teisipäev, 27. oktoober 2020

Iseenda poolt vastuvõetud otsuste suletud lukud



Kui inimene tahab, siis ta otsustab saavutada oma tahtmise. Kui inimene ei taha, kuid PEAB, siis on see, kellegi teise otsus, mida inimene ei taha täita. Inimene tegutseb ja otsib lahendusi, kui tema ise on enese jaoks otsuse teinud. Inimene protestib teise poolt tehtud otsuste vastu – inimene tunneb vajadust seista teisele ette ja vastu, et anda igal võimalusel mõista enesepihta tehtud ülekohtust. Inimene tahab, et too teine võtaks ise vastutuse oma otsuse täitmise eest. Inimene punnib vastu ega taha otsustada enese jaoks seda, mida temale endale vaja ei lähe.

Kui inimene otsustab, et ta tahab autoga sõitma minna, siis istub ta autosse, keerab võtit ja alustab sõitu. Senikaua, kuni inimene pole seda otsust teinud, seisab auto õuel ja on. Kui inimene PEAB täitma, kellegi teise otsuseid, siis on ta kui auto, mis allub kellelegi teisele ja just sellest tulebki protest, sest see keegi teine otsustab inimese aja, vabaduse, olemise ja tegemiste üle.

Otsused panevad inimese liigutama. Otsused hoiavad inimest kinni ega lase vahel vabalt valida. Katki teeb ja jõu võtab eneselt ära, kui inimene otsustab enese jaoks, et Mina Pean ... tegema-olema-suutma – see on enese sundimine ja iseendalt vabaduse ära võtmine, sest inimene ise ei jäta iseendale valiku võimalust.

Tegelikult ei saa inimene arugi, kui suurt osa mängib iseenda poolt tehtud otsuste täitmine tema enese elus. Inimene otsustab oma uskumuste ja sõnadele antud tähenduste järgi. Oma otsustest peab ta kinni ja teeb seda ka alateadlikult ning lahendab neist tulenevaid ülesandeid, et saavutada oma eesmärgid. Ta teeb seda ka aegu hiljem, kui enam ei mäleta, miks ja millepärast ta kunagi otsustas.

Inimene otsustab mäletada ja otsustab unustada. Kui inimene on otsustanud, et tema on liiga paks või peenike, inetu või ilus, väärtusetu või väärtuslik, ebaõnnestunud või õnneseen, vaene või rikas sest ... - siis ta tunnebki sellisena ennast olevat. Oma enese otsustega loob inimene ise ennast.

Miks ja mida inimene otsustas? Mille alusel ta selle otsuse tegi? Mille pärast ja jaoks ta oma otsusest kinni hoiab? Millise vabaduse, põhjuse, õiguse see tehtud otsus inimesele tegelikult annab? Hulk küsimusi, millele on keeruline vastust leida, sest on raske olla iseenda ees ausalt alasti.


Marianne

27.10.2020.a

Kommentaare ei ole: