laupäev, 23. märts 2019

Suur Maailm 24/ 7 on avatud





Minus on hirm, et jään kinni sellesse aega ja kohta ega pääse edasi, sest ikka ja jälle pean otsa vaatama kestvas olevikus asjadele ja inimestele, mida/ keda ma näha ei taha. Ma ei taha siin olla, sest tunnen, et siin olles pean ennast kaitsma välise eest, naerdes läbi pisarate – mis veel võimalik on, kuidas veel saab oma elu huvitavamaks elada – mina olen üüriline teise omandi sees.

Koledus ja räme inetus on ümberringi, sest seal on sassis ja segamini, kuhjas asjade ja katkise looduse mäed. See siin ei ole minu kodu ega õu. Siin majadel on salvestavad silmad ja majades pesata kägudena lendavad inimesed. Ei ole mul kardinaid, mida tõmmata ette, et ehitada seinu minu ja välise vahele. Vaatan aknast välja ja näen, sõidan läbi ning mööda ja näen, lähen õue kõndima ja ikka näen. Taas pööran pilgu teisale, sulgen silmad ja kõnnin selga keerates avaruse poole, sinna, kus olen vaba.

Maailma, minu ümber, kui lego klotse tõstetakse ringi. Huvitav on teadmine, mis täna saab pargitud akna alla, mida ja kust veel vähemaks võetakse või juurde listakse. On teadmatus, millal piiridest üle ja sisse sõidetakse, taas puudutades ja lükates, et oma omandi omamist rõhutades tõestada. Suurtel meestel, kes pole veel suureks kasvanud, on suured kompleksid. Kätega rinnale trummeldades ja jalga tõstes maad märgistades, möirgavad isased ahvid üle maa – see siin on minuuuuuuu ... meile, teistele, laenuks kasutada antud on see Maailm.

Need on majad, millel paberil on omanikud, kuid päriselt ei ole mitte kedagi, kes armastaks maja tema enese pärast. Maja on ühele omand, kinnisvara, mida on üürilised palgatud hoidma. Kui üürilisel tekibki kodutunne, siis ootamatult tuleb kusagilt huvitav üllatus, mis taas seab õiguse jalule – see siin on teie ajutine hetk, mis tundub ometi kestavat terve igavik. Kui üürimajas elad, siis pead tegema ja olema nii või naa, iseenda valikuid on vähe, leppimist ja vaikimist kuhjaga. Vahel tundub, et üürnikud polegi enese omad, vaid üürimajas elades peremehe omand.

Minus on tahe sisustada, luua endale turvaline pesa koduste seinte varju, oma maja sisse. Tunda päikest ja soojust, rahu ja vaikust, näha ilu enese ümber, et ust avades ja aknast välja vaadates Maailmas vahelduksid vaid looduse ja aja värvid ning mööda uitaksid loomad ja lendaksid linnud, et mitte kellegi ekskavaator ei purustaks maapinda ega nii mööda minnes saag langetaks puud, mis varju andes toeks mul oli. Omaniku õigused ja valikud ning üürniku valitud valik, kui ei sobi võta oma seitse asja, seljakott ja reisikepp – suur Maailma on 24/7 avatud.

Tulevad ja läheva üüriliste read. Ühed majale juurde lisavad, teised jälle vähendavad, ikka oma tahte ja tahtmatuse järgi, lubatu järgi, oskuste järgi – huvitavalt ja valikuliselt, kuid mitte keegi ei vaata maja ega tee selle järgi, mis majale on vaja. Maja, mis olles küll peavarjuks ei ole tegelikult ühelegi inimesele päris koduks, sest taas astuvad elanikud edasi, kui tuul pöördub ja malenuppe laual liigutatakse. Vaid ämblik, kes pilgu alt pääsenud, oma lühikeses ajas maja tõeliselt ja päriselt oma koduks peab.


Marianne

23.03.2019.a

Kommentaare ei ole: