kolmapäev, 4. mai 2022

Mine ja ole ISE – hüljatu teekond




Mina Ise – rabeleb laps sülelusest lahti ja astub ise, tahab ise, proovib ise – see on enese kogemine. Mina Ise – seisab laps jahmunult hetkes, mis peatus, kui vanem soovitas või tahtis, et laps teeks ise, oleks ise, saaks ise, prooviks ise – kogeks ise ennast ja ise.

Laps protestib – tema seisab vastu, sest korraga on vanemast saanud vaenlane. Laps jonnib – Mina Ise ei tee! - see on võimuvõitlus, et näha kumma Mina jääb peale. Solvununa, valides eneseuhkuse ehk trotsi, kõlab - Mina! - ja laps teeb, oma sõnade ja tegudega, nähtava vahe enese ja vanema vahele. Mine ja ole Ise - saab olla ka kaotus, kui laps tardub paigale ja vaiki ega julge, loobudes oma võimalusest, astuda. Lapse reageeringud, kui PEAB olema ISE, on väikese inimese erinevad lahendused, mis võetakse üsna sageli, alateadliku ja õpitud käitumismustrina, edasisse aega kaasa.

Lapse - Mine ja ole Ise - tõlgendus – Olen üksinda jäetud ehk hüljatud ja PEAN kõigega ISE hakkama saama. Lapses on hirm, et tema ei õnnestu, oska, tea ega jaksa ise kõike ega kõiges. On hirm, sest on olemas selline kogemus. Laps kogeb ennast, Ise olemise ajal, hüljatuna, sest vanem on temast justkui lahti öelnud ja üle pesa ääre lükanud. Ise olemise kogemust traumaatilisena kogenud laps ei saa enam kindel olla, et vanem teda uuesti ei hülga. Seega, ka aegu hiljem, võib hetk, milles - PEAB olema ISE – olla üksinduse, abituse ja hüljatuse hirmutav taaskogemine.

Hiljem näeb end hüljatuna defineeriv inimene, kui tema PEAB ISE, esimesena seda suurust, millega ta ise toime ei tule, mida ise veel ei oska ja millest tema ise, enese tõttu, ilma jääb. Ette ära kaotades, reageerib inimene, omal harjunud moel. Ta on seesama laps, kes ei usu, et vanem on kohal selles kohas ja hetkes, kus laps peab olema üksinda ja just seetõttu ei tule kõigega, mis võib ette tulla, toime. Laps reageerib vastu, sest ta ei taha alustada Ise olemist, kui teekonda, mis tähendab reaalset hirmu - vältimatu kogemist. Laps ei julge astuda ega olla ise, sest see oleks hüljatu teekond.


Marianne

04.05.2022.a

Kommentaare ei ole: