teisipäev, 20. aprill 2021

Eelda head

 


Eelda head – kas see tähendab uskumist, et kõik läheb nii nagu inimene ise seda tahab st ilma pettumusteta, haiget saamisteta, valu ja pisarateta. Sellisena tunneb inimene ennast siis, kui ta ei saa – jääb ettekujutatud heast ilma ja soovitu enesele saamiseks, tuleb tal, kuidagi-midagi teisiti teha. Soovitu on sinilind, millel kindel kuju ja värv, kuid ometi on see miski, mida keegi ei ole kunagi näinud ega saa seega täpselt öelda, milline see sinine lind on.

Sinilinnul on muutuv suurus ja tähendus selle jaoks, et inimene saaks enesele enese kasvamise jaoks vajaliku kogemuse. Inimesel on tahe, et oleks olemas kohe ja praegu, et oldaks kaitstud ja hoitud, sest siis on julgus ja teadmine või on see hoopis uskumine, mida peaks saama võtta, anda ja kaotada.

Eelda head – teise nägu on sama, mis tema varjatud mõtted. Teise sõnad peavad, teine ei kavanda isekalt ega astu eemale, välja või vastu. Eelda head – uskumine, et saadakse see, mida vajatakse st tahetakse. Kui enam ei eeldaks, vaid valiks teadmise, siis tähendab see enese tee vastuvõtmist. Ometi on just teadmist raske vastuvõtta ja sellega leppida. Teadmine, et olev ongi see, mida inimene vajas. Inimene reageerib tunnetega – see on vastuhakk, sest tema ei valinud ega tahtnud tulemust – oma tundeid tunda.

Kelle teed inimene käib? Kes ja mitu kõnnivad tema teel? Ükskõik, mida inimene ka põhjenduseks toob, tehes oma sammu, teeb inimene selle enese jaoks ja enese pärast. Seega on tulemus enese oma ja küsimus on selles – Millisest vaatenurgast inimene vaatab? Kuidas ta ise ennast tunneb? Miks, kuidas, kuhu ja millisena valib ta astuda? Kas ollakse ohver, kes ei saa midagi muuta, sest elu on karistus? Kas ollakse süüdlane, kelle pärast ei saa midagi muutuda, sest elu on karistus? 

Või on siiski lootust st julgust võtta vastu vabadus elada ise oma elu. Iga hetk, mida ei taheta ega taluta, on täpselt nii pikk, kui kaua hoiab inimene ise oma tunnet endas elusana - reageerib oma tundele, teisi tundeid appi võttes, vastu.


Marianne

20.04.2021.a

Kommentaare ei ole: