esmaspäev, 18. oktoober 2021

Lahendamatud lood on enese tunnete poolt kasvatatud lood



 

Inimene on üks huvitav mutukas, kes tõuseb hommikul üles ja hakkab hoolega pihta. Ta tegutseb ja toimetab eesmärgi nimel õhtuni välja ja isegi veel siis, kui ta heidab voodisse, ei lase omaenese mõtted tal uinuda. Mis on see, millega inimene oma aega veedab ja ise ennast tegevuses hoiab? Inimene lahendab oma laste probleeme, abikaasadele kuuluvaid teemasid, sugulaste omi, naabreid puudutavaid, rahvaga seonduvaid. Huvitaval kombel, aga need teemad, millele inimese tähelepanu pingsalt on suunatud, ei lahene, vaid hoopis kasvavad ja neelavad inimese alla. Inimene jääb, kui lõksu – oravana rattasse keerlema.

Inimene on segavalt häiritud, kui kellegi teise teema teda vastu puudutab ja teed tõkestades, sunnib vastutama, kohustab tegema ja inimene teebki, annab endast kõik tolle teise pärast ja tolle teise jaoks. Inimene teeb tõsises meeles tööd, kui ta lahendab teiste elusid. Kuid see teema, mis inimest kellegi teise juures häirib ja mida inimene tollele teisele kuuluvaks peab, ei näi kunagi ära lahenevat.

Enamus teemad, millega inimesed üle maakera hommikust õhtuni tõsiselt tegevuses on ja oma pead valutavad, on nende eneste teemad. Jep, pole vahet, kus ja kuidas tegutsetakse, kas koduseinte vahel, töö juures, sõprade seltsis, majakoosolekul, koolis, lasteaias, riigiametites jne, inimesed kannavad sõelaga vett, sest nad vaatavad käsilolevaid lugusid enese kohustustena, nad ei näe võimalusi, sest nad on ametis iseenda eitusega.

Need teised, kellele lahendust vajavad teemad näivad kuuluvat, sest lood käivad just nendega ühes, näitavad ette selle, mis on inimese sees ja aitavad oma tegevusega avada lukud ning uksed, et loo kasvades inimene süveneks ise endasse. Loomulikult ei saa Maailm ära päästetud, sest teemad ei lahene seni, kuni tahtes uskuda, et puudutav teema kuulub kellelegi teisele, vaatab inimene pingsalt välja ja töötab veel usinamalt. Inimene on oma tunnetele keskendunud, sest just need hoiavad teda ametis – uskumus, et kui väljas enam ei ole, siis ei ole enam ka sees.

Lahendamatule loole toob lahenduse vastu võitluse ja vaenlaste nimetamise lõpetamine, vaibumine, enese sisse süvenemine ja ise enda vastuvõtmine.


Marianne

18.10.2021.a

Kommentaare ei ole: