reede, 28. august 2020

MINA TAHAB V – Valikute teeristide ettemääratud valik – Inimene ja tema Hing – Hing ja tema inimene

 



Valikute teeristid on inimeste eludes rasked kohad, sest keeruline on ära valida, ära otsustada. Kuidas ja mille alusel valida üks või võtta teine valik? Kes teab vastust küsimusele, milline neist on see õige ja milline see vale valik? Kas valik on üldse vaba ja on sellel päriselt mõtet?

Ja siis seal, selle inimese elus, kes saades midagi jääb millestki ilma – tuntakse enese sees, et tema eest tehti valik ära. Inimene ei ole rahul asjade kulgemisega. Ollakse vihased, pettunud, solvunud, ebaõnnestunud, väärtusetud – need on inimese tunded ja hinnangud iseendale. Tuntakse ennast kehvasti, sest see, millest nö ilma jäädi, tundus ihaldusväärsem, sest selle läbi oleks suurema, ilusama ja parema tähelepanu osaliseks saanud – inimese Mina oleks saanud särada.

Tegelikult on nö juhtunu lihtne – inimene sai selle, mida vajas – see oli ja on tema jutt. Kerguse tunne peaks olema inimese sees, sest tal on olemas ja seega ei tule enam valida ega mõelda, kuidas oleks õigem valida. Inimesel on aeg olla ja oma elu elada.

Kuid inimese MINA, see TAHAB, on see, mis ei lase tal rahus olla ja ärgitab võitlema – inimene tahab saada head ja õiget tähelepanu, sest see on MINA, kes tahab olla ilus, särav, suur, võimas, kõike ja veel rohkem – tahab ise valida seda, millist, millal ja kui palju tähelepanu enesele saada, et siis seda nautides iseenda olemas olemise üle uhkust tunda.

Inimene tahab olla suurem, kui enese Hing ja selle saavutamiseks kasvatab ta enese Mina suuremaks, et iseenda hääl oleks võimsam Hinge omast. Inimene tahab minna oma elu mängima ja olla vaba. Ta ei taha läbida õppetükke ega lahendada ülesandeid, mis Hingel oma teekonnal kaasas on. Hinge eneses kandja võtab appi oma tunded, et luua ja värvida iseennast, eristuda ajas ja olla säravam Hinge valgusest.

Inimese õpiaastad, tormakus ja vastuhakk. See on proov rebida ennast oma teest lahti ja luua, iseennast alles sündivana. Mina hääl sosistab inimesele kõrva – Sina suudad, Sina oled suur ja võimas! Inimene läheb enese vastu, tahab ja püüab, saab haiget ja tunneb valu, sest jalad on enese tee küljes kinni ja osaks saab see, mis on tema oma.

Hing tuli Maale, et inimese aega valgustada. Hing on õpetaja inimese sees, inimene on Hinge õpilane. Inimese teekond on õppimine, kasvamine iseendaga ühes olles. Ei ole kerge olla inimene, sest raske ja keeruline on eneses vastuvõtta iseennast, kui enese sees on koos Hing ja Mina. Mina, kes on ajaline ja Hing, kes on ajatu.

Inimene on kübe aegade tuulte meelevallas. Inimene kõnnib, kogeb ja tunneb oma elu nii füüsiliselt, kui ka vaimselt, ehedalt enese sees ja enesega – kelle eest ta seda teeb, kelle jaoks ta seda teeb ... Kadudes tuhana tuulde, ajaga sammaldub kivi, millel tema nimi ja unustuse hõlma vajudes poleks teda nagu olemas olnudki – Hing jääb, läheb tagasi ja tuleb tagasi – kõnnib ajast aega. Mis jääb alles inimesele või inimesest ...


Marianne

28.08.2020.a



Kommentaare ei ole: