reede, 6. märts 2020

Lõhe inimeste vahel – mõttega sõnad, millel puudub sisu





Läksin teele, sest nägi rada enese ees – teadsin lahendust ja mõistes, et seda enesele hoides ei juhtu mitte midagi, astusin inimeste ette ja kirjutasin neile lugude teest. Teadsin, mida on inimestele vaja, kuid selgus, et inimestele endile pole väga vaja – okey nüüd ma pahurdan ja torisen (tegelikult oli ja on vaja, kuid see, mis on minus selgus, on nendele alles algus ja iga järgmine samm võtab aega).

Minul endal oli vaja leida kõigele sellele, mis minus kasvas, säng, milles voolata. Kirjutasin, et jagada seda võimalust, mida nägin. Mulle vastati ja ma astusin edasi – jutustasin inimestele lugusid ja nad olid valmis ühes edasi kõndima. Leidsin tee, kuidas jõuda inimestele lähemale – luues koha, kus nende lood ulatuvad teisteni. Suletud uksena seisev teetähis juhatas kätte järgmise sammu – lõin lisaks grupi, millel on piirid ja kogu Maailm ei ulatu avatud inimesteni (täna 30 inimest ja 4 avaldatud lugu – iga lugu inimesenäoline).

Sellest kõigest jõudu saades, küsisin kohtumist kohaliku muusemi inimestega. Luba anti, kohal oli 27 vanade juurtega, reeglite ja raamidega sätitud, korralikku soomlast. Läksin ja olin üksi, vaid mina, sest ma ei tahtnud, et keegi teine teeks minu eest ära selle, mille mina ise olin endale teeks valinud. Istusin suures saalis ja ootasin oma hetke. Mõtlesin, et miks ja milleks - mis juhtuks, kui tõuseksin ja läheksin lihtsalt ära. Jäin. Jõudis kätte see päevakorra punkt, mis oli minule eraldatud – nagu üks vanaproua ütles – tuldi kohale, et mind üle vaadata.

Oma takistatud diktsioonist ja konarlikust keelest hoolimata kõnelesin vist 20 min. Kohaletulnud said natuke naerda, küsimusi esitada ja mina voolasin lihtsalt ning vabalt. Nad said teada, et olen ohutu ja mind liigitati ära – kuhu kasti võin astuda – Martade juurde – kuna teised vajalikud anded puuduvad. Kui noor inimene on nii energiline, siis ta võib seal olla ja sinna kuuluda.

Mina ei taha olla kastis ega liigis – see, mis minust kasvades voolab on kõigile ilma raamide ja piire vahele tõmbamata. On hetki, kus ma armastan Inimesi, sest ma näen kullakarvalisi Hingi säramas, kuid siis on kordi, kus inimeste valikud loovad seinad meie vahele – mina ise keeran ära, sest see, mida inimene ise muuta ei taha see ei muutu. Mina lähen ja annan oma aja mujale, sest ka mina olen inimene.

Vahel on keeruline olla inimesena üle ja suurem sellest, mis minu sees kasvab ja voolab – ma tunnen ja kogen iseendas, sest läbi iseenda saan ma lugusid lendu lasta. Inimeste suust kõlasid ja kõlavad mõtetega sõnad, millel vahel puudub sisu, kuid Hingi ei narrita ja teiste südametele haiget ei tehta. Minus on teadmine, et on aeg muutuseks – ma tean seda, mida mina ise veel päriselt ei mõista – miks ma teen seda, mida täna teen. See maa siin on mind vastu võtnud ja mina astun oma rajal edasi. See, mida inimene täna enesele ei loo, sellest tema ise homme osa ei saa.

Vanad raamid ja piirid, mis seisavad inimeste vahel ja ees on lõhe on inimeste vahel, sest inimesed tahavad kuuluda kokku ja juurde, kuid nime saab ta selle järgi, kus ta sündinud on, punkt. Haiget saanud inimesed tahavad muutust, kuid midagi muuta ei saa, sest on olnud ja on – aegade piirid, mida ei ületata, sest kõrvalseisjad kontrollivad täitmist ja kinnipidamist. Inimestele kõneledes kõlas kohe -” et mina olen, kuid minul ei ole.”See, et temal või teisel või minul ei ole ei tähenda seda, et teistel ei ole. Hirmud on suured, FB sõnumeid vastu ei võeta, kui nime ja nägu ei teata. Telefoninumber, mis on veel eesti oma, saab vaikiva vastuse. Kohalik raamatukogu kirjutas kaks päeva hiljem vastu ja küsis messengeris, mis on see, mida ma neilt ootan. Vastasin ja sain teada, et võime jagada nende juures reklaami – lühike ja konkreetne. Võtan vastu selle, mis antakse.

Kõle ja üksildane on, kui ühiselt edasi astudes jääb järjest vaiksemaks, on ainult enese sammudest jäänud jäljed. FB on imeliselt valus Maailm – selle sees on näha klikid ja lugusid avanud inimeste pildid – need on vaikivad jälgijad, kes ei hinga, et mitte ennast reeta – oodatakse ja vaadatakse – ollakse näinud, kuid mitte kohal käinud, sest nähtvaid jälgi teistele ei jää – need on varjud. Kui ma neid väljas kohtan, siis ma ei tunne neid ära, sest pole sidet ega puudutust. FB näod on valitud hetked, mida ollakse valmis oma nimega ühes eksponeerima – milline on inimene päriselt – ma ei tea – ma ei ole veel kuulnud tema lugu.

Tervetuloa on tere, tule ja ole – see ei tähenda seda, et inimene tahab tulijat päriselt näha ja oma lugu temaga jagada. Üks haiget saanud inimene otsis endas kolm päeva, millest kirjutada oma lugu, kuid ta ei leidnud, sest ei suutnud inimestest mööda vaadata. Kirjutasin talle, et ta kirjutaks sellest, mida ta näeb, kui käib koertega jalutamas või looduses kulgemas – kirjutaks Maast, millel ta kõnnib – ta leidis teeotsa üles ja kirjutab oma loo.

Tean, mida tähendab, kui inimene jagab oma lugu sel hetkel, kui mina olen valmis ja kuulan – olen kohal tema ja enese jaoks – see lugu heliseb minus, sest olen saanud kingituse ja see osa teisest on minu sees tallel – mina mäletan seda inimest ja saan jagatu edasi anda. Ma olen uhke enese üle, kuid vahel, kui ma ennast üksinda seismas avastan, siis tunnen hirmu, et kuidas ma õnnestun – olen inimene ja mitte alati ilus ja hea, vaid olen inimesena kõndimas oma teel, kõige sellega ühes, mis selle juurde kuulub.

PS igakord, kui kuulen vaikust ja näen aja möödumist ning tunnen hirmu enese väiksuse üle, olen saanud märgi – keegi laigib, kirjutab kommentaari, lisandub gruppi, kirjutab loo, saan vastuse ning seisab ukse taga ja kutsub naistepäeva üritusele, et mind kohalikele Martadele tuvustada ...

PS ees on ootamas järgmine kokkusaamine – olen loonud ürituse ja kutsunud endale koju x arv inimesi – ehk 11 või vähem või rohkem – ma ei tea, kuid see saab huvitav aeg olema ... Sauvo vallas on umbes 3000 inimest – vähemalt 1000 loo kogumine on avastamistväärt teekond, lähemale olnud ja olevale Ajale, et homme oleks siin elavate inimeste Aeg ühes ...


Marianne

06.03.2020.a



Kommentaare ei ole: