teisipäev, 28. juuli 2020

Värviliste kogemusfilmide publik





Oi neid meie isiklikke kogemusi, mida oleme oma elu elades läbi kõndinud. Seal sees on olnud kõike, mida iganes võis väljamõelda. Mõnda igatseme tagasi, mõnda tahaksime välja lõigata ja ära unustada, kuid mõni on läinud justkui meid puudutamata mööda, nii nagu poleks seda olemaski olnud.

Iseenda kogemuste ümber on olnud nähtaval teiste inimeste kogemused, kuid seda vaid väljastpoolt vaadatuna. Neist paljusid oleme enesele ihanud. Tahtnud astuda sisse sellesse Maailma, mis on tundunud nii vastupandamatult iseenesele vajalikuna. Oleme teisi vihanud ja kadestanud nendele osaks saanud võimaluste pärast. Oleme tundnud ennast väärtusetute ja solvatutena, et kui mängus kaarte jagati, siis meie jäime parematest ilma.

Me ei ole proovinud neid teiste omi. Ei ole maitsta saanud nende sisu ega kogenud tagajärgi. Me oleme näinud vaid hetki, mis on puudutanud meis mõnda keelt või osutanud saamata jäänud tunnet. Neid hetki oleksime tahtnud teiste käest enesele võtta, hüüdes ennast õigustades – Mina ka, mina tahan ka! Kuid ei saanud ega saa endale, kui need ei ole meie kogemused ja nii olemegi aega-ajalt teiste elude pealtvaatajad - oleme värviliste kogemusfilmide publik.


Marianne

28.07.2020.a

Kommentaare ei ole: