laupäev, 8. mai 2021

Kuldkalakese kolm soovi

 


Inimene on ikka üks huvitav mutukas – kui ta läheb ja istub maha suure vee äärde ning loobib ja veab ussi konksu otsas edasi-tagasi, siis ta ei kurda just eriti kõvasti, kui ühtegi kala kätte ei saa. Oli lihtsalt selline päev. Tuleb aeg ja ta läheb heas meeles tagasi, et püüda jälle seda, mille olemas olemist küll näeb, kuid kätte ei pruugi saada.

Kuid küsides/ oodates, midagi Maailma käest, pahandab inimene vaikuse ja äraütlevate vastuste peale. Kui ei ole tulemust, siis on jonn, solvumine, viha, pettumus, väärtusetus, sest inimene ei saanud seda, mida tahtis. Jäi olemata see, mis pidanuks juba käes olema.

Maailmas ja inimeste hulgas kõndides kaob rahu ega ole püsivust, sest kohe peab saama, õnnestuma, täide minema. Vee ääres olles ei tule pähegi kala peale solvuda, et too ei taha kaasa tulla. Kuid maa peal, inimeste vastu, kasvavad tunded, sest kusagil on olemas vastus küsimusele – Miks jäi saamata? Inimene ei tea seda vastust ja seega on temas segadus ning hirm – Mis on põhjus, kuidas seda muuta, kuid ehk ei saagi midagi teha?

Kui ikka päriselt ka ise kala süüa tahetakse, siis on tõsi see, et kala saab pärast poest kaasa osta. Vastuseta jäänuna tuleb edasi otsida, et leida teine lahendus ja tee või peatuda ja leida rahu – olles iseendas võib vastuse ka enese seest üles leida. Mis juhtuks, kui inimene kujutaks ette, et küsides/ oodates oldaks ka maa peal, kui kalamees, kes keskendub ümbrusega ühes ja rahus olemisele, mitte tulemusele - saadava saagi suurusele?

Püütud kalast saab kõhu täis. Heal päeval ise, teisel toidetakse päikeselaike armastavat nurrumootorit. Vastus, teiste käest, ei allu enese tahtele, sest see on vaba voli. Kui kala annab järgi ahvatlusele ja proovib ning neelab konksu alla, siis inimene kaalub äraantavat ja vastusaadavat, isiklikku tunnet ja annab või jätab tegemata ega põhjenda – see on tema õigus.

Kui enam ei peaks otsima ega ootama, sest, kui lahendus oleks käes, siis saaks kohe edasi tegutseda. Inimene jääb oma loo sisse kinni – Mina ei saa, sest ma ei saanud. Mulle ei antud. Mis ma teen, kui ma ei saagi, kui ei olegi ega leidugi teist võimalust? Paigal olemine ei ole ju tegelikult paigal püsimine, vaid teekond. Sammud enese sees, siis väljas ja vahel juhtub kõike ning toimub kõikjal ja kõiges.

Kuldkalakese kolm soovi – tahtmine, küsimine on, kui soovide soovimine. Kuid kuidas ja kust leida enese soove täitev kuldkala? Kas iga soov peab täituma? Kas iga küsimine peab vastuse leidma? Miks tundub, et ilma teistepoolse vastuseta ei saa saama ega olema seda, mis võinuks olla? Kuidas leida rahu ja elada oma elu samal moel, kui too tüüne ja aja möödumist mitte märkav kalamees - on nii nagu on, sest teisiti ei ole. 


Marianne

08.05.2021.a

Kommentaare ei ole: