esmaspäev, 1. mai 2017

Energiavahetuse tasakaalus hoidmine.




Miks arvavad mõnikord lapsed, et nende vanemad on kohustatud neile andma kõik ja veel enamgi? Miks arvavad mõnikord vanemad, et nende lapsed on kohustatud neile tasuma kõige ja veel rohkema eest? Miks arvavad mõnikord inimesed, et teise jaoks lihtsalt küsimata tehtud hea eest tuleb tasu nõuda? Miks arvavad mõnikord inimesed, et teised on kohustatud neile pidevalt nö heategusid osutama? Miks arvavad mõnikord inimesed, et nende heaks tehtul ei olegi hinda? Miks arvavad mõnikord inimesed, et nende poolt tehtu ei väärigi tasu?

Kas heategu on hinnatud, et selle eest küsitakse tasu? Kas tehtu oli laenuks antud, et räägitakse võlast? Kui palju peab maksma, et ükskord ometi tasutud oleks? Kas suhe ongi tasu küsimine ja maksmine? Kus jookseb piir andmise ja võtmise eest mõistliku tasu küsimise ja maksmise vahel? Milline on üldse mõistlik energia vahetuse tasu?

Oma suhetes ümbritsevaga jagame energiat, seda nii ühteaegu andes kui ka vastuvõttes. Iga meie tegu on energia liigutamine. Selleks, et suhted oleksid hoitud, on oluline energiavahetuse tasakaal. Me ei saa kunagi ülemäära anda ega võtta, ilma et suhte harmoonia paika jääks. Oluline on saaja poolne tasu panustajale. Oluline on panustaja poolne otsustamine, mis on tema andmise hind. Oluline on, et saaja ja andja oleksid nõus ja rahul vahetuse eest makstava hinnaga. Makstav tasu võib olla lihtsalt naeratus, kallistus või tänusõnad andjale, kui ta ise sellega oma südames nõus on. Makstav tasu võib olla ka pestud nõud, koristatud toad või laotud puud, kui see on tasuja poolne ainus võimalus tasuda. Oluline on, et andja võtaks vastu talle tasuja poolt antava. Oluline on, et energia liikumine toimuks mõlema poolselt, sest nii säilib suhtes tasakaal.

Kui Sa oled määranud hinna, siis on see see, mis Sulle makstakse. Kui oled kord juba küsitud tasu kätte saanud, siis ei saa antu eest uuesti ja uuesti tasu küsida. Kui on määratud hind ja Sa jätad tasumata, siis see võetakse Sinult ühel või teisel moel. Kui oled määranud hinna ja see jäetakse tasumata, siis võetakse see tasumata jätjalt ühel või teisel moel. Kui Sinu käest ei küsita tasu, siis täna, kas või mõttes või tee mõni heategu maailmale, oluline, et Sa liigutad oma energiat. Kui Sa ei pea võimalikuks vabatahtlikult loobuda vähemast, siis selle eest võitlusesse astudes kaotaksid kordades suurema koguse. Mugav ja isekas on jääda tarbima mõtlemata, mis see endaga kaasa toob. Isekas ja mõtlematu on jääda jagama, rääkimata saajale sellest, mis see andmine Sulle endale tähendab. Suhtest kaob tasakaal ja kaalude paigast minemine toob mõlemale poole kaasa valu ja kaotuse.

Küsi endalt, mis maksab konkreetses situatsioonis energia andmine või vastuvõtmine Sulle endale? Vaata oma südamesse ja vasta ausalt, sest sellel põhineb otsus. Kaalu vastuvõttes ja andes, iseenda kaaluga, mis on Sinu mõõdupuu järgi õiglane tasu ja vastavalt selle järgi küsi või maksa. Hinna määramisel on tegemist iseenda väärtustamisega. Sa küsid tasu, sest Sinu jagatav on väärtuslik. Sa võtad tasu vastu, sest Sa oled seda väärt. Sa tasud, sest Sa väärtustad andjat ja tema panust. Sa maksad, sest Sa väärtustad suhet iseenda ja andjaga.


Marianne

01.05.2017.a

Kommentaare ei ole: