reede, 9. aprill 2021

Võlgade paradiis

 


On võlgade maailm see, kus ollakse ja elatakse üksteisele võlgu ning sellepärast peavadki seal need teised, kes on võlgu, olema, andma ja tegema. Solvununa ootuses ootamine on aeg, mille lõpetab võla tasumine – vabadus lunastatakse, väljamakstud tasuga, enese kannatuste eest.

Võlgu olija on vähem, temast saab üle olla ja teda võib alla suruda. Inimene ei näe inimest, vaid võlglast, kellest saab vaenlane, kui oodatud tasu ei maksta. Enese väärtust vähendab enese vähemana tundmine – hoolimata võlast, keegi võlga ei tasu.

Ollakse võlgu, sest ollakse erilised – ühe samm, tegu, olemine on väärtuslikum, kui teise oma. Ühe olemine on hinnalisem, sest tema teeb need enese arvelt. Tema annab ära, enesele kuuluva teistele kasutada või kasutab teiste hüveks seda, mida ise vajab. Antakse, kuid antakse võlgu – ollakse iseendile võlgu.

Inimese enese otsus ja tegu on see, miks temale endale jääb näiliselt vähem. Kui enesel on teisega võrreldes vähem, siis näeb inimene ise ennast vähemana – teda ei võetud üles ega tõstetud valgusesse ja nii langes ta enese silmis.

Olles võlgu, puudub inimesel justkui vaba tahe valida ja elada hetkes – ollakse, sest on oldud, tehakse, sest tehti, peab, sest peab. Ollakse teel teist pidi – seljaga ees oleva poole. Inimene keeras iseennast ümber, et mitte näha ees ootavat tühjust. Inimene keeras ennast sinna, kus ta oli juba olnud, teinud - „Andke mulle, makske minule, sest Mina olin ära!”

Inimene langeb enese silmis, kui tema olevikus ei ole – lahti laskmise hetkes on hirm ja seega peab leiduma side ja sild – võlast minevikus peab saama võti tulevikku – päästerõngas olevikus. Au ja kuulsus – väärtuse tõus - haip ja aplaus saatmas, et nautides olemist, unustataks hirm ja astutaks üle ääre.

Inimene on huvitav mutukas, sest võlgade maailmast saab sõltuvus ja lahendus, et ajal, mil veel või enam ei ole, oleks olemas.

„Minu tunne ei olnud Sinu süü ja sellest jäänud jälg ei ole Sinu võla tähis. Sina ei ole minule võlgu. Mina ei ole Sinule võlgu. Meie oleme vabad olema ja elama olevas hetkes. Annan meid mõlemaid vabaks, nägema ja valima võimalusi.”


Marianne

09.04.2021.a




Kommentaare ei ole: