teisipäev, 7. november 2023

Karedad sõnad ja koredad teod

 


Olen koputanud ustele ja hüpanud akende taga. Olen proovinud köita inimeste tähelepanu, et vaadataks enda seest välja ja kuulataks seda, mida minul on öelda. Kuulataks südamega ja võetaks vastu avatud teadlikkusega. Korraks peatuti ja ühte ning teist öeldi – kasutati sõnu relvana, löömiseks ja vähendamiseks. Räägiti aiast ja selle aukudest ja linnutee kaugusest ning sellest, et vanad võlad jäävad alles, sest Sina ja ka Sina olete muutunud, kuid mina, teie meelest, mitte. Lõpuks tegite otsuse teatavaks – Sina EI taha, sest Sina ei PEA! ja Sina EI saa, sest see ei ole võimalik!

Proovisin veel. Selleks kõndisin endas ja taas saatsin sõnu teele. Üks vaikis, kuid siis vindi peale keeras – vaiba alt tõmbas – Sinu sõnad taaskord valetasid, sest seda, mida neis väitsid tahtvat teha, ei ole Sa teinud ega ole ka tegemas – Sa valetasid naerdes – nii lahkelt ja nii leebelt – Sina oled ju positiivne. Kuid tegelikkuses oled Sa manipulaator ja psühholoogiline terrorist – Sa ei võta enese sammude ega tegemata jätmiste eest vastutust – Sina nagu ei oleks neid teinudki ega tegemas – Sina ei jäta jälgi teiste peale ega mällu, sest enese Maailma sees oled Sa üksinda. Kõik see, millest Sa ei soovi teada jääb sellest välja.

Oo jaa – siin tuleb mängu see kurikuulus süüdistamine ja süüdlaseks nimetamine. Info, Sinu tegude tagajärgede kohta, tõlgendad Sa süüdistamiseks, sest Sinule ei ole õigust öelda, kuidas Sa tohid või ei tohi. Info andmine ei ole süüdistamine ega ära keelamine, vaid informeerimine sellest, mida Sinu sammud ja otsused tähendavad teiste jaoks – mida need ühes olijatele kaasa toovad. Mida koos olemine Sinuga, Sinu tingimustel, teistele tähendab ja millisena neil olla tuleb – kuidas kuuletuda, millest vaikida ja millest loobuda. 

See on enesega maksmise hind selle eest, et Sina olemas oleksid ega ära ei läheks. See on hirmus hoidmine – Sinuga koos olemine tähendab ebaturvalist olemist – Sina ei jää, kui Sina ei taha – Sina ei taha, sest Sina ei pea koos olema mitte kellegagi, kui Sa seda ei vali. See info on teada ja tuttav kõigile. Nii nagu ka see, et põhjus, miks Sa ei vali jääda - lähed, kui Sina ei saa seda, mida Sa sellest suhtest tahad ja Sind ei päästeta ega säästeta valedest tunnetest. Mitte keegi EI TOHI Sinule EI öelda. Sina dikteerid tingimused, kuid ei tee koostööd.

Teisele helistasin, ise, sest soovisin lahendust. Rääkisin, erineval moel, ja minu sõnu kuulati, kuid tegelikkuses ei kuulatud seda, mida sõnad tähendasid. Ei tahetud, sest põhjust ei nähtud. Muutust ei tahetud – seda ei saavat teha. Ütlesid, et pole midagi vaja teha, sest ei ole valesti olnud ega tehtud. Vastutahtmist tunnistasid. Jah, tagajärjed on. Jah, teised kogenud on. Kuid olid ju soovinud kergemat karistust ja käinud kirikus ja palunud seal andeks, et ehk sellest tõuseb tulu – ei tõusnud, sest Sa ei astunud oma samme päris elus. Tõrksalt poetasid. Jah, info on olemas, kuidas enam ei saa, kui ühes olla soovitakse. Kuid see, et vanal moel jätkata ei saa, olevat puhas minu kius ja ülekohus. Mina olevat takistus, et saada taas seda, mis Sinul senini oli võimalik.

Lugesin ja kuulasin ühe ja teise sõnu – EI oli see, mis kõikjalt kõlama jäi. Ei ühistele teedele. Ei ühises olemisele. Ei mõistmisele. Ei viisakusele. Ei austusele. Ei ausale infole. Ei minule. Ei neile, kellega mina ühes – kes on valinud olla minuga ühes.

Mõistsin, et olen üle elanud sügava trauma, kuid ei ole seda endal tunda lubanud, sest see purustaks. Olin arvanud, et kui on olemas selgus ja vajalik info selle kohta, mis on olnud takistuseks ning on tahe lahendust otsida, sest võimalus selleks on olemas, siis inimesed astuvad vajalikud sammud – teevad koos tööd, et kõigil, kes ühises, saaks olema hea. See peaks ju olema prioriteet – tugi ja koostöö. Vastus oli ju olnud nähtaval ja kui ma oma sammud tegin, siis libises sellelt valedest laotud kate – olev sai kõigile nähtavaks – soovimatus – ei ole saanud olema ega ole tehtud, sest ei ole tahetud sellist olevikku, kus hea oleks kõigil - kõigil ju on, kui mind ei ole ühes - küsimus on ainult ühes - mitte kõigis nii te mõlemad väitsite.

Mina ei tahtnud seda infot vastu võtta ega sellist lõplikust tõeks tunnistada. Saatsin veel sõnu teele, et kas Sina/ teie ikka saate aru, mida väidate ja teete ehk te mõtleksite ringi, kui näeksite seda minu ja ka teiste silmadega vaadatuna. Sellest ei olnud kasu ega tõusnud tulu, sest - ei, Sina ei mõelnud ringi, sest Sina ei saa ning ei, Sina ei mõelnud ümber, sest Sina ei taha.

Edasine tee näis lootusetuna ja tundus võimatuna ...


Marianne

07.11.2023.a


Kommentaare ei ole: