kolmapäev, 18. juuli 2018

Sina ja Mina lood XII - Vabastav lause „Minul on kahju”





I - Kuigi meiega juhtunust on juba mitu aega möödas, siis Sinu peale mõeldes tunnen endiselt valu, solvumist, viha. Ma ei taha enam nii tunda, kuid Mina ei suuda oma tunnetest lahti lasta. Miks ometi?
II – Mina väldin Sinuga kohtumist, sest mul on ebamugav Sulle otsa vaadata. Ma tajun, et Sa süüdistad juhtunus jätkuvalt Mind, hoiad olnut Meie vahel üleval ega saa sellest kuidagi mööda vaadatud. See kõik juhtus juba ära, jätame selle ükskord ometi seljataha.
I – Mina tahan Sinuga kohtudes minna tagasi sellesse hetke, kus toimus Meie vaheline põrge. Tahan, et Sa näeksid, mida Sina Minuga tegid, mida Mina Sinu pärast tunda pidin. Tunne ennast ometi süüdlasena ja korva Minule see kahju, mis Sa oma sõna või teoga Minule tegid.
II – Kuidas Mina saan olnut olematuks muuta, parandada juba tehtut. Mida Sina tahad, et Mina teeksin, kui Sinu reageering Minu sõnale või teole haavas Mind – Sina tegid ka Minule haiget. Mina olen Mina ja Mina kaitsesin ennast Sinu eest ning pidasin iseenda heaolu silmas.
I – Minu vältimine ei muuda olnut olematuks, sest Me kanname seda ikka veel enda sees kaasas. Mina tahan, et Sa võtaksid vastutuse oma sõna või teo eest, sest Sina osalesid Meie loos. See ei ole ainult Minu lugu.
II – Minu sõna või tegu andis Sinule teema, millega Sina pidid tegelema hakkama ja Mina tean, et Sa oled sellest loost võitnud, kuid Minuga koos olles ei suuda Sa seda tunnistada ning Sinu mälus püsib visalt Minu kujutis, kui kõige halvemast inimesest Maailmas. Oma sisimas kardad Sa Mind, sest ei tea, millega ja millal Mina Sind uuesti mõjutada võin.
I – Mina tean, et olen Meiega juhtunust saati pika tee ära käinud ja olen väga palju saavutanud, kuid Ma ei taha seda Sinule öelda, sest tahan Sind sellest rõõmust välja jätta. Rääkides kiidaksin Sinu poolt tehtu heaks ja annaksin Sinule andeks, kuid Mina tahan jätta Sinule sildina negatiivsuse ja iseendale kiituse oma saavutuste eest, kui tänaksin Sind tõuke eest, siis annaksin Sinule au selle eest, et tegid Minule haiget, kuid Sina oled vastutav Minu valu eest.
II – Mina ei taha Sinu ees vabandada, sest peaksin neid sõnu lausuma Sinu pärast, Sinu jaoks ja nii kingiksin Sinule võidurõõmu, et tunnistan end tehtus süüdi. Ma võin ju jonnida, kuid ei saa aru, kuidas Minu sõnad võiksid parandada suhet, kui Sina pead Mind jätkuvalt vastutavaks tehtu eest ja tahad, et kannaksin Sinu koormat.
I – Mina vajan Sinu sõnu, sest see on Minule signaaliks, et Sa oled aru saanud oma osast selles loos. Jah, Mina reageerisin, aga Sina olid kohal, Mina ei olnud üksi selles loos.
II – Ma tean neid sõnu, kuid ei ole veel valmis neid siiralt välja ütlema, sest selles loos on ka Minu tunded mängus.
I – Ma mõistan, et Sinul oli roll Mind mõjutada, kui Me oleksime vaid põgusalt kohtunud, siis oleksin suutnud juba edasi minna, kuid me põrkusime sügavalt.
II – Kui Sina enam ei süüdista Mind ja Mina ei õigusta end, siis ehk suudan oma tunnetest lahti lasta ning öelda Sulle, et: „Minul on kahju, et Mina just sellist rolli Sinu elus täitsin. Minul on kahju, et Meie kohtumisest ei jäänud Sinule helgemat mälestust Minust!”
I – Sinu sõnad annavad Minule teadmise, et hoiad Mind ka siis, kui Me käivitame teineteist, et Sa ei jäta Mind üksi ega suhtest välja ning ei tee sellist nägu, nagu midagi polekski juhtunud.
II - Öeldes: „Minul on kahju!” tunnistan oma osa juhtunus, Mina mõistan, et Sinu käivitamine oli Minu roll, kuid Mina saan aru ja mul on siiralt kahju, et Sinu tunded kasvasid nii suureks, et Sa said väga haiget.
I – Kuuldes neid sõnu hakkab Minul kergem. Ma lasen lahti oma tunnetest. Ma ei anna Sulle ega endale hinnanguid ega mõista Meid hukka, sest oleme vaid inimesed, kes kohtusid selleks, et läbi põrke teineteist aidata, anda jõudu edasi liikumiseks, nüüd saan Mina Sinule öelda: „Mina tänan Sind!”
II – Minul on juba parem, sest Sa ei süüdista juhtunus enam Mind, vaid mõistad, et see oli Minu osa selles loos, kui Mina oleksin saanud, siis oleksin selle ära jätnud „Palun vabandust, et Minu osa Sinu elus oli Sinule haiget tegev!”

Millal Me naerame koos inimeseks olemise huvitavate käänakute üle Meie elude teedel. Juhuseid ei ole olemas, kuid kõik nad ei pakku Meile juhtumise hetkel siirast rõõmu ega vabastavat naeru, see sünnib alles hiljem, kui mõistame olnut.

Minul on kahju!” - lause on universaalne, siin ei loe, et igaüks annab neile sõnadele oma tähenduse ja läbi iseenda ütleb need välja või võtab vastu. Need sõnad on vabastavaks võtmeks, mis rahustavad tunded ja lõpetavad negatiivselt häirivad siiani alles ja varjus hoitud sidemed. Öeldes siiralt ja ausalt: „Minul on kahju!” vabastame me Ise Ennast.


Marianne

Soomemaal
18.07.2018.a

Kommentaare ei ole: