teisipäev, 9. veebruar 2021

Kooselu pärmseenega – huvitavad salatid

 



I – Greibi võimas värskus

1 greip

2 keskmist küüslauguküünt

hapukapsast umbes pool greibi kogusest

1/2 spl oliivõli

1 tl jahvatatud linaseemneid

rohelist sibulat

sidrunit

Riivi küülauk, pigista peale sidrunimahla. Lase seista. Koori ja tükelda greip, lisa küüslaugule. Sega juurde hapukapsas. Salatile peale võid valida õli, linaseemneid, rohelist sibulat, pähkleid, seemneid. Lase seista vähemalt ca 10 min, et maitsed ühtlustuksid ja hapukapsas pehmeneks.


II – Teistmoodi arbuusisalat

1/4 osa 1,5-2 kg arbuusist

2 keskmist küüslauguküünt

1 suurema sidruni mahl

Riivi küülauk, pigista peale sidruni mahl ja lase seista. Tükelda arbuus enesele meelepärase suurusega kuubikuteks ja sega küüslauguga segamini. Lase seista.


III – Suvikõrvitsa rohelisus

1 keskmine poe suvekõrvits

2 varsselleri vart

1 suurema sidruni mahl

3 keskmist küüslauguküünt

jõhvikaid

rohelist sibulat

Riivi küüslauk ja pigista peale sidruni mahl. Riivi suvekõrvits jämedama riiviga ja sega küüslauguga segamini. Tükelda varsseller enesele sobiva suurusega tükkideks ja sega eelnevaga kokku. Lase seista. Peale pane jõhvikaid ja/ või rohelist sibulat.


IV – Šokolaadine peet

1 suurem peet või kaks väiksemat

1 mugulsibul

2 küüslaugu küünt

kookosrasv

1/2 tl kurkumi

jõhvikaid, mustikaid

Koori sibul ja tükelda see ribadeks. Sulata pannil kookosrasv ja kuumuta sibulaid madalal kuumusel. Koori ja riivi peet jämedama riiviga. Kui sibul on klaasistumas lisa peet. Sega ja jätka kuumutamist madalal kuumusel. Kui peet on poolküps, siis raputa peale kurkumi ja sega ühtlaseks. Kuumuta veel mõned minutid. Kurkumi võid lisada vähem või rohkem. Peedi ja sibula küpsust arvesta samuti enesele meelepäraselt. Oluline on, et ei küpsetaks kiiresti ega tugeval kuumusel. Teen korraga suurema koguse ja säilitan külmkapis. Peale pane enesele meelepärast - jõhvikaid, mustikaid, kookosrasva, seemneid, pähkleid.


V - Roheline salat

Kaks-kolm peotäit erinevat rohelist võimaluse ja maitseeelistuse järgi - spinatilehti, ruccolat, jääsalatit, rohelist salatit, võilillelehti, peedilehti jne

1 avokaado

1 varsselleri vars

sõrmepikkune tükk värsket kurk

1 hapendatud kurk

2 küüslaugu küünt

1/2 sidruni mahl

oliivõli

jahvatatud koriander

Riivitud küülaugule pigista peale sidruni mahl. Tükelda kõik ained enesele meelepäraselt ja sega omavahel või lao kihiti. Vala üle õliga ja peale võid riputada seemneid, pähkleid.


Küüslauk pehmeneb sidrunimahlas. Salatites olevate ainete koguseid saada timmida enesele meelepäraseks ja lisada neid aineid, mis on oma maitse järgi või võtta ära need, mis ei sobi. Peedisalatile või rohelisele salatile võid tugevama eine saamiseks lisada kala või muna. Kõrvitsaseemneid ja kreeka pähkleid leotan kaanetatud potis üle öö külmas vees. Järgmisel hommikul nõrutan ja nö pesen veel voolava vee all. Seejärel röstin 150 c ahjus, aeg-ajalt segades, kuni need on kaotanud niiskuse ja on prõksuvad. Katsu ja proovi maitset, et ei saaks liialt kuivatatud. Kõiki salateid olen võtnud einena teedele kaasa.

Head isu!


Marianne

09.02.2021.a

Kommentaare ei ole: