jälgi enda poolt jäetud teel, mis ei alanud täna vaid aegu tagasi – ei oleks olnud, kui poleks olnud. Vabandamine tähendab, et inimene on mõistnud oma osa loos ja võtnud vastutuse oma sammude tagajärgede eest.


Marianne

12.02.2020.a


SEOTUD LOOD:

Sina ja Mina lood XVI - Oma Maailma turvaliseks muutmise nimel käib Sinu ja Minu vahel sõda
https://marianneannemariblogi.blogspot.com/2019/07/sina-ja-mina-lood-xvi-oma-maailma.html
Sinu ja Mina lood XV - Üks ja ühine, olles Valgus Valgusest
https://marianneannemariblogi.blogspot.com/2019/06/sinu-ja-minu-lugu-xv-uks-ja-uhine-olles.html
Sina ja Mina lood XIV - Hirm on armastuse kaotus
https://marianneannemariblogi.blogspot.com/2019/06/hirm-on-armastuse-kaotus-sina-ja-mina.html
Sina ja Mina lood XII - Vabastav lause "Minul on kahju"
https://marianneannemariblogi.blogspot.com/2018/07/sina-ja-mina-lood-xi-vabastav-lause.html


Kommentaare ei ole: