esmaspäev, 9. juuli 2018

Kas öeldes oma tundele „Stopp” on see vaba valik või iseenda käitumist kontrolliv tegevus




Vahel välistad Sa oma elust inimesed, kellega koos Sa ei suuda oma tundeid kontrollida, kelle sõnad või teod sunnivad Sind reageerima tunnetega, mida Sina endal tunda ei luba või siis ei taha. Proovid küll leida erinevaid lahendusi, mis välistaksid selle hetke, kus seisad taas oma tundes ja oled puudutatud. Sel hetkel vajud tundesse sisse, väljendad end emotsionaalselt ja see on Sinu rektsioon juhtunule. Tunne möödub, kuid Sinul on jätkuvalt paha olla, sest justkui oleksid jälle teinud midagi keelatut.

Sa oled jaotanud oma tunded kaheks – ühed, mida tunda on okey ja need on Sinule lubatud ning siis on seal need teised, mis on negatiivsed ja need oled Sina endale keelanud. Oled kunagi teinud enda sees otsuse ja nüüd tunde tundmise hetkel kontrollid oma otsuse täitmist. Kasutades sõna „jälle” seod uue hetke oma mälestustega – „Jälle ma tunnen seda tunnet! Jälle olen selline!” – Sinu sees pulbitsevad emotsioonid regeerides iseenda käitumisele. Sa annad hinnangu, et oled lootusetu, sest ei saanud hakkama, ei suutnud end rahulikuna hoida, regeerisid negatiivselt, ütlesid või tegid midagi sellist, mida tundest väljas olevad inimesed kunagi ei teeks. Sa uskusid, et oled juba muutunud, kuid nüüd näed, et oled ikka veel endine – see, kes Sa enam olla ei tahtnud ja oled tagasi kohas, kust alustasid oma rännakut, kui valisid muutuste raja. Sa oled ennast veennud, et pead olema ilus ja hea, aga nüüd tunned neid tundeid, milles Sa oled inetu, eemaletõukav ja häbiväärne. Sa justkui ei tohiks enam tunde tasandil reageerida, kuid Sina oled ju inimene ja see on Sinule nii omane, loomulik reaktsioon, sest Sa oled elav, tundeline ja ergas oma elus.

Mitte ükski tunne Sinu sees ei ole hea ega halb – see on informatsioon läbi mille saad Sa iseennast lugeda. Öeldes tundele: „Stopp - see on keelatud!” surud tunde alla, ta ei lahustu vaid salvestub Sinu sisse. Kontrollides oma käitumist, keskendud Sa enese noomimisele ja sellega kasvatad ise enda vastu negatiivsust, see on Sinu paha tuju tekitaja. Kui lubad tundel tulla ja olla, siis aktsepteerid iseennast, austad oma reaktsiooni ja sel hetkel ei keela ega peata ennast vaid proovid endast aru saada, küsides: „Miks ma sedaviisi tunnen?” See on koht, kus saad vaadata, mida tunne Sinuga teeb, mida endaga kaasa toob ja milles ta Sind kinni hoiab. Sel hetkel, ausalt endasse vaadates, saad teada, mis on Sinu jaoks oluline, mida ja miks kaitsed, mida ja miks soovid saavutada, mida ja miks ründad. Sa oled reageerinud tundega, sest Sinu jaoks on midagi väga olulist saanud välise poolt puudutatud.

Sinu tunne käivitub reaktsioonina teise inimese käitumisele, Sa sukeldud tundesse, kuid nüüd ütleb Sinu sisemine kontroll, et see tunne on keelatute nimekirjas ja Sinu käitumine on halb ning korraga oled Sa endaga vastuolus, sest tunned, kuid Sa ei tohi tunda. Ennast keelates ja otsuse täitmist kontrollides annad enesele hinnangu, arvustad oma käitumist ja kasvatad viha enese vastu ja ennast õigustades suunad Sa selle teise inimese vastu, sest Sinu jaoks käivitas tema selle ahela ning järelikult tunned Sa ennast tema pärast halvasti ja läbikukkunult, kuigi tegelikult on selle kõige taga Sinu enese käitumise kontroll ja Sina oled tegelenud algtunde sees teise, iseenda poolt tekitatud tundega ja teema Sinus ei lahene.

Sinu tunne on reageering käesolevale hetkele ja ta on vastus, mis aitab Sind siit edasi. Oluline on see otsus, mis Sa tunde tundmise hetkel teadlikult teed, sest see on Sinu enese valida. See on koht, mis mõjutab Sind järgmisel korral kui tunned end puudutatult – kas tundekäivitusele järgnenud olekus oled kui uus või öeldes sõna „jälle” tassid kaasa kõik eelnenu ja ägad selle koorma all. Tegelikult ei loe ju see, mis oli eile, sest tunne on praegu ja just nüüd on Sinu ees on küsimus, kuidas Sa siin valid olla.

Sinu tunded on kui erinevad värvid emotsioonide paletil ja Sina kasutad neid kõiki, et tuua oma maailma selgust, värvide vaheldust ja eneseväljendust. Sa lubad oma tundel tulla, et saada temaga kontakt ja vaadata, mida ta Sinu sees teeb. Sa annad oma tundele nime, et mõista iseennast, miks Sa just selle värvi valisid ja mida see Sinu kohta ütleb. Sa ei anna enesele hinnangut, ei vali ega määra positiivseks või negatiivseks. Sa ei kontrolli oma kunagiste otsuste täitmist, ei ela kinnitatud reeglite järgi, vaid oled ja valid igal hetkel uuesti uuena.


Marianne
09.07.2018.a




Kommentaare ei ole: