neljapäev, 22. august 2019

Ring





Inimene vajab kaitstust ja turvatunnet, ta soovib olla ringi sees, kus teda ümbritseks kõikjalt Maailm, mis on loodud tema ümber seisma ning teda kaitsma ja toetama. Siia Maailma sündides saab inimene ringi vastuvõetud. Ta asetub keskele ja teised seisavad tema ümber, et teda hoida. Ringi sees olemine on tähelepanu saamine. Selleks, et täis kasvada vajab ja küsib laps teiste toetust ning ringi keskel seistes teiste poolne tähelepanemine annab talle vajamineva toe ja juhatuse. Olles ringi sees on inimene teadlik, et teda vaadatakse, kuid tähelepanu loob vastutuse, kohustuse olla nähtaval, et saadava eest vastu anda.

Ring ümber inimese on tema Maailma piir. Selle jaoks, et ennast tundma õppida ja mõista, seisab inimene eraldi ja hoiab ennast lahus, et vältida ringi sisse lahustudes kadumist. Täis kasvades tahab inimene Maailmalt saada ja ta võtab ringist endale vajamineva. Ringil tema ümber olekski justkui kohustus teda hoida ja juhatust jagada. Kasvamise ajal inimene vastandub, lõhub piire, eitab ja protestib ringis seismise vastu. Ühena olemine tundub hirmutav ja enesekaotusena. Ringi sees seistes näeb inimene silmi, mis teda jälgivad, ta näeb erinevusi – ta ei taha kõiki ega kõike – inimene tahaks luua ise endale oma ring – ise enda jaoks valides, iseendale ehitada oma Maailm. Inimene tahab ise olla oma ringi algus, keskpaik ja lõpp. Ta tahab oma astutud sammudest jätta jälgedena mälestuse elatud elust. Kuid ring on üks, seal on kõigil ja kõigel oma osa. Üks ei ole kunagi olulisem ega vähemtähtsam kui teine - ringis loeb tervik.

Kasvamise teed käies on inimese sees uskumine, et teised on tema jaoks ja pärast olemas, kuna tema on ringi sees, siis järelikult on ring tema pärast olemas ja kõike, mida temal on vaja, selle peab ta saama, see on tema õigus ringis olemise eest. Kõik see, mis on ringis olles inimese ümber, on tema jaoks väline, kuid väline on valikuline – hea võib vastuvõtta, kuid valusa või ebameeldiva puudutuse puhul peab ennast kaitsma, vastu hakkama või vältides eemale hoidma – seega tuleb ringist välja astuda, et eraldi seista. Inimene ei mõista ega näe veel, et tema ise on osa ringist – tema seisab nähtavalt eraldi seni, kuni on valmis ringiga üheks saama.

Inimesele tundub, et tema ise on tee algus ja lõpp, et kõik see, mis on tema on tema sees – see on tema sisemine ring, kuid tegelikult ongi iga inimene ringi algus ja lõpp st, et see, mis läheb inimesest Maailma see jõuab temani tagasi. Ringi sees seismine on saamine. Ringis ringina olemine on tervikus omal kohal seismine.

Kasvades täis võtab inimene oma koha ringis vastu. Ta astub oma kohale ja on osa ringist – ta on olemas osana kõigest. Tal ei ole enam vaja nähtavalt eraldi seista, küsida ja võtta. Ringina seistes liigub kõik läbi tema, midagi ei ole vaja kinni ega endale hoida. Ta on ringiga üks. Ring on igavikuline lõpmatus, see mis oli, on ja kestab.


Marianne

22.08.2019.a





Kommentaare ei ole: