neljapäev, 31. august 2023

Lapse hääl

 


Tragöödia,

mis elu ette tuleb -

mõtle,

mida too teine

minuga tegi -

ta ütles minule EI!!!!


Kuuldes Ei -

kõlab see nii,

et Mina ei ole

ega saa olla see,

Kes olin -

kellena end ettekujutasin.


Ei - kuulja jääb enesekaotust leinama – jääb enesetaastamise võimalust otsima ja ootama. Kuid teise Ei-l ei olnud pistmist minuga – see oli info, mille teine edastas. Kuid võttes lugu isiklikult – minu Mina ju, siis peab teine oma Ei ära võtma, ära kaotama – selle Jaa vastu välja vahetama.

Minu sisse jäi mälestus teise võimust minu üle ja vägivallast minu vastu. Teise Ei takistas olemast. Jah, tõesti, oli kusagil alguse ajas hetki, mil teine takistas. EI öeldi sõnade, pilkude, füüsilise puudutusena – astuti vägivallaga vastu.

Mina ei olnud halb ega olnud vale – teine koges ennast halva ja valena, kui nägi mind halva ja valena – enese tunnete põhjusena. Tagajärjeks kõlas EI, mis oli sageli ebaõiglane ja vägivaldne.

Kuna kirvendavad mälestused olid armid valust ja vähemana olemisest (allajäämisest), siis olin suletud olemas oleva infole – kogesin ära olnud aja kordusi ja tundsin hirmu, et minust endast ei piisa, et jääda alles. Mind ei kuulata, mind ei vaadata – minul ei lubata minuna olla.

Hirm, enese kaotuse ees, sundis koheselt reageerima – ei kuulanud ega näinud seda, mis ja kuidas oli – Ei lehvis punase rätikuna või oli langemas giljotiinina – aega ei olnud – tuli reageerida. Uskumus - kui mina midagi ja kohe ei tee, siis Mina kaon.

Keeruline on olla koos inimesega, kes ei vaata ega kuula seda, mis ja kuidas on, vaid tajub, kuulab ja näeb tundena. Ta reageerib vastavalt tundest tulenevale ülesandele. Olev ei saa olla ega tulevikuks üle minna, sest lugu veetakse minevikku – sinna, kus, EI-d kuuldes, kunagi oma Mina kaotati.

Mis seal minevikus, siis toimus – sõna Ei tõi kaasa tähelepanu suuruse, väljenduse, sisu muutuse – EI sõna lõpetas õige ehk minule vajaliku tähelepanu jagamise – selle sisu ja kogus muutus – see oli tõestus, et minule, olemas oleva Minale, öeldi EI.

Kuna kadusin läbi teise, siis uskusin, et järelikult sünnin ka tagasi läbi teise. See oli ära vahetunud Mina pilt – ma ei olnud see Kes ma olin, sest mind nähti teisena. Olin see, kellena teine mind nägi – sõnade, pilkude ning käskude ja keeldudega lubas/ lasi olemas olla. Palun muuda mind ära! – Palun ütle minule JAH! See oli igatsus ja vajadus õige tähelepanu järele – kaotatud enese tagasi saamise lahendus.


Marianne

31.08.2023.a


Kommentaare ei ole: