esmaspäev, 20. november 2023

Ole julge - ära vaiki!

 


Lapsed solvuvad, täis kasvanud võtavad vastutuse – teadvustavad enese osa, töötlevad infot, ütlevad välja jätkamiseks vajaliku ja seavad vajadusel piirid. Mitte enese kaitsmiseks ja vale välja jätmiseks, vaid teisele mõistmiseks – too õpiks vahet tegema, mis on tema ja kus on teine. Piirid aitavad hoida mõlemat – üks ei tee tahtmatult ülekohut ja teisel ei tule esimese poolt tehtu tagajärgi kogeda ja neist tulenevalt tasakaalu otsida/ küsida.

Tasakaalu rikkumine toob sageli kaasa vastasseisu, sest kui üks on, põhjustades tagajärgi, kasutanud teist või teisele kuuluvat enese vajaduste ja tahtmiste nimel või keeldunud võtmast vastutust, midagi tegema hakates või selle järgselt, siis on peatuse koht – enne ei minda edasi, kui tasakaal on taastatud. See tähendab, et mõlemad on võtnud vastutuse ja tegija, austades kogeja poolt edastatud infot, mõistab enese tegu. On olnud ja on tehtud, seega tuleb tagasi anda – rahu taastada.

Info andmine – piirid ja reeglid – ei ole teisele liiga tegemine ega vale olemine. See on enese kohustus, sest mitte keegi teine seda ei tee. Seega – Ära vaiki – ole julge! Too ennast nähtvale. Alguses on imelik, on ebamugav ja on hirmus – on võõras avada suu ja öelda teisele see, mis on vajalik. Info on vajalik, sest Sina ise vastutad enese territooriumi eest – seal on vaja Sinu informeerimist ja nõusolekut selleks, et teine mõistaks ja võtaks vastutuse enese sammude eest Sinuga seonduvas.

Kõik ei ole oma, osa on ühine. Ühine tähendab, et see kuulub ka Sinule ja on ka Sinu vastutada, samal moel nagu neil, kes sama ühise sees. See tähendab, et selles kohas tuleb teha koostööd – ühine on kõigile. Arvestada tuleb iga osalisega – ära kuulata ja kokkuleppele jõuda. Ühine on ühine eesmärk – kõigi kohustus ja vastutus.

Enese teel seistes ja öeldes, enda info välja, põrgatakse sageli vastu takistusi. Vastu tuleb erinevaid tundeid, käitumisi, otsuseid - see on erinev info – Mina ei ole teinud, ei pea, ei taha, ei kuula, ei arvesta, ei mõista jne. Sel hetkel võib tunduda, et ei võeta kuulda ega taheta arvestada, kuid jää oma sõnumi juurde kindlaks – edasta see teadmine, mis vaja - see siin on piir. See ei ole sõda ega lahing, vaid koos kasvamine - õppimine. Koostööd tegev ja teisi austav inimene võtab vastutuse enese sammude eest - Jah, mina kuulasin, sain aru – arvestan.


Marianne

20.11.2023.a



Kommentaare ei ole: