reede, 2. juuli 2021

Sauvo turg aegade jälgedes

 


Turg on see koht, kus saavad kokku ajad, teed ja inimesed. Turg on kui erinevate lugude aed, sest see on koht, kuhu tullakse, et olla koos. Turule tullakse kaugelt ja lähedalt just sellepärast, et sealsed, olnud ja oleva aja, värvid ja lõhnad on kõigile avatud.

Igal turul, nii ka Sauvo turul, on oma juured, see algus, mil oli esimene kord. Sauvos kirjutati see päev numbritega 8.05.1908. Palju erinevaid aegu on seejärel ajahõlma vajunud. Sel suvel kannab turupäevade hõngu edasi, Sauvo keskväljakut elustav, omamoodi Iltatori ja seal saavad kokku inimesed, kes on tulnud kaugelt ja lähedalt, et olla koos.



Avalikul ruumil on majadest seinad, puudest ja lilledest värvi andvad laigud. Vahel on kividest rajatud platsid liiga suured ja lagedad, neis ei ole soojust, sest turvatunnet ja ühte siduvaid seinu ei ole lähedal. Sauvo turuplats sai eilsest alates enesele nurgad ja Turupuu. Marjaniemen sauna vanad terassilauad mäletavad, merest märgade, jalgade jäetud jälgi ja kiigest järele jäänud puud, aga kiigel istujaid. Seda aegadepuud ei saadetud minema, vaid sellest ehitasime, ühes mehega, avalikku ruumi ajast jäetud aja jälje.



Sauvo turupuu ei ole lihtsalt puu. Selle all on pink, kus saab istuda. Ka puust tehtud puul saavad olla lehed. Sauvos on puulehtedele kirjutatud majade nimed – 1900 ja 1910 aastatel kirikuküla südames olnud majade nimed – osad neist on juba pildilt kadunud, kuid enam on neid, mis veel oma paiga peal alles. Lehed ei ole suunatud täpselt, vaid on loominguliselt puule lisatud. Nurgad on taaskasutatud madratsite vedrupõhjad, mis roskalavalt saadud. Neid saab kasutada müügistendina, kohviku raamatunurgana, lillepoe lillede taustaks ja lastekirbuka alguse punktina.

Aeg, mis on olnud ja mälestusi täis, on kõigile avatud – see on uuel moel alles ja jagab ennast kõigiga, kes tulevad Sauvo turuplatsile oma aega veetma.


Marianne

02.07.2021.a

Kommentaare ei ole: