laupäev, 23. oktoober 2021

Uhkus ei ole puue ega tunnustus häbiasi

 


Maailma parandamine

Sauvos otsitakse teid ja kaalutakse võimalusi, kuidas tuua juurde 40 uut, et olema saaks rohkem. Uued on võimalus ja seega kindlasti olulised. Kuid, kuhu oleks neil tulla, kui ei oleks seda, mis on? Kuidas saaks olla seda, mis on, kui siin ei oleks neid, kes olid eile ja on täna?

Mina olen tulija ja seega kõiki kombeid ei tea. Kuna ei ole pikalt olnud, siis kõiki tavasid ei tunne. Nii mõnigi asi on võõras, mõnigi tegu imelik ja mõnigi valik kaotus, kui tean, et on olemas võimalus luua enamat. Tunnen eneses puudutust, kui Inimest ei austata, kui teod ja sõnad, mis määravad palju, sünnivad varjudes ja suletud uste taga, loetud arvuga inimeste poolt.

Tänases ajas osatakse olla nii leidlikud, et pea kõigile ja kõigele on olemas asendus – asendamatuid ei tundu enam olevat. Elutute asjadega on see lihtne, kuid elavate inimestega mitte. Tänases ajas, erineval moel suletud ja vabadusi piiravas Maailmas, on iga inimene veel olulisem – Inimene loeb. Iga väike ja suur inimene vajab tunnustust oma tegudele, olemisele, sõnadele – vajab head ja enese jaoks õiget tähelepanuvalgust. Inimesed elavad oma elusid, üksteise kõrval ja seas, parimal võimalikul moel. Inimesed leiavad tuge ja toetust, kui neid ja nende tegemisi märgatakse. Iga inimene vajab paitust – sõnu enesele – „Sina loed - Sinu olemas olemine on väärtus!” Märgatud inimene teab, et tema ei ole kadunud halli massi, vaid on Inimesena nähtav.

Tean, et on olemas erinevaid võimalusi OMA inimesi tunnustada. Sauvos on olemas võimalus tunnustada seda, kelle olemist/ tegemisi on märgatud ja keda tahetakse teiste ees kiita – valitakse Aasta Hakk. Täna valivad vallaelanike poolsete ettepanekute seast pärjatu välja, vaid mõned. Selles kohas on olemas suur potentsiaal luua palju enamat. Kui vallaelanikud ütlevad välja nende inimeste nimed, keda nad soovivad tunnustada, siis sellest sünnib üks tore ja kirju seltskond. Ja, kui nüüd valida teha nii, et kõik nominendid öeldakse avalikult välja ja valla elanikud ise saavad anda oma hääle sellele, kes on just nende meelest see aasta pärl, siis oleks tulemus sõnade tähendus.

Avalik nimekiri on avalik tunnustus kõigile neile, kes sinna kantud on. Nähtavalt ühes oleksid kõik need inimesed, keda on nähtud ja tunnustatud selle eest, et nad ühe ja sama Sauvo valla sees, oma igapäevast elu elades, erinevaid jälgi jätavad. Nii nagu hakkid lendavad vabalt õuelt õuele ja on omi elusid elades kõigi Sauvolaistega ühes, siis kõigi poolt nimetatud väljavalitud ja ka see üks, kes saab tiitli, oleksid kõigile nähtavalt kõigiga ühes.

Kuidas jõuda selleni, et inimene saab ka tegelikult tegudes mõjutada – Sauvo inimesele saab usaldada selle, mis ongi ainult tema pädevuses – tema on see, kes kogeb vahetult seda, mille eest tunnustatakse. Olen uus ja seega ei tea paljut, ma ei ole olnud kõikjal ega tunne kõiki. Seega ma ei tea paljude Sauvo inimeste tegusid ega nimesid. Olen kurb ja nõutu, sest ma ei tea, kelle hulgast valiti – ma ei saa tunnustavalt kaasa noogutada neile kõigile ja tunda head meelt, sest leian tuttavaid või kohtan uusi nimesid ning loen nende tegemistest. Kogen lugu vähemana, sest tean, et on, kuid ei tea, kes on.

Sauvo vald saaks olla palju rohkem oma inimeste jaoks olemas, kui info sellest, mis vallas toimub ja kuidas ning mida valitakse, tehakse ja otsustatakse, jõuab iga Sauvo inimeseni. Tegelikult jõuab täna see info, mida erinevates kanalites jagatakse, vaid valituteni, sest see jaguneb erinevate kodu- ja Fb-lehetede ning Kunnalislehe ja Seutusanomate vahel. Facebook on seatud toimima oma reeglite järgi ning voos püsimine ja kõige vajalikuga ning huvitavaga kursis olemine on tõsise töö tegemine. Fb ja kodulehed on erinevad killud, keeruline on hoomata tervikut. Fb ei ulatu kõigini, sest kõigil seda ei ole, kodulehti kõik ei tea ega igapäevaselt jälgi ning kui katkeb õhuühendus, siis kaob neil olev info kõigi jaoks. Raha eest ostetavad lehed ilmuvad kaks ja üks kord nädalas, neis kirjutatakse mitme valla tegemistest ja teadupärast peab uudis ka müüma, et leht saaks olemas olla. Neid lehti igaüks ei telli ega saa võtta ka sealt, kus neid jagatakse. Need lehed ei hõlma kõiki valdkondi, on valikulised, sest kõik ja kõike sisse ei mahu ega peeta ka vajalikuks.

Valla ajaleht on see võimalus, mis, tasuta igale postiaadressile jõudes või miks ka mitte toetava raha eest tellituna, oleks just see koht, kus on ja kust leiab infot koduvalla kohta. Elopäevadel küsisin - „Miks ei ole? ja Kuidas saaks olema?” Öeldi, et küsimus on inimeses, sest paber ja tint oleksid olemas, kuid see oluline üks või ka kaks, kes teeksid lehe valmis, vajaksid, sooviksid, tahaksid oma panuse eest tasu ja just see saab takistuseks.

Vot, kui kitsas pudelikael segab olemas olemist. Justkui Suessi kanal, kus üks hiiglane keeras ennast jonnakalt põiki ja Maailma täis võimalustest sai korraga kogu Maailma puudutav segadus. Sauvo Suessi kanal on olemas – senikaua, kuni Sauvo ja sauvolaised ehk lugejad ja tegijad on olemas, jätkub infot tegemiste, toimetamiste, ürituste ja vajalike teadete näol. Iga päev sünnib seda, mida saab jagada ja on seda, mida tuleb jagada, et Sauvos elav inimene tunneks, et Sauvo on mõeldud kõigile, sest on ka tema jaoks olemas – ta näeb ja tunneb ennast osana.

Alles olid kohalikud valimised ja kõlasid huvitavad ning uhked sõnad ja lubadused. „Sauvo kõigile - mitte ainult sõnades, vaid ka tegudes!” Kui Suessis tuli kaevata ja voolu eest tõke ära lükata, siis Sauvos tuleb erinevate osapoolte vahele sild ehitada selleks, et oleks olemas koht, kus Sauvo vallavalitsus, ühendused ja Sauvo valla territooriumil elavad inimesed oleksid koos – on vaja ühist tahtmist, et leiduksid kõik vajalikud komponendid ja Valla ajaleht saaks võimalikuks. 

Iga Sauvos elava inimese oluline väärtus on selles, et just tema elab, sellise inimesena nagu tema on, Sauvos.


Marianne Umborg

22.10.2021.a

Kommentaare ei ole: