neljapäev, 20. oktoober 2022

Ämbritega kolistanud koristaja komistused

 


Ära tule,

ära astu sisse -

Sina katki teed oleva.

Hoia enesele

oma põhjused

ja head tahtmised -

maailma omaja,

Maa ja Ilm,

on tema enese oma.


Igal inimesel on omad harjumused ja elamise rutiin – väljamõeldud ja -töötatud süsteemid, kuidas on enese jaoks parem, õigem ja vajalikum. See, mis ühele inimesele võib tunduda korralageduse ja kaosena, võib-olla teise jaoks ainuvõimalik lahendus, kuidas oma ümbrust kontrolli all hoides, oma elu suuta elada.

Vahel saavad teistest häirivad sissetungijad, sest nemad, hoolimata oma õilsatest eesmärkidest ja head soovivatest vaatenurkadest, võivad teostada ülekohut, kui rikuvad ära olemas olnud terviku. Asjad justkui kaovad ära, kui nad on vahetanud asukohta. Võimalusi enam ei ole, kui asjad saavad ära visatud. Igapäeva rutiin on korraga häiritud. Turvatunne kaob, kui enam ei ole olemas enese poolt loodud Maailma.

Inimene koperdab varemete otsa – seal, kus oli, enam ei ole ja seal, kus ei olnud, korraga on. Kõik on teisiti, kui oli. Tuleb teha jõupingutusi, et luua kaosest enesele sobiv kord. Otsides, taga kadunud Maailma, tuleb mõelda ja pingutada rohkem. See kõik võtab niigi vähest jõudu veel vähemaks. Oma elu elamine muutus keerulisemaks. Stress ja pingutus toovad kaasa väsimuse. Inimesel on hirm, sest turvalised piirid on korraga kadunud.

Kuidas inimene oskab edasi toimetada ja kust ta ammutab jõudu, kui head soovinu, astudes uksest välja, jätab nn korrastatud Maailm seljataha? Kuidas aidata ise ennast, et oma Maailm, enesele vajalikul moel, uuesti üles ehitada?

Palun vabandust, ma ei tahtnud, kui tegin. Palun vabandust, et ei mõelnud, kui tegin. Mul on kahju, et tegin kahju, kui aidates, lammutasin turvalise Maailma ära.


Marianne

20.10.2022.a

Kommentaare ei ole: