esmaspäev, 23. detsember 2019

Inimene näeb, kui suudab iseendast mööda vaadata





Austus elule ja lugupidamine elu ees, kuidas, kui inimene elab elusate ja elutute asjade maailmas. Asjad on tehtud ja mõeldud inimese jaoks, asjad on asendatavad ja tundetud. Üsna sageli muutuvad inimese jaoks ka teised inimesed asjadeks – nad on küll elusad, kuid ometi kui asjad, kellega mängida. Asja vastu puudub austus ja lugupidamine, sest asi on lihtsalt üks asi paljude seast.

Inimene muutub asjaks, sest igal inimesel on tunded, millega ühes käiakse ja millest läbi vaadatakse. Kui inimesel on teise inimesega halb või ebamugav olla, sest tema enda sees on tunded, siis ei ole temal seda „asja” vaja ja asja saab väljavahetada, see antakse ära tunnetest vaba vabaduse vastu. Kui on halb olla, siis järelikult on teine vale – inimene ei ole lugupidav, sest ta ei hinda elu, vaid arvestab iseendale sobivust – kui kasulik ja vajalik teine inimene temale on – kui inimesele pole vaja, siis pole oluline, kas asi on või ei ole olemas. Elu muutub väärtusetuks, kui sellel pole olulisust inimesele ega ühiskonnale.

Inimene läheb ja teeb haiget teisele inimesele, sest temas endas on valu, kuid ta ei peatu ega mõtle sellele, kuidas teine kogeb enda sees sama – ta ei taha teist säästa, vaid tahab, et teine tunneks tunnet – tema tahab panna ka teise inimese valutama. Inimene ei tunne ega kuule teise inimese südametukset – eluhäält. Inimene vaatab pealispinda ja hindab oma mugavust. Eemale hoidmine ja kokkupuute vältimine ei ole lugupidamine elu ees. Ükskõiksus ja haletsus on tunded ning need ei väljenda austust elavale. Inimene seisab endas ja lubab – las teine olla olemas seni, kuni too teda ei häiri ega sega – võib olla täpselt seni kaua, kuni tema ei pea oma tundeid tundma.

Inimene ei austa teist inimest, kui ta pole aus enese ega teise ees – teist vaadates vaatavad talle vastu tema enese mõtted ja tunded. Inimene ei näe teises elu, vaid iseenese sees olevat tunnet. Kui inimene ei saa teist inimest armastada, sest ta ei suuda selleks põhjust leida või ei oska ta teist ilma oma tunneteta vaadata, siis ei austa ta teise inimese vabadust olla tema ise – elada oma elu iseendana, sest too teine ohustab inimese vabadust. Inimene ei näe teist inimest, kui ta ei suuda mööda vaadata iseendast.

Teine inimene on inimene nii nagu kõik teised inimesed ja kõigi nende sees on olemas see sama, mis Sinu ja minugi sees – Elav Elu Hingus. Inimene ei näe teist inimest iseendana, kui tema ei väärtusta iseennast ega iseenda elu – ei ole lugupidav ega avalda austust iseenda sees olevale – ELU -le. Elu – see on see, mida ei olnud inimese võimuses iseendale anda – tema võib selle küll ise endalt või teistelt võtta, kuid tema ei saa seda kunagi ise tagasi anda – inimene on olemas täpselt senikaua, kuni teda enam ei ole.


Marianne

23.12.2019.a



Kommentaare ei ole: