laupäev, 17. juuli 2021

Lähme, teeme veel ühe ringi - see on eluaegne liikumapanev jõud

 




Kevadel alanud teekond jõudis järjekordse punktini. Selle loo siin kirjutasin ja tõlkisin kohaliku ajalehe jaoks. Kirja sai lugu sellest, kuidas ja miks toimus eelmisel laupäeval minu poolt korraldatud üritus ja sportlik mõõduvõtmine. Loo lõpust leiad tee videoni, mis vähe kiiremas tempos näitab olnut.

"Selle aasta maikuus paigaldati Sauvos asuva, paljudele inimestele igapäevast füüsilist liikumist võimaldava ja looduslikult mitmekesise, Tammeradade hulka kuuluva Liivalatee äärde, neli nimeliset pinki. Marianne Umborg, kelle ideest sai see lugu alguse, ütles tookord välja, et veel kaks nimelist pinki on valmis ja neile on ka kohad valitud, kuid veel ei saa neil istuda, et jalgu puhata, sest need ootavad paigaldamiseks luba.

Kui Marianne Umborg kevadel facebookis pingid välja hõikas, siis ta soovis kuulda ettepanekuid, kellele pingid võiks omistada. Teiste hulgas saadeti talle ka selle mehe nimi, kes on oma jäljed mitmekordselt Sauvo teedele jätnud – Valdemar Järvinen. Kuna tegu oli sportlasega ja teadupärast sport ühendab, siis leidis Marianne Umborg, et teise pingi võiks pühendada ühele Karunaga seotud spordimehele. Ta pöördus oma ettepanekuga Karuna Sportlased poole ja peale arutelu esitasid nood oma mehe nime – Armas Laakso. Kaks suure südame ja tegusat meest, kelle poolt jäetud jäljed on nähtavad ka tänasel päeval.

Kahe spordiga seotud mehe juurde võiks sobida ka pisikene mõõduvõtmine ja sellest mõttest algas tee Liivalatee pinkide avamiseni ja Liivalatee Liikumistembuni, mis toimus 10.7 Sauvos, Bar Mansikka ja Ravintola Talli ühisel õuel. Selleks päevaks toodi meestele omistatud pingid välja ja seati kõigile nähtavale. Nende kõrvale sai seatud tool – ainsale elus olevale pingiomanikule - 90 aastasele Ilmi L.-le.

Pinkide avamisel istusid oma isade pinkidel Armas Laakso tütar Marjaleena R. ja Valdemar Järvise tütar Marja K. Mõlemad said sõna ja meenutasid omade sõnadega oma isasid. Oli aegade ühendamise hetk. Ilmi Lustil oli kaasas kolm järeltulevat põlve ja oma ema lugu jagas vanim poeg Klaus H. Pärast kõnesid jätkus pingil istujatel juttu kauemaks. Oli ühiseid aegu ja nimesid, mida sai koos meenutada.

Samal ajal seadsid ennast valmis sportlikud sauvolased, kes olid valmis minema 5,4 km pikkusele ringile, et püstida uus Sauvo rekord. Seekordse võistluse tugevus seisnes meeskonnas, kuna iga ring luges, siis liideti võistkonna kõikide liikmete poolt läbitud ringid kokku ja see oligi nende ühine tulemus. Võistlus kestis 1 tund ja 23 minutit. Selle aja jooksul läbisid 12 võistkonda, kuhu kuulusid 26 võistlejat, kellest vanim oli 77 aastane ja noorim 3 kuune, kokku 69 ringi, mis tähendas ühte liidetuna 372, 6 km pikkust rada.

Kõik võistlejad jõudsid edukalt tagasi algusesse st nende ring luges. Oli neid, kes jaksasid läbida ühe või kaks ringi, kuid päris mitmed tegid arvestava tulemuse - 4 või 5 ringi ja võistlesid võistluse algusest lõpuni välja. Palavast ilmast hoolimata andsid kõik endast parima ja igaüks tegi täpselt nii mitu ringi, kui tema oli sel päeval valmis välja panema.

Võistlejad said, uue Sauvo–Karuna sportlaste ajaloos kirjaminev soorituse eest teo väärilise vastuvõtu. Sauvo väiksemad ja suuremad ettevõtjad olid täitnud 13 ämbrit erinevate autasudega ja need jagati välja vastavalt tulemustele. Kuna kesksuve sportlikus mööduvõtmises olid kohal kaks meest, küll pinkide näol, siis lõpetasid päeva tänavad sõnad. Need lausuti Pertti H-le, kes andis pinkide ehitamiseks vajaliku materjalu ja kelle emale, Tyynele, omistatud pingi leiab rajalt, Indrek U.-le, kes meisterdas pingid valmis ja Marianne Umborgile, kes oli idee ema ja kogu lugu liikumas hoidnud jõud.

Sauvo sportlik vaim on elus - Valdemar Järvise ja Armas Laaksose jäetud jälgedes on kõndijaid, jooksjaid ja jalgrattureid ning kui saabub aeg, jõuavad meestele omistatud pingid lõpuks omadele kohtadele ja Liivalanteel olija saab lugeda pinkidele kirjutatud sõnu ja meeste lugusid - erinevad ajad saavad võimaluse olla hetke ühes.


Marianne

12.07.2021.a"

https://fb.watch/6OnebPewPH/

Kommentaare ei ole: