kolmapäev, 16. jaanuar 2019

Sina ütled „Mina pean!” kohas, mida Sa ei suuda kontrollida






Sa ütled „Mina pean!” kohas, kus Sulle tundub, et Sul ei ole vabadust valida. Kohas, kus pole valikut jääd seisma ja kordad tehtavat, sest puudub väljapääs ning nii Sa teedki, sest pead ju tegema – Sul ei ole vabadust valida. Sa vajad tunnet, et Sinul pole vabadust sellepärast, et Sa kardad vabadust – Sinul on hirm, kui Sul puudub kontroll oma elu üle.

Sulle tundub, et oled vaba siis, kui hoiad näiliselt oma elu kontrolli all. Sa säilitad oma vabaduse enda poolt loodud piirides iseenda poolt kehtestatud reeglite järgi. Selles iseenda poolt loodud ja hoitud vabaduses on kõik kogetav Sinule sobiv ja meeldiv ning juba ette teada. Piiridest välja jääv on ettearvamatu ja tundmatu ning sellepärast Sa selle ees hirmu tunnedki, sest Sa ei tea kunagi täpselt ette, mis seal juhtub ja kuidas Sina sellele reageerid.

Mida suurem on hirm vabaduse ees seda suurem on „Mina pean!” tegevuste hulk, sest nii hoiad Sa ennast paigal ja kontrolli all – Sa pead, sest siis saad kontrollitud tulemuse. Sa vajad viha pingutuseks, et teha kiiresti ära see, mida pead tegema, et siis teha ja olla nii nagu Sina seda tahad. Kuid Sinu olemus ei väljendu kontrollitud vabaduses ja Sa tunned, et oled ära kadunud, sest Sa ei kuule ega näe ennast. Olles eneses kadunud jäävad Sinu hing ja keha haigeks. Kui keha ja hing on haiged, siis puudub Sul võimalus teisiti valida, sest Sa pead ennast ravima – diagnoosist ja rohtudes saavad Sinu vabaduse uued piirid ja reeglid, mille sisu allub kontrollile – võtad rohtu, siis tunned end hästi. Kuid taas vajad Sa viha, et tulla toime ebaõiglusega kohas, kus Sinul puudub, aga teistel on vabadus alles.

Sinul on valik, kuid Sa kardad valida, sest tunned hirmu kontrollimatu vabaduse ees – Sa vajad hirmu, et julgeda iseendana elada. Kontroll on koht, kus Sinu tahe peab jääma peale, Sina määrad ja otsustad, mis, kuidas ja millal juhtub. Ehk oli Sinu elus kord koht, kus Sinu püsima jäämine sõltus kellestki teisest ja siis Sa otsustasid, et enese kaitsmiseks tuleb Sul suuta oma Maailma kontrollida või väljendus Sinu tõeline olemus kord nii ehedal ja elusal moel, et Sa ehmatasid ennast ära ja Sa otsustasid,et Sul tuleb ennast kontrollida.  Nüüd on Sinus püüd ja sisemine sund luua kõikjal, kus Sa pikemalt viibid endale koht, mida Sina suudad ennast kontrollides kontrollida – Sa lubad endal olla vaba iseenda loodud piirides.

Sa pead saama aega, et ennast ettevalmistada reageerimiseks ja tundmiseks. Sa ei talu, et keegi teine omab kontrolli Sinu aja ja tegemiste üle – selle üle, mida Sa tohid või ei tohi ning tehes seda läbi käskude ja keeldude – need on kellegi teise reeglid ja raamid, mida ei saa, kuid tahad muutes lõhkuda. Sa ei anna kontrolli käest, sest ei usalda kedagi oma heaolu hoidma. Sa hoiad inimesi endast ja ennast inimestest eemale, sest ei taha leida ennast hetkest, kus teise tehtud samm seab Sind olukorda, mida ei oska või ei suuda muuta.

Alusta sellest, et märkad kohti ja hetki, mil Sinu tegevus lähtub käsust „Mina pean!” Küsi endalt, miks Sa pead tegema seda, mida tõttad tegema – peatu ja mõtle. Mis on selle käsu taga tegelikult? Milline hirm seal ennast peidab? Kas Sa tõesti pead või Sa võid, sest Sa tahad seda teha või tegelikult ei tahagi – vali, sest see on koht, kus teha valik, mis lähtub sellest hetkest ja Sinust endast selles hetkes.


Marianne

16.01.2019.a

Kommentaare ei ole: