reede, 13. oktoober 2017

Mitte keegi ei ole nähtamatu




Meis kõigis on suuremal või vähemal määral olemas hirm, et meid ei mäletata ja me ei taha olla nähtamatud inimese jaoks, kellega kunagi olulist hetke jagasime.

Rannal käies astume liival, mis koosneb imepisikestest kividest – liivateradest. Eemalt vaadatuna on liiv lihtsalt liiv, kuid lähemalt silmitsedes on iga tera ainulaadne ja kordumatu. Kõndides märkame neid kive, mis köidavad meie pilku, teised on neile vaid liivana taustaks. Meeldinud kivi korjame üles ja teda vaadates tunnetame, kas ta on oluline, kui on, pistame tasku, kui mitte, laseme ta vabaks. Kodus võtame taskust kivi ja paneme kapile. Vahel vaatame, vahel unustame. Lähevad aastad ja kivi uuesti käes hoides, kas mäletame veel seda hetke, kohta ja tunnet, mil ta leidsime?

Elus on ju samamoodi – kõnnime inimeste hulgas ja näeme möödujaid, mõne tunneme ära, mõne nime oleme unustanud, kuid mõnest astume mööda neid nägemata ja mäletamata. Võib olla mõni neist mäletas meid, kuid meie olime juba unustanud. Ka meie ise kohtume teel nendega, kes meid enam ei mäleta. Kas pole me siis oma jälge jätnud, et oleme nüüd justkui nähtamatud?

Kas on võimalik kõigile kaasteelistele meelde jääda? Jah, on inimesi, kes meenuvad paljudele, need kelle elu on kui valgusvihus, kes on seal kuhu vaadatakse. Kuid meie, kes me elame lihtsalt oma elu, kes meid mäletab?

Kõike ja kõiki ei saagi ega jõuagi mäletada, sest mälestused tuhmuvad, tunded ununevad ja elud voolavad oma radu. Kuid meie elus on ju hetki, kus kohtame silmapaari, kes naeratab meile vastu. Ei loe möödunud aastad ega muutunud välimused - tema mäletab just meid ja meie mäletame teda, sest meie mõlema hinges on ühise mälestuse jälg. Jälg, mis elustub taaskohtudes ja täidab meid oma lihtsa ja kerge rõõmuga.

Olulised on need kohtumised ja jäljed, mis on tõelised, kus mäletatakse just meid endid. Loeb ka üksainus tõeline jäetud jälg, mis näitab, et oleme kõndinud, olnud ja elanud ja see on meie mälestuste keele lükitud kivikene.


Marianne

13.10.2017.a

Kommentaare ei ole: