reede, 2. aprill 2021

Kookose–jogurti kook

 


Selle koogi lugu sai alguse siis, kui vahukommidest kooki tehes lugesin, väljavaadatud retseptile loominguliselt lähenedes, etteantud koguseid natukene valesti – 3/ 4 dl asemel lisasin 4 dl vedelikku. Koogipõhi tuli välja väga muredana ja ta ei tahtnud hästi koos püsida. Lõigatava kihilise koogi asemel jagasin kreemi ja põhja, kilega vooderdatud kausis, loominguliselt ära. Rahulolevaid sööjaid vaadates otsustasin, et proovin põhja tegemist veel kord, kuid lisan seekord vähem vedelikku .


Põhi

200 gr võid

2 dl suhkrut

2 muna

5 dl jahu ( kasutasin kaerajahu)

2 dl kookoshelbeid või mandlijahu

2 tl küpsetuspulbrit

2 tl vaniljesuhkrut

1 dl piima

Lisa sulatatud ja jahtunud võile suhkur ning vahusta. Lisa ükshaaval munad ning vahusta kuni segu on muutunud kreemilaadseks. Sega omavahel kuivained ja lisa, vaheldumisi piimaga, osade kauppa vahule. Laota taigen küpsetuspaberiga vormi oma aega ootama.


Kate

500 gr jogurtit

4 muna

3 - 4 spl pohladzemmi

Klopi munad lahti, sega hulka jogurt ning dzemm. Vala kreem koogipõhjale ja küpseta 175 c juures 45-50 min. Ahju ja vormi omapäradest lähtuvalt võib küpsetus aeg pikeneda või lüheneda. Lase jahtuda. Lõika terava noaga ja rahulikult, sest põhi on väga mure. Kook püsib mõnusalt pehmena ka ülejärgmise päevani juhul, kui seda senikaua jätkub.


Kommentaarid

Noorem poeg ei pidanud hapust pohlamoosist, kuid põhja kiitis väga.

Vanem poeg oleks eelistanud lihtsalt põhja, kui kooki, millele saab ise kreemi või vahukoore peale tõsta.

Mehele sobis kook nii nagu see valmis sai.

Mina usun, et teen kooki veelkord, kuid siis küpsetangi selle ainult põhjana, mille jahtudes katan maasikate ja vahukoorega.

PS kasutades sama taigna retsepti, kuid asendades pool kaerajahu tavalise jahuga ning lisades veel chia seemned, tegin tordipõhja, mille poolitasin kaheks põhjaks. Katsin alumise põhja pohladzemmiga, peale laotasin vahukoore-kohupiima kreemi. Tõstsin peale teise poole nii, et küpsenud pind jäi üles poole. Katsin ka selle põhja pealtpoolt dzemmi ja kreemiga. Kõik sööjad kiitsid väga.


Tibu ja taimed - Hendrik


MÕNUSAT MAGUSAT PÜHADEMAITSET!


Marianne

02.04.21.a

Kommentaare ei ole: