kolmapäev, 5. september 2018

Kas suhtes on tunded ühe poole isiklik asi või ühine teema





Usun, et ka Sina oled seisnud hetkes, kus räägid teisele inimesele olevikust, sellest, mida Sinul just siin ja praegu vaja läheb. Kõneled talle sellest, mida soovid, et teie ühises suhtes teisiti oleks ja kuidas teine Sind selles aidata saab. Teine kuulab Su ära, kuid ütleb, et ta ei saa Sulle anda seda, mida soovid, sest kunagi ütlesid/ valisid/ tegid Sa midagi sellist, et tema astus ühe tunde sisse ja jäi tundesse kinni ning just see on põhjus, miks Sina ei saa täna temalt seda, mida vajad. Teine inimene on jäänud koos oma tundega suhte minevikku ja soovib Sind sinna tagasi viia. Teine ei ole Sinuga kaasa kõndinud, vaid on jäänud seljataha maha ja sellepärast Sinu sees kasvaski vajadus teie suhet parandada, sest ta ei seisnud Sinu kõrval, Sa tajusid teise eemalolekut ja Sinu sees süvenes puudus temaga koos olemise järele.

Siin, olevikus, viib ta Sind tagasi sinna, kuhu tema maha jäi, et näidata Sulle oma tunnet, kuid Sina ei mõista, mis on Sinul pistmist tema looga, sest see juhtus juba nii ammu ja ei peaks tänases päevas oluline olema. Sa oled häiritud, asud ennast kaitsma ja õigustama, sest tunned, et Sind rünnatakse ja Sinult oodatakse midagi, millest Sa aru ei saa, mis see olema peaks. Sa tajud, et teine tahab, et Sina oleksid süüdi, vastutav tema tunde eest, kuid Sina ei taha süüdi olla ega teise tunde eest vastutust endale võtta ja nii kohtuvadki, siin olevikus, kaks erinevat tunnet – Sinus täna kasvanud ja teise inimese ammune tunne – ning teie suhe läheb keeruliseks. Teine inimene ei ole Sinu kõrval ega aita Sind tänases päevas, sest viib Sind üha tagasi, teie ühisesse minevikku. Kuidas lahendada tunded ning ühendada minevik ja olevik? Teil mõlemal on omad vajadused, ootate mõistmist ja tahate lahendada seda, mis oma elus ja suhtes paigast ära on. Sina tahad tänasest edasi minna, aga teist see ei huvita, sest temal on üks ammune tunne, mida ta täna Sulle näitab. Ta ei ole seda lahendanud ega vabaks andnud, sest on kogu aeg oodanud seda hetke, mil Sa pöördud tähelepanuga tema poole ja ta saab oma tunnet Sulle näidata. Sinu kunagine tegu/ sõnad/ valik andsid teisele inimesele põhjuse, millega ta sai käivitada oma tunde, mida ta ise oma ellu sel hetkel vajas. Kas Sinul siin ja praegu saamata jäänu on siis karistus või tasu kunagise teo eest?

Kui teine jäi Sinust maha, ootele oma tundega, siis ajas võis teie vahel olla kõike ja enamgi veel, kuid teine inimene ei tunne ega tunnista seda, sest teda torkab ammune okas hinges, sest kord Sa tegid haiget, kui jätsid ta tundega tundesse üksi ja ta ei usalda Sind ennast hoidma. Teisel on vaja kindlust, et Sa enam haiget ei tee, kui ta usaldab tulla ja Sinu kõrval seista. Kui Sina soovid teda oma tänasesse päeva, siis tuleb Sinul ulatada oma käsi ja öelda need sõnad, mida teine soovib kuulda, lohutada ja mõista teda. Tunne, kuhu teine inimene astus oli temale vajalik ja tema oma, kuid suhtes olete te kahekesi, kui teine jääb nüüd üksi seisma ja tal tuleb oma tundega üksinda toime tulla, siis on ta suhtesse üksi jäetud.

Nii või teisiti on lähedases suhtes inimesel teisele inimesele omad ootused ja kindlasti vajadus teadmise järele, et ollakse teise poolt turvaliselt hoitud. Sinus ei ole ootusi, kui Sa ei vaja teiselt midagi, sest seisate eraldi teedel, Sa ei sirutu tema poole ja Sul ei ole vaja tema mõistmist ega toetust. Sul on teadmine, et ta on olemas, aga te ei ole seotud vaid olete vabad, täna kohtusite, homne pole oluline. Kuid suhtes on oluline tänase päeva kvaliteet, sest siin sünnib kindlus, et ka homme olete koos. Inimeste erinevusest ja vajadustest lähtuvalt kasvab ikka ja jälle uusi tundeid ning taas annab ühe poole sõna/ tegu/ valik teisele põhjuse astuda vajaminevasse tundesse. Oluline on mõistmine, et see, kes andis põhjuse oli osaline ja sellest, kuidas tundest ühiselt edasi minnakse, sõltub see, kas usaldatakse seista kõrvu või jäädakse üksi ja eraldi – kuidas ollakse tugevam, kas koos või üksinda.

Teise tundeid vaadates tunned end süüdi ja soovid ennast õigustades ning kaitstes distantseeruda -
tunne on teise inimese isiklik asi! Kuid teine tahab, et sa võtaksid tema tunnet isiklikult, teeksid enda osaks, lahendaksid ära, sest tal on üksi tundena tunde sees halb olla. Mida pikem oli maa, mil üksi kõnniti, seda suurem on eraldatus teie vahel. Teine võib tunde endasse matta ja mõelda, et proovime uuesti, kuid unustamine ega peitmine ei muuda tunnet olematuks, mida sügavamale ta mattub ja vajub, seda valusam ja lõhkuvam on tunde pinnale tõusmine ja lahendamine inimestele ja suhtele. Teise inimese väljatoodud tõendid Sinu käitumise/ sõnade/ valiku kohta on Sinule tõestamiseks: „Minul oli õigus oma tundele!” Sinu poolne mõistmine: „Jah, ma saan aru ja tunnistan, et Sinul oli õigus, sest Sa vajasid oma tunnet. Mul on kahju, et tundes olemine Sulle nii raske oli ja et Sa seal ennast üksikuna tundsid, kuid nüüd olen ma siin Sinu kõrval, hoian ja lohutan Sind!”

Olevikus on omamoodi arvete õiendamise koht, valu eest tasumise tund. Teine inimene sai Sinu tähelepanu, kui Sinus kasvas soov leida lahendus oma vajadusele ja nüüd ta jagas Sinuga oma valu sügavust ja suurust, te ei saa lahendada mõlema tunnet korraga, tuleb alustada minevikust, et jõuda olevikku. Sina aitasid teist, et tema saaks astuda vajaminevasse tundesse, andsid põhjuse, et teine saaks selle, mida ta vajas ning Sina saad aidata tal ka tundest vabaneda. Kui Sina soovid, et teine jõuaks Sinu kõrvale tänasesse päeva, siis tuleb teil ühiselt keskenduda tema tundele. Oluline on mitte minna tunde sisse vaid püsida mõistvalt ja toetavalt tema kõrval, sest teine inimene  tahab kindlust, et Sina seisad temaga koos, tundest lahti lastes vajab ta lohutust tõendusena, et teda on mõistetud. Teisel inimesel tuleb mõista, et kui Sa oled tajunud tema tunnet ja valu suurust ning leidnud endas koha, et öelda: „Sinul oli õigus! Minul on kahju!” siis on tema enese ülesanne lasta oma tundel minna, sest enam pole tarvis teda näitamiseks alles hoida. Sa oled läinud temaga kaasa minevikku, mõistnud ja toetanud teda ning tema enese ülesanne on leida üles põhjus, miks ta oma tunnet vajas, aga see ei ole enam Sinu töö. Tänases päevas Sinu vajadus kaob kui teine astub minevikust olevikku ja seisab Sinu kõrvale.

Me ootame, et meid mõistetakse ja meilt oodatakse, et me mõistaksime - igal inimesel oli ja on Õigus oma tundele, sest ta vajas/ vajab seda oma ellu.


Marianne

05.09.2018.a

Kommentaare ei ole: