esmaspäev, 8. jaanuar 2018

Tunnete energia lõksus või vabaduses I




Inimene iseendana, peegeldusena ja peeglina

Seni, kuni inimene ei mõista ega oska iseennast lugeda käib ta peeglit või päästikut otsides ringi, alateadlikus ootuses ja soovis luua välisega kontakt, mille läbi saada see, mida ta ise ei oska endas üles leida ja lahendada või ise endale anda. Inimene tormab tunnete energiasse, et tunda end inimlikult elusana ja sellepärast, et ta vajab välises enda peegeldust, sest nii näeb ta kinnitust sellele, et ta on olemas.

Inimene otsib seda, kes peegeldaks tema selliseid külgi, mida ta tahab ja on nõus vaatama. Ta väldib peegleid, kes peegeldavad tema negatiivseid ja varjatud külgi. Kui inimene hoiab end vaikiva ja pealtnäha tundetuna, et mitte peegeldada ja saada peegeldatud, siis kaitseb ta mingil põhjusel iseennast, sest välises peegeldumist vältides ei pea ta iseennast vaatama või siis karistab sellega peegeldujat, sest tagasisidet andmata muudab ta välise enda jaoks olematuks. Inimene peegeldab teemasid, millega tal endal on side ja need on temas ootamas oma aega ning päästikut, et vallanduda. Suhtes, kus ta elab ja on lihtsalt iseendana, endale meeldimata peegeldudes, hakkab ta peeglit vältima ja vihkama ning ennast peitma, et ei peegelduks see, mida ta endas muuta ei taha või ei oska. See pilt, mida talle endast vaadata ei meeldi, puudutab tundlikku närvi ja temas kasvavad tunded, millele ta hakkab välisest vastust otsima.

Inimeses on lootus, et vastuseid otsides annab väline selle talle ja tema teema laheneb. Väline annab vastuse peegeldusena, kuid koos kõigega, mis sellega kaasas käib, sest sageli võtab peegel asja isiklikult ja toob oma teemad sisse, mis paisutab olukorda nii, et algsest lihtsast vastuse otsimisest või pinge maandamisest saab alguse konflikt, sest väline ei taha olla asi ega vahend ja talle tundub, et temalt tahetakse, midagi isiklikku ära võtta ja ta reageerib sellele. Inimesele ei meeldi see, kuidas ta peegeldub ja seda eitades hakkab ta ennast välise, kelles ta peegeldus, eest kaitsma. Väline vaatab isiklikult võttes samuti peeglisse ja nüüd kaitsevad mõlemad iseennast, sest neile tundub, et teine ründab. Konflikti lahendatakse mitte iseendas vaid peeglis, see tähendab teise sees. Kasvab viha, sest kumbki ei saa seda, mida tahetakse, soovitakse, et teine muutuks ja annaks tagasi selle, mille ära võttis, kuid tegemist ei ole tagastamist võimaldava asjaga, vaid tunnete ja nendega toimetulekuga.

Väline ei saa lahendust anda, sest see peab tulema inimese enda seest, mõistmisest: „Miks mina nii teen?”ja „Kuidas saan mina ise oma tundeid muuta?” Inimesel ongi ebamugav olla, sest vaid siis asub ta küsima ja vastused otsima. Inimene ei muutu ega saa vastuseid peeglisse vaadates lihtsalt kui võluväel, sest peegel näitab teda sellisena nagu ta on. Kuid peeglisse vaadates võib olla, et inimesele ei meeldi see, millisena ta ennast näeb, talle ei meeldi oma tunded, sest ta ei taha neid tunda ja ta soovib, et teine muudaks peegeldust nii, et ta saaks taas rahus olla. Inimeses kasvab viha peegli vastu, sest pilt ei muutu, ta soovib oma reaktsiooniga peegelduse lõhkuda, et ta ei näeks iseennast enam nii nagu ta päriselt on. Kuid oma tunnetes tunneldes ei leia ta vastuseid.

Kui inimene ei julge endasse ega peeglisse vaadata, siis otsib ta pingelangust elutute asjadega tegeledes ja situatsioonides (autoga sõites, teenindajatega suheldes, netis kommenteerides jne), kus ta ei kohtu välisega nii, et see saaks vastata ja reageerida. Iga pisisasi, mis tema maailmas ei toimi saab tema sisemise pinge suunatud märklauaks. Ta kardab peegeldust, sest see võib tema maailma muuta ja ta ei tea, kuidas sellega toime tulla ja nii suunabki ta oma viha nende vastu, kellest suudab üle olla, domineerida.

Vahel inimene lihtsalt väsib olemast peegel või peegeldus ning ta loob oma nõudmiste ja tingimuste raamid, seab välisele piirid, milles ta tuleb toime. Nendest välja jääv ala on tume maa, kus võivad sündida tunded ja peegeldused, millega ta ei soovi vastamisi seista. Kuid inimene jääb ikka otsima sarnast, kelles peegeldub tema positiivsus ja vältima sarnast, kelles peegeldub tema negatiivsus.


Järgneb


Marianne

08.01.2018.a

Kommentaare ei ole: