reede, 5. mai 2017

Teadmine on VÕTI



Vastus küsimusele: Miks ei ole õnnestunud katkenud suhet jätkata või, siis lõpetada?

Meie elus on kolme sorti suhteid: ühed, mis toimivad, teised, mis on lõppenud, ja kolmandad, mis on lõpetamata jäetud ehk katkestatud. On lõpetamata suhteid, mis hääbuvadki ajas, kuid mina puudutan neid, mis jäävad kaasa kõndima ja on endiselt energiasidemega seotud. Ma räägin inimese jaoks olulistest katkenud suhetest: emade, isade, õdede, vendade, laste, endiste abikaasade, südamesõprade ja hingesugulaste vahel. Suhetest, mis kunagi olid täis armastust ja rõõmu, kuid nüüd teevad valu ja toovad pisaraid.

Need pooleli jäänud suhted, mis osapoolte meelest lõpetati, on jäänud tegelikult lõpetamata. Neis suhetes on sügavust ja sisu, nad puudutavad inimeste hingi. Suhte katkemise hetkel kärises kahe inimese vaheline maa, tekitades nii sügava ja laia kuristiku kui suur oli inimeste vahelise läheduse suurus. Kui enne oli suhtes valdavaks armastus, siis nüüd viha, kurbus, valu, ükskõiksus. Suhtes olnud armastus ei kadunud, ta on augu põhjas ja kõik ülejäänud tunded on ta enda alla matnud.

Võib mõelda, et suhe on lõppenud ja nüüd ongi ta läbi. Suhe ei ole läbi, kui teise poole nägemisel, tema kohta käiva info kuulmisel või lugemisel tekivad emotsioonid, mis löövad tasakaalu paigast. Hea test on juhuslik kohtumine. Kuidas Sa käitud ja mida Sa tunned, kui ei ole ettevalmistusaega olnud? Sulle tundub, et oled iseendas juba rahu loonud, kuid kohtudes võib teise poolt lausutud lause või heidetud pilk, Sind taas selle sügaviku äärele viia ja sinna jäetud tunded Sind taas enda alla matta.

Kindlasti on aeg toonud teid aegajalt kokku, andes võimaluse suhet uuele tasandile viia. Kindlasti olete proovinud suhet parandada, uuesti alustada või jätkata vanalt kohalt. Kuid see ei ole alati õnnestunud. Miks? Uuesti kokku saades olete asunud ehitama uut korrust oma suhte „majale”, aga trepp ja lift on ehitamata jäetud – te ei ole ühendanud seda vana majaga. Ühel hetkel te lihtsalt väsite sinna ronimisest ja soovite otseteed ning ühendust uue ja vana vahel. Selle seina mahalõhkumine läbipääsu rajamiseks viibki teid taas vastasseisuni, mis tähendab, et teil tuleb uut vanaga ühendama asudes lahendamata teemadega vastamisi seista.

Miks viib siis katkenud suhtes osalejate taaskohtumisel vanade teemade arutamine ikka konfliktini? Inimesed on ju edasi liikunud, muutunud, arenenud ja iseendaga tegelenud. Jah, inimesed on edasi kõndinud, aga nad ei ole teinud seda koos. Nad ei ole üksteist tasakaalustades edasi liikunud. Nende omavaheline suhe on ikka seal kuristiku kahel kaldal. Suhte katkestamise peamine põhjus oli ühe või mõlema poole hirm seista vastamisi teadmisega, mis tema tehtus või tegemata jätmises oli suhte sellisesse kriisi viinud. Seega tundus lihtsam jätta suhe sinna paika. Nüüd uuesti kohtudes on hirm, mida vanade haavade lahtirebimine ja suhte selgitamine endaga kaasa toob. Selleks proovitaksegi nö puhtalt lehelt alustada.

Selleks, et katkenud suhe saaks lahenduse, tuleb osapooltel koos suhte tasakaalupunkti asukohta muuta ja see toimub suhte tasakaalustamise teel ning see toobki endaga kaasa nii tunnete kõrguse (taaskohtumiserõõmu ja soovi koos olla) kui sügavuse (lahendamata teemad). Tasakaalupunkt on see, mis suhtes olijaid ühendab ja tasakaalus hoiab, mitte asjad ega teised inimesed, vaid see vaimne, mis neid kahte üheks liidab. Ei loe see, mis enne liitis, sest seal on ka see, mis neid lahutas. Tuleb leida see uus, mis neid nüüd liidab ja seob, või lahendada vana, et minna eraldi rahuliku südamega omale rajale. Ilma seda tegemata ei saa ükski lõpetamata jäetud suhe jätkatud ega lõpetatud. Isegi siis, kui üks neist on juba üle vikerkaaresilla läinud.

Kui suhe katkeb ja ta läheb nö ooterežiimile, siis ootab ta aega, kui inimestes on tarkust, oskust, soovi ja armastust seda parandada. Teadmine suhte tasakaalust ei anna Sulle seda, et nüüd te taastate või lõpetate suhte. Inimesi ei saa muuta, et nad teeksid nii nagu Sa soovid. See ei aita, kui ainult üks soovib lahendust, mõlemal tuleb ühiselt tegutseda ühise eesmärgi nimel. See annab vaid vastuse küsimusele: Miks ei ole see seni õnnestunud? See annab teadmise võimalusele, kuidas olukorda soovi korral muuta, oluline on seejuures Sinu enda hingerahu, armastus ja teadmise VÕTI.


Marianne

05.05.2017.a

Kommentaare ei ole: