neljapäev, 30. september 2021

Tähenduste logiraamat - Chercher du sens!

 



Aeg ei püsi paigal - kell ja kalender loetlevad nähtavalt numbreid ja päevi ning valgus ja pimedus vahetavad kohti. Aeg on kui üks suur ja pidevalt liikumises olev lint, millel inimene kõnnib või jookseb kaasas. Kui kell käib maha, siis ei jää aeg ikkagi seisma ega ootele ning seda ei tee ka inimene, kes ei peatu, et mõtestada oma olemist. Hoides veel eilsest kinni, astub inimene olevast hetkest läbi ning samal ajal sirutab juba teist kätt tuleviku poole, et aeg ei kaoks käest.

Oma algusest alates salvestab inimene asjade, lugude, sõnade, olemiste, tegemiste, tundmiste jne tähendusi – see on enese ajas, iseenda, enese aja ja Maailma tõlgendustega täidetud tähenduste logiraamat. Kõigel ja kõigil on olemas oma tähendus – kõik see, mis on olemas olnud või on või saab olema, on vajalik ja kõigel on oma eesmärk ning ülesanne. Inimene vajab selgust ja mõistmist, et tulla toime ja osata elada selles keskkonnas ja ühiskonnas, kuhu ta tuli. Inimene kasutab olemas olevaid tähendusi, mis on omal moel kõigile ühesed ja samas annab kõigele enese poolsed tähendused. Tähenduste Maailm on tõeliselt suur, see on kirju ja kihiline, selles on pealmised ja selged tähendused, kuid tähendustel on ka omad tähendused ja need on inimese sees, iseenda sõnade, tegude, tunnete ja olemiste taga peidus ning veel kaugemalgi - sügaval alateadvuses. Tähendused teevad või vähemalt peaksid tegema oma elu elamise lihtsamaks, kuid tegelikkuses teevad nad inimese elu hoopis huvitavamalt keerulisemaks.

Inimene tõuseb hommikust hommikusse üles – käes on hommik ja see tähendab, et temal tuleb tõusta. Ühel hommikul tunneb inimene ennast rõõmsana – tal on kerge olla ja ta lipsab kiiresti voodist välja, et olla selle keskel, mis on ja tuleb. Mõnel teisel hommikul ei taha ta tõusta, sest on kuidagi raske olla ja on tunne, et oma elu võiks välja vahetada ning iseenda aeg on vastumeelne, sest seda peab elama. Hommik on hommik ja seega tuleb tõusta – see on üks tähendus, kuid teisal on igal päeval omad tähendused – see, mida teatakse ennast ees ootavat ning just sellega on erinevad seotud tunded, mida oodatakse innuga või mitte. Inimene ei taha tõusta sellesse päeva, kus teda ei oota ees hea olemine – ta peab tõusma, sest on hommik, kuid ta ei taha tõusta, sest on selle päeva hommik.

Inimese elus on keerulisi, raskeid ja tundelisi olukordi, milles olles kuuleb ta teiste käest – „Pole midagi, see läheb mööda! No, mida Sa pillid, lõpeta ära! Teistel on ka ja teistel juhtub ka – Sina ei ole ainus! Ära ole enam kurb, vihane, õnnetu! Ära jonni, käitu korralikult, hästi, õigesti” Ühes tähenduses on need teiste katse aidata inimest või hoopis iseennast inimese kõrval. Kuid tundes oleva inimese jaoks on selliste, lahkete soovitajate või karmide kasvatajate poolt väljaöeldud sõnade tähenduseks - „Ära tunne, vaheta oma tunne ära – lõpeta olemine!” See tähendab inimese jaoks, et tema ei ole õige, temaga toimuv on teise jaoks vale – järelikult on tundeid tundev inimene teise jaoks vale.

Kui millelegi on antud tähendus, siis tuleb teha ka otsus, mis lähtub sellest, kuidas see tähendus inimest mõjuta(s)b ja kui on olemas mõju, siis tuleb võtta vastu otsus, kuidas tuleb reageerida, et ei korduks või vastupidi korduks taas – enesele saab antud ülesanne, mida inimesel tuleb täita. Tundeid tundev inimene võib võtta vastu otsuse, et ta peab suutma lõpetada väliselt valena olemise ja õppida iseennast teise eest varjama. Samas võib inimene võtta vastu ka otsuse, et ta protestib vastu ja astub enese eest välja. Olukorra lõpetamiseks valitud sammude tähendus – esimese puhul püüab inimene vältida teise inimese reaktsioone, sest nendega seoses on olemas tähendus, mida ta ei taha kogeda. Teisel juhul valib inimene viha, et anda enesele juurde jõudu astuda reaktsioonile vastu, sest tähendusest tuleneva otsuse poolt täitmiseks antud ülesanne käsib välisele vaenlasele vastu astuda.

Kui inimesed reageerivad millelegi, siis nad ei püsi paigal, vaid on erineval moel liikumises nii nähtavalt välises kui ka pilkude eest varjatuna eneste sees. Reageerinud inimesed valivad, teostavad, otsivad, lahendavad, kuid sellises olukorras ei jää või ei jäeta inimesele aega, et olla ja peatuda, et mõtestada tähendus – miks ta reageeris, mida ta tunneb, mida tunde kogemine tähendas(b), millist ülesannet ta täitis ja mõistes ise ennast, võtta ennast iseendana vastu. Tähenduste tõlgendustest valitud moel reageerides, vastu sõdides, ennast peatades või põgenedes, vahetatakse tunne teise tunde vastu välja, tegeletakse millegi muuga – pööratakse oma tähelepanu mujale. Kaotatakse side enesega.

Inimene ei pääse, hoolimata oma sammudest, sõnadest ja soovidest, oma „pahede” küüsist ega teiste või ka enese jaoks ebameeldivatest külgedest, just nimelt tähenduste pärast. Inimene ei saa suitsust priiks, kui selle tegevuse tähendus alateadvuses on puhkus, hetk iseendale, mõnu. Ta ei saa lahti lasta toidust, kui see kannab endas sõnumit – lohutus või preemia või mõnu. Inimene ei lülita televiisorit välja, kustuta arvuti ekraani või sulge telefoni, kui see on tema mõtete välja lülitaja, lõõgastaja, kaasa elamise võimalus, ühes olemine. Inimene ei loobu oma tunnetest, kui ta vajab neid – on olemas tähendus ja sellest tulenev otsus. Vihast, kui ta vajab jõudu. Kadedusest, kui ta saab haiget ja kogeb hirmu. Kurbusest, kui ta tunneb üksindust. Probleeme tekitavast käitumisest, kui see takistab tal tegemast või kogemast seda, mida ta ei taha osaks saavat või tähelepanu vajades on see tema jaoks ainus töötav lahendus.

Võib rääkida ja olla nõus ning proovida muuta ennast, et muutuda, kuid kui inimene ei ole teadlikult mõtestanud tähendusi, mille alateadvus talle automaatselt ette annab, siis pöördub inimene oma „harjumuste” juurde tagasi esimesel võimalusel, kui selleks on olemas hea põhjus ja enesekontroll nõrgeneb.

Cherchez la femme! - A. Dumas kirjutas kord, et otsitaks naist. Sellest fraasist sai ajas detektiivkirjanduse klišee – selleks, et keeruline lugu leiaks lahenduse, oli olemas lahendus - Otsige naist loo tagant! Chercher du sens! - ei ole vaja otsida naist, vaid tähendust ja tähenduste tähendusi, siis segased ja pimedad lood lahenevad.


Marianne

30.09.2021.a

Kommentaare ei ole: