kolmapäev, 1. detsember 2021

Rollide maagiline Maailm XV – Inimesed ei täida inimeste ootusi

 


Inimeste Maailm on üks huvitav paik – selles öeldakse, et ära võta oma elu tõsiselt. Elu elamine ei peaks olema töö tegemine. See on mäng – võimalus mängida oma elu erinevates rollides. Kuid, kes ja milline inimene on, kui ta elab rollinäitlejana? Kuidas õppida ise ennast tundma, kui rollidel on tähendused, rollipartneritel ootused ja rollile vastamiseks või sellest kinnihoidmiseks tuleb olla õigena? Kuidas osata olla see õige, erinevate poolte pealt vaadatuna?

Tülid ja segadused sünnivad, kui inimesed lahendavad oma rolle nii nagu seda ei ole ette nähtud – kellegi ootusi petetakse. „Mina olen pettunud - Sina ei täitnud Minu ootusi!” - kuuleb erinevas vanuses inimene oma vanematelt ja õpetajatelt, sõpradelt ja elukaaslaselt, rahvalt ja sponsoritelt. See on rollipartneritelt tagasipeegelduv reaktsioon - järelikult ei oleks inimene pidanud olema nii nagu ta valis olla, vaid nii nagu taheti, et ta oleks. Inimene tunneb, et tal puudub vabadus olla – olla vaba oma väljenduse valikus. Selleks, et vältida petta saanud inimeste reaktsioone ja tunnete väljendusi, peab inimene näitlema – olema see keegi, kes ta ei ole, et saavutada seda, mis on temale ette nähtud ja seega ta muudab ise ennast – sunnib olema ja kontrollib ennast.

Nii saab rollist karistus - ei võimalus, sundus - ei vabadus. Ununeb kergus, seljataha jääb mängimine – elust saab töö – õigena õnnestumine ja olemine, hinnaline väärtus – inimese olevik ja tulevik sõltub rolli sooritusest. Ükskõik, kuidas inimene ka ei pingutaks enese olemist - pettumusi ei saa ta ära hoida. Inimesed pettuvad inimestes, kui nad ei saa seda, mida nad vajavad, sest too teine ei ole nii nagu nemad seda tahavad. 

Kuid, kui vaadata lugu teise külje pealt – valida mängida oma rolli teadlikult. Valida rollilahendus teadlikult – ise ennast muutmata, sest ise ennast muutnud ja rolliga samastanud inimese ees seisab küsimus, kuidas leida üles see koht, kus, eesriideid seljataha jättes, astuda erinevatelt lavadelt alla, panna erinevate rollide kostüümid kõrvale ning olla see, kes ta on, kui ta on. Kuid, kuidas osata teha vahet, kes ta on, kui ta ei mängi kedagi ja milline ta on, kui ta mängib kedagi – millal ja kas üldse on vahet?


Marianne

01.12.2021.a

Kommentaare ei ole: