teisipäev, 23. oktoober 2018

Elavad märklauad II – Kaotatud enesemääramise õigus





Kui laps tuleb ja ütleb, et teda löödi, narriti või kiusati, siis on sageli esimesteks küsimusteks: „Miks ta Sind lõi? Mida Sina enne tegid?” Vanem alustab sellest, et püüab välja uurida, mis ja miks juhtus, et sellest lähtuvalt, kas siis lohutada või leida, et lapsed lihtsalt klaarisid omavahelisi tülisid. Miks ei võiks esimesena öelda: „Mul on kahju! See on vale käitumine, sest kellelgi ei ole õigust teist lüüa, teha tahtlikult sõna või teoga haiget!” Vanema sees on hirm, et ehk oligi laps ise süüdi ja teisel oli õigus teda lüüa, narrida või kiusata.

Sõnadega või füüsilisel moel löömist keelates öeldakse: „Nii ei tehta, ei tohi, pole ilus, see on vale!” – Miks? - sest see teeb haiget ja on valus kogemus. Kuid see oligi ju inimese eesmärk, sest seda ta sooviski teha, just sellega suutis ta end kehtestada ja oma tugevust/ üleolekut näidata.

Tahtlikult teisele inimesele haiget tegeval inimesel puudub oma elus tunne, et ta määrab oma elu ja saab seda, mida ta vajab/ soovib. Inimene tahtis vabaneda tundest, et temast endast ei sõltu midagi ja ta lahendas selle tunde siis, kui nägi, kuidas tema sõna või tegu muutis teise inimese hetke – ta ei lasknud teisel inimesel olla selline nagu too oli või teha seda, mida too tegi. Ta oli võimas, sest tema tegu või sõna määras ja muutis – temast sõltus teise inimese heaolu.

Haiget tehakse sellele, kes on justkui kindlalt olemas, kelle kadumise pärast ei tunta hirmu, kellest jõud käib üle, kelle valu nägemine ei too kaasa ehmatust oma teo pärast vaid annab üleoleku tunde.

Inimene seisab iseendana olemise eest. Teda ärritab ja viib endast välja see, kui ta ei saa või tal ei lasta olla nii nagu ta tahab, vajab või soovib, sest Maailm sõidab tema ellu sisse, astub teele ette, on tema isiklikus ruumis ja häirib tema olemist, siis inimene reageerib ennast kaitstes -– ta astub vastu sellele, kelle tegevus/ olemine/ sõnad võtavad talt justkui enesemääramise õiguse ära ...

... kuid inimesel on alati enesemääramise õigus, sest tema ise valib, milline ta on, kuidas ta reageerib ja millisena ta väljendub. Elamise väljakutse - julgus ja oskus, iseendale ja teistele haiget tegemata, iseendana Maailmas olemas olla.


Marianne


Soomemaal

23.10.2018.a

Kommentaare ei ole: