neljapäev, 6. veebruar 2020

Teistsugusena keegi teine I - kuidas olla keegi teine






Oma teel käies olen mitmeid kordi tundnud või tahtnud, et soovituni ulatumiseks peaksin olema teistsugune – mitte see ja selline mina nagu olen, vaid parem, ilusam, toredam, õnnelikum, osavam, targem, tublim jne. Ma olen teinud ja olnud, kuid tundnud, et pole õnnestunud, sest ei ole suutnud olla iseendana piisav.

Tundsin, et pidin vastama tingimustele, mis tulid kusagilt väljast. Nende täitmine pidi andma hinnangu, kas õnnestusin – kuid ma ei teadnud, millised need on, sest polnud nähtvaid piire – mina astusin ja tegin, kuid ei teadnud seda tehes, kas sellisena olles saan heakskiidetud.

Mina ise uskusin, et pean olema teistsugune. Mina ise tahtsin olla teistsugune, et jõuda teise tulemuseni. Vajasin uskumust, et kui oleksin olnud, siis oleksin osanud, jõudnud ja saanud. Minu sees oli hirm, et minu aeg saab otsa enne, kui jõuan kusagil midagi muuta, kuid muutuse otsimine tundus ajaraiskamise ja mõttetu tegevusena, sest kui mina oleksin juba olnud teistmoodi, siis mina ei pidanuks enam proovima ega otsima, kuidas teha teisiti.

Uskusin, et endast parimat andes ja tehes nii nagu suudan, pidingi olema piisav, kuid ometi tundsin, et ei ole. Kõndisin kordusest kordusesse kohtades, kus kogesin, et mina ei ole piisav, sest minu tahtest ei piisa. Selles kohas, kus tundsin, et mina pean olema teistsugune, tahtsin, et selles kohas oleks minu asemel keegi teine. Mina ei tahtnud ennast muuta – see samm oleks tähendanud tunnistamist, et sellisena pole mina parim. Minu ennast haletsev uskumus – Mina peaksin olema teistsugune, kui mina olen! – oli ennast õigustades iseenese kaitsmine ja ohvriks pidamine. Mina ise vajasin seda uskumist, sest tahtsin, et keegi teine oleks minu asemel ja nii saaksin mina vabaks sellest, mida pidasin enese kohustuseks - Mina pean! tegevusteks.


Tegelikult ei pidanud ega pea mina olema teistsugune, vaid mina võin valida – mida ja kuidas teisiti teha, et teistsuguse tulemuseni jõuda. Selleks ei pea mina muutma ennast, vaid mina saan valida selle, kuidas mina väljendun. Siin on see, mis on siin – ei ole eilset ega tulevat. Mina teen seda, mida valin teha ja olen see, kes ma valin olla – selle jaoks on olemas aeg.


Marianne

06.02.2020.a



Kommentaare ei ole: