teisipäev, 11. veebruar 2020

Habemenugadel tantsides





See on kurvalt naljakas ja tõsiselt ebaloogiline, et me mõistame ja saame aru, kui teisel inimesel pole laulusoont, siis temast ooperilauljat üldjuhul ei saa või kui teine ikka kokku ja lahti ei paindu, siis lavadele temast balletitantsijat ei tule. Sellistes lugudes me ei sea teisele ebareaalseid ootusi ega looda imedele, kuid kõndides inimese kõrval oma igapäevases elus unustame ära, et teises ei ole ühte või teist ja me ei saa temalt alati seda, mida tunneme end vajavat. Me käime ühes ja siis ootame, sest vajame – tahame, et teine nüüd teeks, oleks ja annaks – sest meie nii väga vajame seda.

Me ootame, et teine annaks meile selle, mida meie ise endale anda ei oska – meie peegelduse kõikvõimalikult erinevates tahkudes – et seeläbi saaksime ise ennast tervikuks luua. Vajame, et oma südametantsu tantsides oleks teine meiega ühes – hoidmas, saatmas, mõistmas, vastuvõtmas ja edasi juhtimas – et tants toimuks tõeliselt, mitte läbi vajaduste loodud kujutlustes ja reaalsussesse purunedes päriselt haiget tehes - see on meie eludes aset leidev tants habemenugadel.

Tõuseb tüli või jäävad okkad, lained raugevad ja aeg veereb edasi, kuni taas on puudus ja ärkab lootus, kuid komistame, sest tiibu ei ole ega tule. Me murdume vastu, kui proovime edasi tantsida erinevates stiilides ja muusikas, püüdes, vaikuse kaosest luua voolavalt kaunist mustrit. Kui teises ei ole seda, mida ootame, siis seda ei ole seal. Aus vaade ja vastus on, et elu külgedes ei saa teist drillida andma meile seda, mida temas ei ole. See on valiku koht, kas otsida temas teine külg, mis tasakaalustaks loo või astuda edasi.


Marianne

11.02.2020.a


Kommentaare ei ole: