reede, 25. august 2023

Rohkem ei ole alati enam

 


Kui majal on kõrgem vundament, siis jääb sinna alla ruum, mida nimetatakse keldrikorruseks. Kelder annab majale võimalusi lisaks. Sellest saab koht, millesse paigutada ja asetada. Teha vajalikud toad või panipaigad, ehitada välja saun, pesuruum, tehnilised lahendused. Mõned teevad enesele töökohad oma maja keldrisse – hea ligidal ega pea võõrastele üüri maksma – kliendid tulevad ise koju kätte.

Vahel on kelder see paik, mis ei kutsu olema. Seal nagu ei ole hingamiseks õhku ega avarust, vaid on sumbunud ja summutatud olek – ninaga haistetav on muutunud kombatavaks. Midagi on sinna püsima jäänud ega ole vabanenud. Midagi on sinna kuhjatud või voolanud ja nüüd laiutab see laiali. Inimesed küll käivad ja on ning kasutavad vajadusel, kuid nad ei tunne ennast seal hästi.

Keldrisse on settinud selle koha erinevad päevad, mõtted, tahtmised, vajadused – sõnad, mis lausutud häälega või ainult endas - varjus hoitud pooled. Sellest on saanud energeetiline elav kogum – kontsentratsioon sellest, mis on olnud alla surutud või jõuga välja heidetud. See, millele ei ole leitud või tahetud leida väljundit. Just see haarab ja hoiab enese embuses seda, kes viibib keldris - justkui oleks või peaks ta olema sama.


Marianne

25.08.2023.a

Kommentaare ei ole: