pühapäev, 30. detsember 2018

Teadmatus on olemine vaikuses






Sa seisad Aegade Ruumis ja Sind ümbritseb tumesinine taevas, milles säravad miljonid tähed. Iga täht on sõna, mille valides algab teekond. Sa oled ja Sinu sees on hirm, sest ootel ja paigal olles kestab hetk, milles on teadmatus. Sa ei tea ega näe, mis saab edasi. Sinul ei ole veel sihti, mille suunas samme seada ega teemat, millele lahendust otsida.

Teadmatus on olemine vaikuses. Kas sirutada käsi, teha oma valik ja puudutada ühte tähte või hoida pihk avatuna ja loota, et ehk maandub üks mööduv täht just sinna. Kas lasta juhusel otsustada või ise valida? Mis takistab Sind valikut tegemast?

Sa ei vali veel, sest loodad, et Sinu eest valitakse ja täht, mis lendab üle taevalaotuse avab ühe, just Sinule vajaliku ukse ja sealt lähebki Sinu rada edasi. Kardad, et ise valides muudad oma elu keerulisemaks, teed selle palju raskemaks, kui oleks olnud siis, kui oleksid mallanud oodata. Kas siis tuleks oodata või ikkagi asuda tegutsema?

Kui oled valinud, siis on tegu juba tehtud ja Sa oled liikumas edasi ning ühel hetkel saabub selgus ja Sa näed, mis tuleb ja sedagi, mis oleks võinud juhtuda. Sina kardad kahetust, kui pead tõdema, et valitud valik sai valusam, aga teine tee tundub kõrvalt vaadates ilusam. Sina ei tea, kuhu tee keerab ja mis ootab järgmise käänaku taga ees. See on teadmatus, sest Sa ei tea, mida tunned kui koged seda, millega kohtud. Kas tuled toime ja pead vastu või vangud ja väsid tundmast. Usud, et hea on ette teada, sest siis oled Sa valmis, ei ole ootamatusi ega ehmatavaid juhtumisi. Kui tead, kas siis oled valmis minema ega tahagi vastu sõdida ja midagi muuta? Kui oled teadmatuses, siis Sa ei tea, sest kõik lihtsalt tuleb ja on.

Teadmatus on vaikus, keegi pole veel ilma prognoosinud ega sadamat välja valinud. Tuuletutel vetel seisad ootuse vaikuses – mis saab ja juhtub edasi? Mis on õige, kuidas on turvaline – usaldada, et tuul tõuseb ja lükkab paati edasi või keerata võtit ja käivitada mootor ning alustada sõitu – kuid kuhu. Teadmatus kestab kuni oled paigal ja ootad. Kes astub esimesena, kas Sina tähe poole või tuleb täht, kes valib Sind välja – millist kogemust soovid kogeda – see siin ongi Sinu valiku koht ja siit läheb rada edasi tervitamaks saabuvat kogemust.


Marianne

30.12.2018.a

PS Kirjutasin loo hommikul ja pärastlõunal linnas jalutades kohtusin loo pildiga ...

Kommentaare ei ole: