teisipäev, 27. veebruar 2024

Müüt Heast Lapsest



Nii mõnigi inimene armastab sõnapaari - ... siis, kui ... - alles siis, kui ... on olemas, on tehtud, on lõpetatud jne – siis saab teha järgmise sammu. See - siis, kui – on vabandus, on põhjendus, on moto – on selgitus, miks veel ei saa teisiti, miks veel ei teostata muutust, miks edasi kestab senine olukord/ situatsioon. Mis siis, et on halb või ei taheta, mis siis, et peaks ja tuleks või ka ise tahaks, kuid senikaua, kuni ... -veel ei pea tegema, olema, otsustama – on näiline, kuid ka tegelik ootus ja on vältimine – igal sammul on tagajärjed.

Venitatakse ja oodatakse, et kui enam teisiti tõesti ei saa või elu lükkab jõuga liikvele või ongi kõik klotsid täpselt õigetes kohtades, siis tõesti peab tegema muutuse/ sammu ja tehaksegi hüpe või vähim, mis peab – kindlaks määratud ajal ja täpselt õigesse kohta või sinna, kuhu „juhuse” jõud viib. Sel moel sai teoks samm, mis sündis vältimatu surve või täiusliku kontrolli tagajärjel.

Sellisel moel valib elada see inimene, kellel puudub iseendana elamise julgus – tema jaoks tähendab temast väljapoole jääv Maailm ohtlikku paikka – ettearvamatut, hirmutavat ja ärevaks tegevat keskkonda. Sageli on selline inimene see, keda kutsuti lapsepõlves Heaks Lapseks – teda oli tõeliselt hea kogeda, hea vaadata ja hea tunnustada - ta oli täpselt vajalik - teise jaoks sobivalt ja teise vajaduste pärast olemas.

Hea Lapse kuvand – hea laps teeb ja on hästi, korralikult, õigesti – ei eksi, ei ole vale ega halb. Selle tagab kontroll enese üle – Peab olema! Peab tegema! Ei tohi! Hea laps peab, sest muidu ta kaotaks oma hea nime – see - ... peab, muidu ... sunnib teda olema ja ajab tegudele ning lükkab teda takka.

Hea Lapse valik ja otsus - Maailm ei muuda mind – Mina muudan Maailma – olemine, Hea Lapsena, on lahendus, kuidas tagada oma tahtmise saamine ja vajaduste täitmine – see on manipulatsioon – mäng ümbritsevaga. See on teadlikult valitud viis, kuidas omadel tingimustel, ellu jäädes, oma rollis esineda. Eesmärgipäraselt valitud riietus, häälekõrgus ja intonatsioon, sõnad ja lauseehitus, viisakus, kord ja puhtus, käitumine ja teod – kõik räägivad enda eest ja loovad täiusliku välise illusiooni.

Teadmine – kui ollakse sellisena/ sellena – siis saadakse – siis on olemas – siis kogetakse enesele vajalikku tähelepanu - see tähendab, et siis ei pea kogema tähelepanu enese valele/ inetule küljele, omadusele, oskamatusele. See on teadlik ja ka alateadlik valik, mis võib saada inimese osaks sellisel moel, et inimene jääb selle rolli sisse lõksu – enese ehedus ja elamise vabadus kaovad – inimene on kaotanud enda ära - Hea Lapse roll on majas peremees.

Hea Lapse rollis mängijal on, enese jaoks, olemas juhis – kuidas ühel või teisel juhul tuleb käituda/ olla – see on tema väline nägu. Roll on alguses küll ainult ühe või kahe, kuid ehk ka kolme inimese puhul või kindlas keskkonnas/ grupis, erinevate eesmärkide saavutamiseks valitud käitumise viis. Kuid, astudes sellele teele, saab see roll enese „nahaks”, sest see tagab enesele vajaliku ja samas nõuab enese, kui õige näo säilitamist. Enese jaoks õigest tähelepanust sõltuvana olles saavutatakse alatine valmidus – alati valmis, vajaduse ilmnedes, ennast teostama – näitama ennast „õigena” – näima olulis(t)e teis(t)e jaoks õigena vaadata ja kogeda.

Selline valmisolek ja enese samastatus on, kui kahe teraga mõõk – iseenda poolt dikteeritud mängust Maailmaga saab alguse võitlus vale vastu – vale iseenda vastu. See pool iseendast, mis ei sobi ega käi kokku Hea Lapse kuvandiga, on olemas ega kao kusagile ja, oh häda ning õudust, see tahab päevavalgele pääseda ega püsi alati kontrolli all või teraste silmade eest varjus.

Enese otsusel teostatud iseenda varjamine ja kontrollile allutamine on tegevus, mis toidab uskumust – minul ei lasta iseendana olla ega elada – ma ei saa vabana olla ega elada. Protest ja välise süüdlase otsmine viivad enesesegaduse ja sõjani, kuid ka depressiooni ja masenduseni, sest inimene ei võta vastu tegelikkust – Hea Laps ise ei vali iseendaks jääda. Ta ei vali, sest ta ei julge iseendana seista – tema sees on hirm – kohtuda enese piiride ning ka Ei ja Jaa tagajärgedega – Maailma vastusega – tähelepanuga tema Halvale Mina-le. Hea Laps ei taha ennast halvana kogeda – ta ei vali iseenda eest vastuvaks jääda.

Heale Lapsele on vaja seda – siis, kui ... - haiguse, takistuse, põhjuse näol, et vältida situatsioone ja kohti, kus ja milles ta ei saa oma lemmikrolli valida – seal tuleb tal olla valmis kohtuma erinevate tähelepanudega, sest ta peab vastutama oma sammude eest, mis tuleb teha teoks enne, kui maailm on ära kontrollitud ja turvaliseks tunnistatud – st, et tema rolli aktsepteeritakse ja sellele vastatakse õigesti. Ohtlikus Maailmas tuleb tal olla keegi teine ja kuidagi teisiti, kui teised ei vali tema mängus osaleda - temal puudub kontroll mängu üle.

Hea Lapse - siis, kui - on ka tema sõltuvus – alkohol, suits, suutäis magusat, narkootikumid, rasvasem kiirtoit jne – siis, kui ollakse selle või teise ära teinud, siis alles lubatakse, saadakse – siis, kui ollakse selle ära söönud või joonud, alles siis minnakse ja tehakse. Loomulikult toimib sõltuvusaine ka vaigistavana ja premeerivana -  ei saa, sest ei ole kaine, terve, võimeline jne - kui oldi Hea, siis lubatakse endale head, kui oldi Halb, siis karistatakse ennast ja jäetakse heast( vajalikust) ilma, kui Maailm oli sundinud olema Halb, siis vastukaaluks lubatakse endale kahjutasu .

Hea Lapse eesmärk on enese jaoks turvalise Maailma ehitamine ja selle kontrollimine. Eesmärk on püstitatud enesele vajamineva - õigetele/ tunnustust väärivatele omadustele, olemistele, tegemistele - õige tähelepanu saamiseks. Elab uskumus - õige kustutab ja kaotab vale - st mittesoovitava. 

Hea Laps rolli valimine ja sellesse kinnijäämine tähendab, omal moel, läbimata kriisi – reaalseid ja ise läbikõnnitud kogemusi – mis saab siis, kui öelda välja oma piirid ning Ei või Jaa - mis saab siis, kui oma piirid jäävad pidama ning Ei jääb EI-ks ja Jaa jääb JAA-ks – erinevaid ja ka vastukarva kohtumisi välisega ja julgust seista - nii Hea kui ka Halvana - reaalse iseendana.


Marianne

27.02.2024.a


Kommentaare ei ole: