neljapäev, 24. august 2023

Tuules toodu ees uksi ei avata

 


Nii päevapoliitikas, kui ka igapäevases elus on näha, et erinevate sõlmküsimuste lahenduseks ei ole Soome riigile ning selle elanikele vaja juurde inimesi, vaid ainult kindlates rollides olijaid ja ainult ajutiselt – kuni on vajadus. Kindel roll tähendab reegleid ja piire – sel moel on juurde tulija paika pandud – püsigu selles, mille jaoks teda vajatakse või millisena tal olla lubatakse. Sel moel on võimalik kontrollida vastavust ja jälgida rollist kinnipidamist. Kui siis ei olda ega kuuletuta, siis saab reeglitele viidata, kohta meelde tuletada ja vajadusel ka rollist ilma jätta.

Inimene, kes tuleb inimesena ja soovib jääda, tajub teedel takistusi ja kogeb suletust – tema ei ulatu samale tasemele olijatega, sest, temale antud rollile vastavana olemist nõudes ja kontrollides, selle kaotamisega  hirmu all hoides, ei ole teda avatud südamega vastu võetud. 

See on olijate enesekaitse ja tahtmatus jagada – olijate aja mälu hoiatab, et võõras võtab ära ja segab olevat – muudab jõujooni. See on kindla vaatenurgaga poliitika - valede inimeste ees hirmu kasvatades, näidata ennast päästjatena – lubadus teha tööd, et hoida valed kontrolli all või eemal – see on võimalus, kuidas ise võimu juures olevaid rolle kanda. Ja ega, siis tulijat alati vihaselt vaadata – ikka naeratatakse, sest ollakse õpitult viisakad ja ikka öeldakse Tervetuloa! - see tähendab – Tere, Tule ja Ole! - antakse luba olla, kuid see ei tähenda vastu võtmist – enese kõrvale koha andmist.

See, et olla lubatakse, ei tähenda, et ennast ja juurde tulijat ühes olijatena nähakse. See on, suomeksi, jänna juttu, sest ega eemal ei hoita ja eemale tõrjuta, vaid väliste piiride tagant tulijaid, vaid ikka ka neid endi omasid, kes ei osutugi omadeks, kui ületavad riigisiseseid piire ja asuvad kõrvale elama. See on jänna juttu, sest suletud südamete poolt seatud piirid takistavad tulijatel sulanduda ehk juurduda – neile ei ole kohta selle maa aja loos. 

Tulijad on statistilised numbrid ja vahendid, kuidas lahendada teemasid – nt rollikandjad, kes teevad tööd, mida pärissoomlased ise teha ei taha – elamisväärset palka ei maksta või on töö liiga ebameeldiv ja raske. Hoolimata sellest, et tulija, elades ja olles, annab omalt poolt ka vastu ja loob enamat, on nende üldlevinud tähenduseks – ära kasutajad. Neid ei nähta andjatena, vaid võtjatena – vähendajatena. See on kuvand, millest hoitakse tahtega kinni – see on teadlik, inimesi eraldava ja eristava eesmärgiga, tegevus.

Kuna inimest ei nähta inimesena, vaid rollis olijana, siis suhtutakse tulijasse rollinimest lähtuvalt - maahanmuuttaja, paluumuuttaja, maan sisällä muuttaja - muuttuja ehk muutja, mis tähendab, et olijal tuleks muutuda. Inimesi inimestena vastu võttes lubataks neil juurduda, kuid siis oleks nad ju võrdsed nendega, kes olid kohal juba enne ja seetõttu omavad õigust olemas olevale. Seega ei nähta end ühtse perena, kes võtab nn juurdesündinu vastu, vaid õigete ja suletud uste taha jäetavate vale(de)na. 

Uue inimese peaks kuhugi ära mahutama – temale tuleks ruumi teha ja temaga olevat jagada – see näib enese oma ära andmisena ka siis, kui iseendal tegelikult vähemaks ei jää – tegu on põhimõttelise vaatenurgaga. Inimesi juurde ei vajata, sest OMA inimesed on juba olemas – need, kellega on ühes üles kasvatud ja, keda on iseendale valitud. Olijatel ei ole inimestest puudus, sest omad inimesed ja omad pered on ju olemas. Kuna endale ei ole vaja, siis ei peagi kedagi lisaks ja juurde tahtma ja just seetõttu ka ei taheta. Rollinime, mis on antud, saab tagasi võtta – millel pole juuri, selle saab tuul teisale viia - ära.


Marianne

24.08.2023.a




Kommentaare ei ole: