kolmapäev, 26. jaanuar 2022

Aja loo jälgedes

 



Inimeste Maailma ajalugu on ära olnud aja lugu. See on möödunu üles kirjutatud tõlgendus, sõnaliselt edasi antud jutustus. See ei ole enam päris lugu. Ajaloo saatel võib seada ennast mugavalt istuma ja lasta sõnadel vabalt voolata. Lubada emotsioonidel vallanduda vastu vaidlemata. Ajalugu on mälestus olnust, inimeste poolt aegade sisse jäetud jälgedest.

Aja lugudel on tagajärjed – see on olevik. Olev on ärev koht, kus juhtub ja toimub päriselt. Olevikus saab valida, kas ja kuidas olla või mitte olla. Selles saab päriselt teha valikuid ja tegusid ning kogeda vastuseid. Olevikus kuuldud, laustud või väljaütlemata jäävad sõnad ei ole alati rahu, vaid tagavad reageeringu. Oleviku sõnad on võimalused ja vahendid – teod, et nõustuda, muuta või seista vastu. Inimese hirm või tahe kogeda, paneb teda enese olevikus tegutsema – ka vaikimine ja seljakeeramine on valikud ja reaktsioonid.

Kui olevikuline aeg läheb mööda ja sellest on saanud ajalugu, siis võib lubada enesele, selle saatel lõõgastuda. Kuigi kõik on justkui paigas, sest on ära olnud, saab aegu hiljem, tagantjärele tarkusega, korduvalt üle arutada, mida kõike oleks võinud jätta tegemata või pidanud teisiti tegema. Seda saab üsna rahulikult teha, sest olnut ei saa enam ära muuta – mineviku aeg ei saa kunagi otsa.

Olevikus elamine on ühteaegu nii põnev, kuid ka talumatult tundlik, ehe elamus. Olevikus saab ja võib pooldada või olevale vastu sõdida, et enam ei oleks või jääks alles või saaks olema või ei tuleks. Olevikus tuleb teha ja reageerida kohe, sest muidu kaob võimalus jätta jälg – siin ja praegu. Olevik on kaduv hetk – kui, elavas hetkes, ei ela oma elu elusalt, siis ei ole aja lugu, mida mäletada. On iga inimese iga hetkeline valik – olla või mitte olla – kuidas jätta oma jäljed oma aja loo sisse.

Inimeste aja loost saab mineviku ühine mälestus – Inimese aja lugu on ja jääb puudutavalt isiklikuks teekonnaks ...


Valisin endale uue, huvitava ja väljakutseid pakkuva, loomise tee - loon lugusid video formaadis - TikTok-i suures ja kirevas maailmas

https://www.tiktok.com/@mariannearkeum


Marianne

26.01.2022.a

Kommentaare ei ole: