neljapäev, 29. august 2019

Trikid tähelepanuga IV – Tähelepanu ümberlülituse strateegia





Kohtudes ja seistes Maailmas vastamisi sellega, mida inimene näha ei taha, st ta ei tule selle teadmisega toime, mida ta näeb, siis otsustab inimene oma eelnevate kogemuste ehk loodud mustri põhjal, millist tunnet tal oma tähelepanu teisale suunamiseks vaja läheb ning seejärel ta suunab oma tähelepanu seda tunnet toitvatele teemadele. Inimene suunab oma tähelepanu teemalt, mida ta ei luba endast läbi minna sellele, millest usub enda aitamiseks tuge olevat.

Teadmine, millega inimene toime ei tule on seismine hetkes, kus ta mõistab, et tema ei suuda teise inimese tähelepanu oma tahtmise järgi ümberlülitada, tema suudab vaid iseenda tähelepanu suunata ja nii ta reageerib toimunule tunde valimisega. Inimene ise suunab oma tähelepanu selle tunde toitmisele, mida usub end vajavat. Tähelepanu all hoidmine tähendab, et ta näeb endas ja enda ümber seda, mis suurendavad st toidavad tunnet ja hoiavad seda elusana.




Kui inimesest ei piisa, et teist inimest teisti käituma panna, siis vajab ta viha jõudu, et teisele vastu seista või ähvardavalt mõjuda ning seega suunab ta oma tähelepanu viha toitvatele teemadele – kõik tundub korraga ärritavalt valesti olevat.

Kui inimene tunneb end, midagi või kedagi nähes, üksikuna, siis vajab ta kurbust, et olla kurbusega ühes – Maailmas on korraga nii palju teemasid, mis teevad kurvaks ja toidavad melanhooliat.

Kui inimene mõistab, et tema ei suuda, juba ära olnud teise tähelepanu muuta, siis vajab ta solvumist, et paigal seista ja oodata, et teine tuleks samasse kohta tagasi ja teeks seekord teisti.

Kui inimene näeb, et tema ei ole teiste jaoks väärtuslik, siis ta valib häbi, et endast eraldi seista ja otsib üles kõik vead enese sees, et teiste tegusid õigustada – need on põhjendused, miks tema ei ole väärtuslik.


Marianne

29.08.2019.a

SEOTUD LOOD

Me valime tunde enese toetuseks
https://marianneannemariblogi.blogspot.com/2019/04/me-valime-tunde-enese-toetuseks.html

Kommentaare ei ole: