esmaspäev, 24. juuni 2019

Minu mälestused on Minu Aja Loo-ga Raamat







Mina, Inimesena, vajan mälestusi, et siduda end ühte Ajas olnud iseendaga, ühendades juba ära olnut olevaga ning asetada enda sees tallele see, milline ja kes olen mina Aja sees olnud. Minu mälestused on minu enese poolt kirjutatud - Minu Aja Loo-ga Raamat. See on subjektiivne mätas, millelt vaadates olen endasse salvestanud valikuliselt selle, mis minu teel on minule oluline olnud, mida ma ei vaja enam see kustub ja kaob aegade tuultes. Mina vajan mälestusi, et läbi mäletamise öelda endale, et mina olen juba varem olemas olnud. Ma elan hetkes, kus on see, mis on siin ja praegu, kuid minu sees on nii palju kaasas kõike seda, kõigest sellest, mis on juba ära olnud – see on selline mina, inimesena, keda enam ei ole, kuid ometi on ta omal moel olemas, sest mina olen olemas.

Mälestus on minu poolt kogetud tunde jäädvustus, mida usun või tean end kunagi hiljem vajavat - ma tahan mälestust enese sees alles hoides omada võimalust, et vajadusel saan oma tunnet korrata ja anda läbi selle endale võimalus enese hoidmiseks, rahu loomiseks enese sees ja tasakaalu taastamiseks Aja teel. Vahel sirvin oma raamatut, et külastada möödunud aegu ja kontrollida seda, mis on minu mälu sees veel alles. Teiste seas on seal mälestusi, mis meenutavad, et hoiatada ja on mälestusi, mis ootavad oma aega, et selginedes ja settides hajuda siis, kui olen ennast mõistnud ja iseennast iseendas vastuvõtnud.

Elavas hetkes võin vaadata tagasi ja haarata oma mälestuste järele, võtta arhiivist toimik ja sirvida endasse salvestunud pilte, milles olevad sõnad, helid, puudutused, lõhnad ja hääled elustavad tundeid, mille sisse saan astuda. Kui ma ei mäleta mälestusi, vaid minu sees on hämarusse peitunud tunne, siis tuleb see Aja seest kaasa, vere sees sosinal rääkides või keha kaudu Aja sisse avanedes, eelmiste elude lugusid elustades - need mälestused ilmuvad piltidena unenägudes või meditatsioonides. Minu sisse jäid ja jäävad, Ajast jäänud, jäljed puudutustest, mis ei elustu piltidena, sest on mälestused aegadest, kus ma ei hoidnud sidet iseendaga ja mind ei olnud kohal ja kehas, sest ma ei suutnud enam tunda – habras inimene oma kehas olla oli valus, sest inimese sees oli suur hirm surma ees - teadmine, et järgmisel hetkel tuleb kogeda elatava elu kaotust.

Läbi mälestuste astusin juba ära olnud Aega ja tõin sealt kaasa salvestunud tundeid, kuid kui ma ei kõndinud neist läbi, et olla teadlikult käesolevas hetkes, vaid kaotasin sideme enda Ajaga, siis olin taas tundena möödunud ajas ning elasin ühel ajal, ühes ajas, kahe ajana. Kolasin ajaloo kolikambrites ja mul oli halb olla, sest möödunu, rusuv elutu raskus, oli siin, täiesti tavalises argipäevas, minuga kaasas. Avasin tolmunud toimiku, sest vajasin abi ja selgust, mida ja miks ma tunnen – see oli Pandora laeka avamine enese sees – ma kadusin, sest elustasin üha uuesti juba ära olnud aega, kasvatasin tunnet aina suuremaks, et saaksin ometi aru, mis jäi tookord tegemata ning miks ma seda tunnet siin ja praegu vajasin. Kuid tundes olles jooksin tunde eest ära, sest ma kartsin seda, mis juhtub edasi – millega lugu lõppeb – ma ei ärganud üles ega näinud, et möödunud Aja lugu lõppes juba ammu, sest mina olen iseendana siin tänases päevas.

Aastaid nägin ma unenägusid, kus SS sõdurid lähenevad minu kodule, minu sees kasvas hirm, sest teadsin, et kohe kohe on nad kohal ja astuvad tuppa. Neid unenägusid nägin ma erinevates kodudes, mis ei olnud möödunuga muul moel seotud, kui ainult mina ja minu kodu mõiste. Täna sain aru, et see oli Aja Loo kordamine. Eelmine elu lõppes Saksamaal, kus juudisoost SS ohvitser viidi kodust hukkamisele. Mehe, sakslasest naine andis ise oma abikaasa üles. Mehe ja naise Hinged kohtusid siin selles elus ning „mehel” tuli Inimesena mõista oma „naist” ja läbi selle sai ta võimaluse lahti lasta salvestatud mälestusest, mida ta siiamaani, meeldetuletusena, enese kehas tundena alles hoidis.

Minu teele astus raamat, mis kõneleb sügavalt ja valusalt tolle tumeda, pruuni värvi aja, mälestustest - sõnades elustuvate piltidena. Ma tajusin, et sõnad ei kajanud enam minus vastu ega äratanud tunnet, mis unenägude sees kaasas käis. Mõistsin, et näen ära olnud lugu kõrvalt, mitte enam ohvri silmade läbi, vaid Inimesena, kes kuulab ja näeb ka teist, nö veriste kätega süüdlast, Inimesena. Oma eelmiste elude seotusest rääkivat lugu lendu lastes kõndisin teel edasi ja võtsin täie teadlikkusega vastu oma koha süsteemis. Mõistsin oma ülesannet siin selles ajas ja siis, ma ei vajanud enam ohvri rolli – ohver on see, kes ei võta enda osa eest, Aja Loos, vastutust ja usub, et tema peab lõputult saama, sest tal ei ole kohustust vastu anda ega maksta teise AJA eest. Võtsin enese sees vastu teadmise, et see tasu, mis minul Ajale tuli maksta ja see tasu, mis minule Aja poolt maksti, olid mõõdetud Ajas tasakaalu hoides. Mina ei olnud enam võlgu ja minule ei oldud enam võlgu - oluline oli, oma elust õppides, AJA mõistmine.

Varem muutsid piltideta valged laigud mind ettevaatlikuks, sest häiris teadmatus, miks ei ole salvestunud hetki. Uskusin, et see oli kaotatud aeg, mille üle minul puudus kontroll, sest mind nagu ei olnud olemas seal ja siis ning see aeg oli minu teest puudu. Enam see ei sega, sest mul ei ole vaja nähtavat seotust möödunuga – ma olen siin, tänases päevas ja see on elav reaalsus. Mälestused on Minu Aja Loo-ga Raamat, mida saan soovi korral lugeda, kui küsides küsimusi vaatan endasse ja leian enese seest vastused.

PS Lahti laskmine, loobumine, vabaks andmine jne ei tähenda seda, et olnu kaob, sest seni, kuni ma ei ole mõistnud seda, miks ma vajasin seda, mis minus oli, seni ei toimu tegelikku vabanemist. Kui minu sisse jääb alles vajadus, siis otsin ma uue lahenduse, kuidas oma vajadust täita ja teen tõsist tööd, et oma lubadusest kinni pidada ning kannan endas süütunnet, kui tean, et tegelikult pole õnnestunud. See, mida ei ole enam vaja, see kaob iseenesest, sest seda pole enam. Iseendale tuleb Aega anda - anda Aega oma elu elada.


Marianne

24.06.2019.a


SEOTUD LOOD

Eelmiste elude seotus tänase elu sidemetes
Mälestuse mõõde
Veepeeglis muudetud mälestus
Mälestuste võim ja mõju



Kommentaare ei ole: