reede, 2. september 2022

Lähiastmekontakt

 


Välise valet puudutust kogedes tundub, et olen ja hingan vaenlasega ühes. Turvaline olemine on kadunud. Pean ise ennast kaitsma. Sel hetkel tõuseb pinnale Meie teema – see Meie ei tähenda enam Sind ja Mind, vaid mina ja minu Tundemina. Tundesõltlasena on minule olulisim Meie, mille moodustan enesest ja oma tunnetest. Tunded on minu lahendus, relv ja tugi. Tundemina on suurem, kui mina ise.

Olevas hetkes olles ei ole Maailm õige, kui too reageerib mulle vastu või keeldub kontaktist - ta ei võta mängust osa – ta on, kuid ta ei ühendu – ta ei ühenda ennast minuga, minule vajalikul moel. Õnnestunud ühendus tähendab mõistmist, toetust, ühise ruumi loomist ja jagamist, osana olemist ja osa saamist. Kui sellist olemist ei ole võimalik kogeda ega teostada, siis kunagise otsuse järgi on see vastu/ vastas seis. Kogen, et Maailm sulges ennast ettehoiatamata ja/ või keeldub ennast avamast.

Näen, et Maailm on, kuid ta seisab ja hoiab ise ennast eraldi. Tõlgin seda enese jaoks nii, et mina olen väljapoole jäetu – minuga ei jagata ning mina ise ei ulatu soovituni. Tõlgin seda enese jaoks nii, et mina olen väärtusetu - mind ennast ega minust sündivat ei vajata. Tõlgin seda enese jaoks nii, et mind hüljati – ma ei ole enam sees ega ühes. Soovin olla Meie, kuid kui teist ei ole ühes, siis ma ei saa seda ühendust ise avada ega taastada. Mul on lahendus – olen Mina, kes valib luua enese väljenduseks tunde - sünnin Tundeminana.

See Tundemina on nagu inimese suur ja hea nähtamatu sõber, kes täidab puudujääva rolli. Sellisel moel on olemas Meie, millest saan osa ja mille osa saan olla. Kuid see on vigane ühendus – tunded, mis sünnivad, loovad vähemat ja eraldavad mind reaalusest – maalitud pildid süvendavad üksindust ja eraldatust. Näen ja kogen, et mind ei mõisteta, mind eiratakse, mind takistatakse, mind ei toetata, ma olen hüljatud ja ohver – mind tuleb päästa – Tundemina aitab.

Ükskõik, millisel moel, päris elus või minu meeles, sündinud Meie ei tähenda tervikuna mind. Meie-de sees võib ja saab toimuda teistsuguseid reaktsioone, kui mina seda vajan. Tuleb üles ärgata – teadvustada, et olen eeldanud ja tahtnud, et see teine, kes on olemas Meie sees, oleks nagu Mina, kes tunneks nagu Mina ja kogeks nagu Mina. Minule kuuluv ja kuuletuv Mina oleks Minu oma. Turvaline ühendus tähendab turvas olemist.


Marianne

02.09.2022.a

Kommentaare ei ole: