reede, 6. september 2024

Ennast kaitsev talisman

 


Neil inimestel, kes on olnud elu poolt kiusatud – neid ei ole koheldud austavalt ja hoidvalt – neid on vähendatud, see tähendab, et kõigile on näidatud ja tõestatud nende väärtusetust – neil inimestel on väljakujunenud oma ellu jäämise kindlustamise ja iseenda kaitsmise mehhanismid. Need on üsna huvitavad ja mitmekülgsed, kuid mis peamine - need on aidanud anda enesele vajamineva info ja oma sõnade tõestuse – olen Laps, kellel ei ole seda KES oleks minu jaoks olemas - mina ise kaitsen ennast – olen enese jaoks olemas.

Kui öelda selliselt valinud inimesele, et temal ei ole õigust selleks ja tolleks - ära ole teise inimese vastu selline/ ära tee teisele sel moel/ ära käitu selliselt – siis ta reageerib nendele sõnadele ärritunult ja sõjakalt. Kui öelda talle, et teisel on õigus iseendana olemas olla – naerata ja ole sõbralik/ kuula teist ja arvesta temaga/ mõista teist ja jäta talle ruumi  - siis ta reageerib solvumise ja vihaga.

Selliste ettepanekute sisu tähendab tema jaoks ohtlikku ja temaga mitte arvestavat sõnumit – Lase relvad alla ja ära kaitse ennast! See toob kaasa hirmu ja paanika, sest talle öeldakse, et tema ei tohi ise ennast kaitsta – talle keelatakse ja tema käest võetakse töötavad lahendused ära. Teda nimetatakse nende kasutamise pärast valeks – tema jääb alla ja saab karistada selle eest, et tema ise on enese jaoks olemas.

Möödunu kogemused, uskumused ja traumad – teine ei arvesta, teine teeb edasi, teine teeb veel rohkem. See on meeletu enese kaotuse hirm – Mina saan haiget – kohe tehakse minule liiga ja mina pean seda taluma! Inimesele näib, et temale ei ole kohta ega lahendust – selles keskkonnas teda ei hoita – temale lubatakse seal liiga teha.

Inimene läheb lukku, sest tema peab seda, mida ta ei suuda – olema hea oma vaenlase vastu, kes kasutab olukorda ära ja jätkab. Inimene peab seisma ilma kaitseta – näitama teisele, et ta on alla andnud ja enam ei kaitse – tema ise annab teisele loa vallutada ja allutada. 

Tema on jätkuvalt Laps, kellest ilma kaitseta ei piisa – ta on üksinda – tal tuleb ellu jääda – uus lahendus leida – vanade eest võidelda – ära minna. Kui ta ei saa ära minna, siis ta vaibub – kaotab iseenda või võitleb võimalike võimalustega edasi.

Jah – esimene samm on vaadata, kelle rolli antud keskkonnas/ teisega ühes kantakse – mitte seda, kellena ollakse kokku saadud ja seotud, vaid seda, millisena ise ennast nähakse ja teine/ teised tundub/ tunduvad väitvat või ka tegelikult nimetavad olema. Oluline on teha tegelikul enesel ja sellel rollil vahet - näha selget vahet – on kaks eraldi olevat suurust - reaalne ja ettekujutatav.

Teine samm on tunnistada enesele antud ülesannet – enese kaitse teostamine – põhjuseks on see, mille jaoks/ kuidas selles kohas sunnitakse/ peab enese vastaselt olema. Tuleb leida vastus küsimusele - Mida see minuga teeb?

Kolmas samm on vaadata ennast kõrvalt - Miks minul on vaja sel moel reageerida? – Mida selline lahendus minule annab? – Mida see aitab tõestada/ ära hoida? - Mida/ kuidas mina muidu ei saa?

Kui enese lugu on avatud ja loo sisse on süvenetud ja küsimustele on vastused leitud, siis tuleb teha tutvust sellega Kes ollakse olevas hetkes – selle aja vanuse, teadlikkuse ressursid ja võimalused - millised on reaalsed lahendused ja võimalused.

Vähendaja ja vähendatu teemat, kui ühise keskkonna teemat, tuleb harutada ja arutada ühiselt – ühist tervikut silmas pidades. Põhjus on inimestes ja keskkonnas – seal on midagi, mida ja kuidas mõlemad tahavad, kui arvavad, et teine ohuks – teise pärast ei saa.

Ennast kaitsnud inimene võib ja saab enesega tööd teha ja leida teistsugused lahendused, kuid kui tegemist on ealiselt lapsega, siis selline variant võib kaasa tuua veel tugevama surve – ühe muutumine toob mänguväljal kaasa muutuse ja sellega ei pruugita nõustuda – vähendamine toimub veel tugevamalt ja julmemalt - rollid on ohus. 

Kõigil, kes looga seotud, tuleb mõista tegelikkust, näha oma tegude/ sõnade/ valikute tagajärgi ja võtta nende eest vastutus ning julgeda olla iseendana – näha väärtust eneses, mitte kindlas ja selles keskkonnas olulisimas ja ihaldatuimas rollis, mis aitab saavutada ja kogeda seda, mida hariliku iseendana olemine ei võimalda.


Marianne

06.09.2024.a


Kommentaare ei ole: