laupäev, 29. jaanuar 2022

Kord oli banaane

 


Oli kord päev, mil banaane oli kodus rohkem, kui suurde kaussi ära mahtus. Kuigi õues on talv ja puud raagus ning tubane ahvileivapuu vilju ei kanna, siis meie lähipoes, ja mujalgi S-ketti kuuluvates kauplustes, on tore tava - vähe väsinud puu- ja köögiviljad nimetatakse „Eilseteks tähtedeks” ja nende kilohinna eest küsitakse, ei rohkem ega vähem kui, 60 senti. Vanem poeg tõi poereisilt kaasa ühte ja teist ning ka kotti valmis pakitud banaanid.

Vaatasin külmkappi ja lappasin netti. Valisin välja Nami-Nami mannakoogi retsepti ja täiendasin seda banaanidega ning suurendasin ka või kogust – täpselt pooleli jäänud paki jagu. Kook tuli hästi välja. See maitses meesperele samal päeval, kuid öö üle maganuna, oli kook maitseküllasem.


Taigen

150gr võid (1 spl algses retseptis)

3 muna

1,5 dl suhkrut

6 banaani ( 2 taigna sisse ja 4 koogi peale)

2,5 dl hapukoort (1 spl jagu pane kõrvale)

2,5 dl mannat (kasutasin kaeramannat)

0,5 tl soola (kuna või oli soolane, siis eraldi soola ei lisanud)

0,5 tl soodat


Valmistamine

Sulata või ja jäta jahtuma. Vahusta munad suhkruga ja lisa neile leige vedel või. Vajuta banaanid kahvliga puruks ja lisa segule. Lisa hapukoor ja peale segamist vala juurde manna. Jäta segu 25-30 minutiks seisma. Kuumuta ahi 240 c-ni. Sega sooda järelejäänud hapukoorega ja lisa taignale. Sega korralikult segamini, kindlasti ka põhjast. Vala taigen võiga määritud vormi, kaunista pooleks lõigatud banaanidega ja küpseta ca 25-30 min. Lase jahtuda. 

Kindlasti sobiks koogi juurde midagi, mis lisaks banaani, natuke läägemagusale, maitsele särtsu või hapukust – vali enese maitse järgi sobiv jäätis, kreem, kaste. Head nautimist!


Marianne

29.01.2022.a

Kommentaare ei ole: